Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο Τσίπρας;
Ο νέος πρωθυπουργός πέτυχε μια εντυπωσιακή εκλογική νίκη και στον περίεργο νέο δικομματισμό που εκκολάπτεται στην χώρα, έχει πρώτο και κυρίαρχο ρόλο. Και τούτο διότι, απέναντι του, η κεντροαριστερά, αν και συνολικά αγγίζει και αυτή το 40%, εν τούτοις είναι σοβαρά διαιρεμένη και προβληματισμένη ως προς το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει.
Κατά συνέπεια, για όσο χρόνο θα ψάχνεται, η νέα κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα και μεταρρυθμίσεις να βάλει στα σκαριά και επενδύσεις να προσελκύσει και σοβαρά μέτρα προστασίας των πολιτών να λάβει.
Υπό αυτή την έννοια, για τη Ν.Δ., τα δύσκολα έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς μέσα σε 6 περίπου μήνες θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων προκειμένου, μετά από μια διετία περίπου, να αρχίσει να δρέπει τους καρπούς τους. Ομως, για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να υπερκεράσει τόσο τα εμπόδια των συντεχνιών που έχουν συνασπίσει μέτωπο με την αντιπολίτευση, όσο και τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στο ίδιο της το κόμμα.
Επιπλέον θα πρέπει να έχει την τύχη, η διεθνής οικονομία να συνεχίζει να πηγαίνει το ίδιο καλά, όπως τα τελευταία χρόνια. Ας μην μας διαφεύγει ότι χωρίς τόνωση της εξωστρέφειας, η ανάπτυξη θα παραμένει υποτονική και αβέβαιη.
Από αναπτυξιακής πλευράς, υποστηρίζεται από έγκυρους παρατηρητές ότι στη νέα κυβέρνηση, τα πρώτα σχέδια νόμου έχουν λάβει «σάρκα και οστά». Το μόνο που απομένει μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και το άνοιγμα της νέας βουλής, θα είναι οι υπουργοί να βάλουν τις τελικές πινελιές τους. Και θα είναι νομοσχέδια ισχυρά. Νομοσχέδια που θα δομήσουν αξιοπιστία εντός και εκτός Ελλάδας και που θα δείξουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις αγορές ότι η χώρα αλλάζει. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει από την πρώτη μέρα,να δείξει ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα γίνεται πιο φιλικό και περισσότερο απλό.
Στο πλαίσιο αυτό, μια σοβαρή κίνηση της νέας διακυβέρνησης, θα είναι η άρση κάθε εμποδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, με το Ελληνικό να δίνει τον τόνο. «…Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ελληνικό, που εκδόθηκε ακατανόητα, θα ανακληθεί αμέσως. Θα εκδοθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες μένουν και είναι συμβατές με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τον επενδυτή. Έχουν συμφωνήσει σε ορισμένα πράγματα, ώστε η επένδυση αυτή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό και για τη δυνατότητα να γίνει ένα έργο αναπτυξιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, το οποίο θα αλλάξει την όψη της Αθήνας…», τονίζει ο κ.Μητσοτάκης.
Και το καίριο ερώτημα είναι, τι θα κάνει ο κ.Αλέξης Τσίπρας; Θα ακολουθήσει έναν δρόμο που θα του επιτρέψει να ενδυναμώσει τη θέση του στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και βέβαια να είναι διεκδικητής εξουσίας στην Ελλάδα, ή θα υιοθετήσει «το παλιά μας τέχνη κόσκινο»;
Εν αναμονή λοιπόν και μάλλον σύντομα θα έχουμε σοβαρές ενδείξεις αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί...
Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος
Euro2day
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...