Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θράκη: Το κόμμα του τουρκικού προξενείου αναζητά συμμαχίες για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές


Εντολή της Άγκυρας είναι η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές. Τούτο διαπιστώνεται από αυτά που συμβαίνουν σε όλες τις βαλκανικές χώρες

Το ΚΙΕΦ, το κόμμα του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, εξήλθε πάλι πρώτο κόμμα σε Ξάνθη και Κομοτηνή, αλλ’ αφενός δεν ξεπέρασε τα ποσοστά του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές στο σύνολο της επικράτειας (έλαβε ποσοστό 0,71%) αφετέρου συναντά το εμπόδιο του 3%, το οποίο αδυνατεί να υπερβεί στις εθνικές εκλογές για να καταλάβει έδρα στην Βουλή.

Είναι γεγονός, ότι μέχρι τώρα, τοποθετεί ως πεμπτοφαλαγγίτες στα κόμματα της Βουλής, τουρκόφρονες βουλευτές, εκμεταλλευόμενο την έλλειψη ευαισθησίας των εν τη Βουλή κομμάτων, να προτιμήσουν υποψηφίους μετριοπαθών μουσουλμάνων, και όχι τους υποστηριζόμενους από το τουρκικό Προξενείο. Οι εν λόγω βουλευτές συμπεριφέρονταν ως Τούρκοι, παραβιάζοντες νόμους της ελληνικής πολιτείας (συνδιαλλαγή με παράνομους μουφτήδες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις παρανόμων σωματείων, παρουσία σε τουρκογιορτές με ανάρτηση χάρτη της Αυτόνομης Θράκης, κ.ά.).

Όμως, φαίνεται πως η εντολή της Άγκυρας είναι η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές. Τούτο διαπιστώνεται από αυτά που συμβαίνουν σε όλες τις βαλκανικές χώρες (και υποψήφιο τουρκόφρονα πρόεδρο είχαν στα Σκόπια). Στην Ελλάδα όμως, το ποσοστό 0,71% είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε επιτυχία. Γι’ αυτό και το ΚΙΕΦ-DEB αναζητά συμμαχίες άλλων μικρών κομμάτων, με ελλιπή προφανώς ευαισθησία στα εθνικά θέματα.

Ο Σταύρος Τζίμας, στην Καθημερινή, δημοσιεύει πληροφορίες από μειονοτικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις, χωρίς, ωστόσο, να έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής. Ο υπεύθυνος για εκλογικά ζητήματα του ΚΙΕΦ, Οζάν Αχμέτογλου, επιβεβαίωσε την κινητικότητα επ’ αυτού, χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες.


«Η μειονότητα και το κόμμα της θέλουν τον δικό τους βουλευτή και το πλαφόν του 3% δεν μας επιτρέπει να τον βγάλουμε», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε προτάσεις από μικρά κόμματα του δημοκρατικού τόξου για κάθοδο στην επικράτεια με κοινά ψηφοδέλτια. Συζητάμε αλλά προς το παρόν δεν έχουμε προχωρήσει, θα δούμε». Σημειώνω, πως έχω ήδη αναφέρει ότι πρόταση για συνεργασία υπάρχει και από το Ουράνιο Τόξο, μόνο που οι 6.000 ψήφοι που πήρε δεν προσθέτουν κάτι στο ΚΙΕΦ.

Το ΚΙΕΦ επομένως, αν συνεργαστεί με κάποιο από τα κόμματα της Αριστεράς, θα μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα που θα "ανοίξει την πόρτα" της Βουλής σε ένα κόμμα που πλησιάζει το όριο του 3% και αντίστροφα. Τι (θα) σημαίνει αυτό για το κόμμα της μειονότητας; Δύο βουλευτές "καθαρά δικούς μας", όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος, έναν στη Ροδόπη και έναν στην Ξάνθη, και βεβαίως ανάδειξη του ΚΙΕΦ σε παίκτη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ενδεχομένως και ρυθμιστή κοινοβουλευτικών ισορροπιών ανάλογα με τις εξελίξεις.

Αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα έχει η προσπάθεια ανεύρεσης προθύμων συμμάχων να βλάψουν την Ελλάδα, θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή τουρκοφρόνων υποψηφίων στους συνδυασμούς των άλλων κομμάτων.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη εξέλεξε, μέσω των ψηφοδελτίων των μεγάλων κομμάτων τέσσερις βουλευτές, τρεις στη Ροδόπη και έναν στην Ξάνθη. Στη Ροδόπη, μάλιστα, δεν εξελέγη κανένας χριστιανός.

Για την ιστορία, το ιδρυτικό καταστατικό του ΚΙΕΦ, αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν κάνει καμία αναφορά σε τουρκική μειονότητα, ούτε καν σε μουσουλμανική. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Τώρα δήλωσε: «Εμείς ως Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης απαιτούμε να αναγνωριζόμαστε με τη δική μας ταυτότητα». Στο ιδρυτικό καταστατικό του κόμματος, το οποίο κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο στις 12 Σεπτεμβρίου 1991, ο σκοπός και η λειτουργία του ΚΙΕΦ ορίζονται ξεκάθαρα (στο άρθρο 4) ως εξής: «Το κόμμα για την ίση μεταχείριση των ανθρώπων εκφράζει όλους τους Έλληνες πολίτες στην ύπαιθρο και στις πόλεις που αποδέχονται την αναδιοργάνωση της κοινωνίας πάνω στις αρχές της δημοκρατίας, της ισονομίας, ισοπολιτείας και τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποδέχεται και αναγνωρίζει τα ιδρύματα και τις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κατακρίνει όλες τις υπαρκτές αδικίες, καταπιέσεις και διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Καταδικάζει την μόλυνση του περιβάλλοντος με όλα τα μέσα της παλιάς και σύγχρονης τεχνολογίας και ιδιαίτερα με πυρηνικά…».

Και τα επόμενα είναι του ιδίου ύφους. Είπαμε όμως. Από την στιγμή που υπάρχουν πρόθυμοι πολιτικοί και κόμματα να εξυπηρετούν το τουρκικό Προξενείο, πολλά θα δούμε ακόμη.

Ο Μακεδών
Voria https://www.voria.gr/article/thraki-to-tourkopsicho-kief-anazita-simmachous-gia-kathodo-stis-ekloges


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]