Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Κρίσιμο το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, σύμφωνα με το philenews.com, αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της παραλαβής των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S400 και η απάντηση που θα δοθεί στις ΗΠΑ για την απόφασή τους να τερματίσουν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα μαχητικά F35.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να ζητήσει τον τερματισμό της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά ήταν ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Ήταν μια κίνηση που είχε και νότα εκβιασμού προς την Τουρκία σε μια ύστατη ενδεχομένως προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκλείσουν την άφιξη των S400 και την εγκατάστασή τους στο τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ το θέμα των S400 θα είναι το βασικό ζήτημα της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα συζητηθούν ωστόσο και η νέα επιχείρηση "Πέντζε" (Ξαφνική Επίθεση της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ), το Συριακό, τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία.


Ακάρ: Θα δώσουμε απάντηση στις ΗΠΑ για τους S400

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ανέφερε πως η Άγκυρα ετοιμάζει την απάντησή της για τους S400 προς τις ΗΠΑ και θα την επιδώσει στους ιδίους τις επόμενες μέρες. Δείχνοντας την ενόχληση που υπάρχει στην τουρκική πρωτεύουσα για τον τρόπο που αντιδρά η Ουάσινγκτον, ο Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι το ύφος της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, προς την Τουρκία στις 6 Ιουνίου δεν ταιριάζει με το πνεύμα της συμμαχίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από το Αζερμπαϊτζάν όπου βρίσκεται για την τριμερή των Υπουργών Άμυνας Γεωργίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε για την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. "Όπως είναι γνωστό έλαβα μια επιστολή από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Σε σχέση με το ύφος διατηρούμε κι εμείς την ίδια ευαισθησία όπως και η κοινή γνώμη. Αν και στην επιστολή εκφράζεται η προσδοκία τα προβλήματα να επιλυθούν στο πλαίσιο του στρατηγικού συνεταιρισμού με τρόπο που να διατηρείται η συνεργασία περιεκτικής ασφάλειας, είδαμε από την πρώτη στιγμή ότι το ύφος δεν ταιριάζει με το πνεύμα της συμμαχίας. Γίνονται οι απαραίτητες εργασίες, γι’ αυτό και ετοιμάζουμε την απαραίτητη απάντηση. Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στους ιδίους την απάντηση αυτή. Ο συντονισμός ενδιαφερόμενων θεσμών και ιδρυμάτων μας γι’ αυτό το θέμα συνεχίζεται. Επιπλέον, στο τέλος αυτού του μήνα υπάρχει Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κι εκεί θα συναντηθούμε με τον υπουργό των ΗΠΑ", ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι αύριο θα έχουν μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. "Σε αυτή την τηλεφωνική μας επαφή και στις άλλες μας επαφές θέσαμε και θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα αιτήματα της Τουρκικής Δημοκρατίας, τις γνωστές απόψεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στις επαφές που θα κάνουμε, είτε είναι επιστολή, είτε είναι κατ’ ιδίαν συνάντηση, θα συνεχίσουμε να θέτουμε τις γνωστές μας απόψεις στο τραπέζι καθαρά. Και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε την ίδια στάση", ανέφερε ο Χουλούσι Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι "εμείς μέχρι σήμερα στο θέμα του ΝΑΤΟ εκπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας στο θέμα των δεσμεύσεών μας με τις ΗΠΑ χωρίς καμιά καθυστέρηση. Μέχρι σήμερα δεν τέθηκε κανένα θέμα παραπόνου. Επομένως αναμένουμε κι εμείς από τους συνομιλητές μας με τον ίδιο τρόπο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους", ανέφερε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]