Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακσόι: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης στους μούφτηδες της Θράκης


Επίθεση στην Ελλάδα για «παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης» σε ότι αφορά το καθεστώς των μουφτήδων στην Θράκη εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, βρίσκοντας την ευκαιρία να προβάλει και άλλες διεκδικήσεις των ακραίων της μειονότητας.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η επίθεση αυτή του τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον της Ελλάδας και η έγερση και πάλι μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη, εκδηλώνεται σε μια στιγμή έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να δέχεται πανταχόθεν πυρά για τις παραβιάσεις δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και λίγες ώρες αφότου η Ουάσιγκτον έθεσε και πάλι με έμφαση και σε ανώτατο επίπεδο το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Με ετεροχρονισμένη αντίδραση του το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αναφορά σε ανακοίνωση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» επιτίθεται στην Ελλάδα γιατί δεν επιτρέπει την άμεση εκλογή των μουφτήδων από τους πιστούς (κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά σχεδόν μουσουλμανική χώρα, ούτε φυσικά και στην ίδια την Τουρκία) και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παραβιάζει την Συνθήκη της Λοζάνης, μη αναγνωρίζοντας τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα».


Ο κ. Ακσόι έκανε λόγο για «παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας», αναφερόμενος προφανώς στην νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την βελτίωση του συστήματος ανάδειξής των μουφτήδων μέσω ενός ευρύτατου εκλεκτορικού σώματος και τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της λειτουργίας των Μουφτειών, μέσω της πρόσληψης και εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να ανταποκριθούν σε νέες ανάγκες (έκδοση πιστοποιητικών, κωδικοποίηση κανόνων Σαρίας, κ.α.).

Ο κ. Ακσόι, κάνει λόγο για κατάργηση της «αυτονομίας» των Μουφτειών και αφού εκφράζει την... ανησυχία του για το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ευρωπαϊκή χώρα καλεί την Ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο με την «Τουρκική μειονότητα» για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα βάσει των προβλέψεων της Συνθήκης της Λοζάνης.

Με την ευκαιρία μάλιστα ήγειρε και μια σειρά ακόμη ζητήματα όπως την απαγόρευση χρήσης του όρου «τουρκικός» στον τίτλο συλλόγων και οργανώσεων, την επιστροφή της ιθαγένειας στις περιπτώσεις που είχε αφαιρεθεί βάσει του άρθρου 19 , την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, την ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης κλπ.

Ν.Μ.
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Να θυμισουμε στους Τουρκους ποσο "σεβονται" διαχρονικα την Συνθηκη της Λωζαννης:

    Περίοδος 1923-1940
    -Στις 2/10/1923 η τουρκική κυβέρνηση περιόρισε τα αστικά δικαιώματα των Ελλήνων αποκλείοντας τους από την πολιτική ζωή και τις δημόσιες υπηρεσίες και εξαναγκάζοντας ξένες εταιρείες να αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων με Τούρκους (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Τον Οκτώβριο του 1923 συνελήφθησαν και απελάθησαν 64 Έλληνες πρόκριτοι της Τενέδου
    (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Οι κλάσεις 1923-25 της Ίμβρου μεταφέρθηκαν στην Μ.Ασία
    (Παράβαση άρθρου 14 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Το 1926 με τον Αστικό Κώδικα επιβλήθηκε υποχρεωτικά ο πολιτικός γάμος στην ελληνική μειονότητα
    (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Με τον νόμο 2007/1932 απαγορεύτηκε η εξάσκηση 32 επαγγελμάτων στους Έλληνες
    (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Με τον νόμο 1934 υποχρεώθηκαν οι ομογενείς να τουρκοποιήσουν τα επώνυμα τους
    (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Με τον νόμο 2782/1936 απαγορεύθηκε στα μειονοτικά ιδρύματα να αποκτούν πρόσθετα ακίνητα με αγορές ή διαθήκες (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Από το σχολικό έτος 1936-37 υποχρεωτικά όλα τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία διδάσκονταν στα τουρκικά
    (Παράβαση άρθρου 41 Συνθήκης της Λωζάννης)

