Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη


Του Κώστα Ράπτη

Ποιός είναι ο πραγματικός Ταγίπ Ερντογάν; Αυτός που διαμηνύει ότι οι "ενοχλητικές φωνές δεξιά και αριστερά” δεν πρόκειται να σταματήσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο; Ή αυτός που εύχεται "να συνεχίσουμε μια νέα διαδικασία στην Ελλάδα μέσα σε ειρηνική αλληλεγγύη” και έσπευσε να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης ο οποίος συνεχάρη για την εκλογική του νίκη τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Προφανώς και οι "δύο” Ερντογάν είναι αυθεντικοί. Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ Κύπρου αποτελούν προϊόν στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος προφανώς δεν ανατρέπεται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Όμως εμφανής είναι η επιθυμία της Άγκυρας να αξιοποιήσει την κυβερνητική εναλλαγή στην Αθήνα για μία, έστω και επικοινωνιακή, "επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επ' αυτού τόσο η προεδρία όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συντονισμένα έδειξαν τα ίδια αντανακλαστικά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης "κέρδισε με 39-40% και έχει εκλέξει περίπου 160 βουλευτές”. Αρχικά λοιπόν αξιολογείται το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πολιτικά ενδυναμωμένη και σταθερή.

Επιπλέον, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ασφαλώς εκτιμάται το γεγονός ότι η ΝΔ άφησε τα ελληνοτουρκικά εκτός της προεκλογικής της καμπάνιας, ενώ συνυπολογίζεται το γεγονός ότι η τουρκική συνεργασία είναι θεμελιώδους σημασίας για την μεταναστευτική πολιτική, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Από την άλλη πλευρά, ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας είχε αρκετούς λόγους να είναι εκνευρισμένος με την απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα. Τόσο γιατί το θέμα των 8 Τούρκων φυγάδων αξιωματικών το εξέλαβε ως προσωπική εξαπάτησή του, όσο και διότι οι τόνοι που εκπέμπονταν το τελευταίο διάστημα από την ελληνική πλευρά παρέπεμπαν σε κινδύνους ανατροπής των "κανόνων του παιχνιδιού”, όπως αυτοί γίνονται αντιληπτοί στη γείτονα.

Η "ευχή” του Ερντογάν δεν είναι μόνο "άνοιγμα”, είναι και "σύσταση” - για χαμήλωμα των τόνων (το οποίο υπονοείται ότι θα ανταποδοθεί καταλλήλως) ως προς το Καστελόριζο και για αποσύνδεση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο από τη στενά νοούμενη ελληνοτουρκική ατζέντα.

Ακριβέστερα, για "επιχειρησιακή” αποσύνδεσή τους, με την προσδοκία της "διπλωματικής” επανασύνδεσής τους σε μία διαπραγμάτευση-πακέτο. Η "χορογραφία” των εξορύξεων επιδιώκεται να συνεχισθεί "οριοθετημένα”, μέχρι να απολήξει σε μια επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, επί τη βάσει είτε του γνωστού διαπραγματευτικού κεκτημένου είτε και "νέων ιδεών” (διχοτομικής εμπνεύσεως, κατά το μάλλον). Η ίδια η Λευκωσία δείχνει εν πολλοίς έτοιμη για κάτι τέτοιο, αν εκλείψουν οι προκλήσεις, ενώ και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητά "novel proposals".

Ο εθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί τοποθετείται στις ελληνικές εξελίξεις με απειλητικό και αγοραίο τρόπο. "Βλέπετε, η κουτσή πάπια, ο Τσίπρας, που απειλούσε συνεχώς τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, πήρε αυτό που του άξιζε στην κάλπη και τα μάζεψε κι έφυγε από την εξουσία", ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι "όταν κάποιος παίρνει αποφάσεις εν θερμώ κι όχι με το μυαλό του, τότε το μετανιώνει. Εμείς έχουμε υπομονή, αλλά αν μας πατήσει κάποιος τον κάλο, ξέρουμε να τον κάνουμε να το πληρώσει ακριβά. Όταν κάποιος ξεπερνά τα όριά του και παίζει με τα νεύρα μας, τότε κι εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως να ρίχνουμε οθωμανικά χαστούκια".

Πάντως η επίσημη εξουσία στην Άγκυρα εκφράζεται περισσότερο "δημιουργικά". "Θεωρούμε σημαντική την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί μια καινούργια αρχή", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρεττίν Αλτούν και πρόσθεσε: "Οι χώρες μας είναι δύο γείτονες, η μια γνωρίζει πολύ καλά την άλλη. Βλέπουμε την καινούργια ελληνική κυβέρνηση ως ευκαιρία προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον. Η φιλία μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, παρά τις αστάθειες γύρω μας, αποκτά περισσότερη βαρύτητα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας".

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επί Νίκου Δένδια προληπτικώς οριοθετεί τα πράγματα. "Καταδικάζουμε" αναφέρει " την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]