Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία στον δρόμο της Βενεζουέλας


Με οικονομική κατάρρευση όμοια με αυτή που βιώνει η Βενεζουέλα κινδυνεύει η Τουρκία εξαιτίας των επιλογών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο επενδυτικός όμιλος Ashmore που εξειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές.

Παρά το γεγονός ότι δεν μοιάζει με τη Βενεζουέλα υπό την έννοια ότι δεν εξαρτάται η οικονομία αποκλειστικά και μόνο από το πετρέλαιο, η Τουρκία σήμερα βρίσκεται στον ίδιο δρόμο των λανθασμένων επιλογών που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε εκτεταμένη κρίση, αναφέρει η Ashmore, εταιρεία που διαχειρίζεται 85 δισ. δολάρια σε αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής μελετών του οίκου Γιαν Ντεν, τα επόμενα βήματα που θα δούμε στην Τουρκία όσο θα επιδεινώνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι capital controls, κρατικοποιήσεις και άλλες πολιτικές με στόχο να αποτρέψουν τον ιδιωτικό τομέα από το να προστατέψει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο Ντεν, ο οποίος έχει… καλό ιστορικό προβλέψεων αφού είχε γίνει «ταύρος» στις αναδυόμενες αγορές τον Οκτώβριο του 2015, πριν ξεκινήσει το διετές ράλι, εκτιμά ότι και να θέλει αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν να κάνει στροφή 180 μοιρών, το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο, ωστόσο όσο το καθυστερεί τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγήσει τη χώρα του σε κρίση.

Πάντως, οι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα οποιαδήποτε σχέδια για επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς.


Ο Ντεν όρισε τα στοιχεία για την οικονομική κατάρρευση:

- Οι κακές οικονομικές πολιτικές αρχίζουν να προκαλούν πολιτικό κόστος.

- Αντί να καθορίσει τις αιτίες του υποκείμενου οικονομικού προβλήματος, η κυβέρνηση αποφασίζει να επιτεθεί στα συμπτώματα του προβλήματος, όπως ο πληθωρισμός, η βραδύτερη ανάπτυξη, το ασθενέστερο νόμισμα και η επιβράδυνση των επενδύσεων.

- Τα πραγματικά προβλήματα εν τω μεταξύ αγνοούνται και επιδεινώνονται. Περιλαμβάνουν κακές νομισματικές πολιτικές, αυξανόμενη παρέμβαση, αδυναμία ανάπτυξης τοπικών αγορών χρηματοδότησης, υπερβολικά χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης και κακές εξωτερικές πολιτικές.

- Η κυβέρνηση κατηγορεί επίσης και άλλες ομάδες, διότι αυτό λειτουργεί πολιτικά, αλλά κάνει τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις να ανησυχούν ακόμη περισσότερο, καθώς ο Erdogan θα χρειαστεί όλο και περισσότερους αποδιοπομπαίους τράγους καθώς η οικονομία επιδεινώνεται.

- Καθώς οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αναλαμβάνουν δράση για να υπερασπιστούν τον πλούτο και τα μέσα διαβίωσής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση κεφαλαίου, τη μείωση των επενδύσεων και άλλες στρατηγικές αντιστάθμισης.

- Η κυβέρνηση αρχίζει να κατηγορεί τον ιδιωτικό τομέα για κακές επιδόσεις, αναλαμβάνοντας δράση για την αποφυγή των αμυντικών ενεργειών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]