    Κατά την διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου
    -Τον Μάϊο του 1942 η Τουρκία επιστράτευσε 20 κλάσεις μή μουσουλμάνων με σκοπό την εξόντωση τους με την μέθοδο των ταγμάτων εργασίας.Η πτώση του Στάλινγκραντ και η γερμανική υποχώρηση τους έσωσε γιατί η Τουρκία αντελήφθη ότι άλλαξε η φορά του πολέμου και τους απέλυσε
    (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Επιβλήθηκε ειδική εξοντωτική φορολογία (Varlik Vergesi) με τον νόμο 11/11/1942 στους μή μουσουλμάνους,χωρίς να υπάρχει δικαίωμα εφέσεως (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)

    Περίοδος 1949-1963
    -Με τον νόμο 5404/1949 η διαχείρηση των μειονοτικών ιδρυμάτων υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και έτσι έχασαν την αυτοτέλειά τους. (Παράβαση άρθρου 40 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Ομάδα Τούρκων χωρίς αφορμή στις 28/8/1955 κατέστρεψε τους Ναούς Παναγίας Νεοχωρίου και Ταξιαρχών Στενής,μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας που αδρανούσε (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Την νύκτα 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου 1955, ο τουρκικός όχλος με την ανοχή και καθοδήγηση των Αρχών προέβη σε πρωτοφανείς ωμότητες και εγκληματικές πράξεις κατά της ελληνικής μειονότητας με συνέπεια την δολοφονία 15 Ελλήνων,τον βασανισμό αλλων εκατοντάδων ,την πυρπόληση 29 εκκλησιών και την λεηλασία άλλων 46,την λεηλασία 3.000 ελληνικών οικιών και 4.368 καταστημάτων,την βεβήλωση νεκροταφείων και οστεοφυλακίων,την καταστροφή τάφων πατριαρχών
    (Παραβίαση στοιχειώδους ανθρωπισμού και παράβαση άρθρων 38 και 42 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Την διάλυση τον Απρίλιο του 1958 της Ελληνικής Ένωσεως,κατάσχεση των περουσιακών της στοιχείων και κατάληψη της έδρας της (Παράβαση άρθρων 38 και 40 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -Την αναίτια απέλαση 67 προκρίτων της ελληνικής μειονότητας απο το 1957 μέχρι το 1959
    (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)


    Πηγή: «Θράκη-Η Έπαλξη του Ελληνικού Βορρά » Γ.Μαγκριώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (..συνεχεια)

    Κατά το έτος 1964
    Με τον νόμο 8459/18.2.1964 τίθεται :
    -απαγόρευση στους ομογενείς μαθητές να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα ακόμα και στα διαλείμματα
    (Παράβαση άρθρων 38,39,41 Συνθήκης της Λωζάννης)
    -απαγόρευση πρωινής προσευχής στα ελληνικά σχολεία (Παράβαση άρθρων 40,43)
    -από τον Μάρτιο του 1964 οι τουρκικές αρχές άρχισαν μαζικές απελάσεις Ελλήνων της Πόλης
    (περίπου 30.000).
    Η αστυνομία κατέσχεσε τα υπαρχοντά τους και τους απέλασε αυθημερόν (Παράβαση άρθρου 39)
    -με τον νόμο 5681/10.4.1964 τίθεται απαγόρευση λειτουργίας του Πατριαρχικού Τυπογραφείου που λειτουργούσε από το 1627 (Παράβαση άρθρου 40)
    -Τον Μάϊο του 1964 τίθεται απαλλοτροίωση 8.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εδαφών στην πεδιάδα Σχοινουδίου της Ίμβρου για να γίνουν ανοικτές αγροτικές φυλακές με αποζημίωση 1 τουρκικής λίρας ανά τετραγωνικό μέτρο (Παράβαση άρθρου 14) και αυτά δεν καταβλήθησαν.
    -Τον Ιούνιο του 1964 παύθηκαν 3 διευθυντές λυκείων και 41 διδάσκαλοι (Παράβαση άρθρου 41)
    -Τον Σεπτέμβριο του 1964 απαγορεύθηκε η διακίνηση ελληνικών βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών στα σχολεία της μειονότητας (Παράβαση άρθρου 38)
    -απαγόρευση λειτουργίας θεολογικών σχολών (Παράβαση άρθρου 38,41)
    -Με τον νόμο 6980/15.10.1964 τίθεται απαγόρευση του διορισμού στα ελληνικά σχολεία ομογενών αποφοίτων ελληνικών παιδαγωγικών ακαδημιών και της Θεολογικής Σχολής Χάλκης
    (Παράβαση άρθρου 41)
    -υποχρέωση των μαθητών της μειονότητας να λένε το πρωί «Είμαι Τούρκος και ευτυχής που γεννήθηκα Τούρκος», (Παράβαση άρθρων 38,43)
    -Δήμευση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Ίμβρο.Το ημιγυμνάσιο μετατράπηκε σε οικοτροφείο για σπουδαστές από την Τουρκία (Παράβαση άρθρων 14,40,41)
    -Με την απόφαση 6/3801 της 2/11/1964 του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου απαγορεύθηκαν στους ομογενείς οι δικαιοπραξίες και η αγορά ακινήτων (Παράβαση άρθρων 38, 39)

    Μετά το έτος 1965
    -Το 1966 άρχισαν νέες απαλλοτροιώσεις στην Ίμβρο για την δημιουργία κρατικού αγροκτήματος.Μέχρι το 1968 είχαν απαλλοτροιωθεί 27.354 στρέμματα αντί ευτελούς τιμήματος (Παράβαση άρθρων 14,38,39)
    -Ενεργοποιήθηκε εποικισμός της Ίμβρου από 3.000 Τούρκους,ανεγέρθηκαν οικισμοί και παραχωρήθηκε καλλιεργήσιμη γη στους εποίκους.

    Συνέπεια αυτών των παραβάσεων των συνθηκών ,των βανδαλισμών ,των βιαιοτήτων,των απελάσεων και του όλου κλίματος τρομοκρατίας ήταν ότι η ελληνική μειονότητα μέσα σε 65 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ανταλλαγής περιορίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας σε 2.500 άτομα.Δηλαδή το 1% του αριθμού που είχε όταν υπεγράφη η συνθήκη.
    Τουναντίον η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά 20%.Αυτό το γεγονός αποτελεί κατάφωρο παραβίαση της Συνθήκης Ανταλλάγης πληθυσμών και της Συνθήκης της Λωζάννης που προέβλεπαν αμοιβαιότητα.
    Η μουσουλμανική μειονότητα της Δ.Θράκης δεν έχει νομικό έρεισμα για την περαιτέρω παραμονή της στην Ελλάδα εφόσον η προϋπόθεση δια την εξαίρεση της από την ανταλλαγή των πληθυσμών,ήταν η παραμονή της ελληνικής στην Κωνσταντινούπολη,Ίμβρο και Τένεδο,η οποία εκδιώχθηκε βιαίως.
    Η αμοιβαιότητα επιβάλλει την ύπαρξη στην Ελλάδα μουσουλμανικής μειονότητας μικρότερης των 1.000 ατόμων!Κάθε υπέρβαση του αριθμού αυτού οφείλεται στην ανεκτικότητα των ελληνικών αρχών ,οι οποίες έπρεπε να απευλάνουν από την μειονότητα αριθμό ανάλογο εκείνου που εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψουν την Τουρκία.Οι Ελληνικές αρχές χάριν της αμοιβαιότητας που προβλέπει η συνθήκη,θα έπρεπε να απευλάνουν 5 άτομα από την μειονότητα έναντι 2 απευλανομένων από την Τουρκία!


    Πηγή :«Θράκη-Η Έπαλξη του Ελληνικού Βορρά » Γ.Μαγκριώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]