Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να εκβιάζει για τα F-35


Μήνυμα στην Άγκυρα ότι πλέον δεν μπορεί να εκβιάζει με το επιχείρημα ότι εάν αποκλεισθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 το πρόγραμμα θα τεθεί σε κίνδυνο καθώς θα μείνουν απούλητα 100 μαχητικά, έστειλε η κατασκευάστρια εταιρία, δηλώνοντας ότι έχουν βρεθεί ήδη υποψήφιοι αγοραστές.

Όπως μεταδίδει το defenceone.com, η Ουάσιγκτον έτσι κλιμακώνει την πίεση προς την Άγκυρα και στον Τ. Ερντογάν ενόψει και της κρίσιμης, για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, συνάντηση που θα έχει ο τούρκος ηγέτης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ στην Ιαπωνία στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20.

Η Τουρκία, με δηλώσεις ακόμη και του Ταγίπ Ερντογάν, είχε επιχειρήσει να εκβιάσει την αμερικανική πλευρά, λέγοντας ότι χωρίς την Τουρκία απειλείται και το πρόγραμμα συμπαραγωγής στο οποίο μετείχαν δυο τουρκικές εταιρίες, αλλά κυρίως ότι θα καταρρεύσει το όλο σχέδιο παραγωγής των F-35, μια και η Τουρκία είχε κάνει μαμούθ παραγγελία για 100 μαχητικά 5ης γενιάς.

Η CEO της Lockheed Martin, Marillyn Hewson, σε δηλώσεις της χθες υποβάθμισε τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα είχε ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 Joint Strike Fighter, λέγοντας ότι άλλες χώρες είναι έτοιμες να αγοράσουν τα μαχητικά.


Μιλώντας στο Συνέδριο Berstein’s Strategic Decisions Conference στην Νέα Υόρκη, η κ. Hewson καθησύχασε τους επενδυτές που εκφράζουν ανησυχία για την απώλεια της αγοράς που πρόκειται να διατεθούν 100 μαχητικά.

Την ίδια στιγμή το Reuters αποκάλυψε ότι το Πεντάγωνο πιθανότατα θα διακόψει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των τούρκων πιλοτών στα F-35 εάν δεν ακυρώσει το σχέδιο αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.

Η Lockheed έχει παραδώσει ήδη στην Τουρκία τέσσερα F-35 στη βάση Luke στην Αριζόνα, όπου οι τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στα μαχητικά, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει την παράδοση στην Τουρκία σε τουρκικό έδαφος 8 μαχητικών.

«Δεν είναι σημαντικός ο αριθμός των αεροσκαφών, αλλά αν υπάρχουν κυρώσεις δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν αυτά τα αεροσκάφη, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον» είπε η κ. Hewson, προσθέτοντας ότι «και άλλες χώρες θέλουν το αεροσκάφος».

Η Ιαπωνία και η Πολωνία μπορεί να είναι μεταξύ αυτών των χωρών και ο Πρόεδρος Τραμπ που επισκέφθηκε το Τόκιο αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε στα πλάνα της Ιαπωνίας για αγορά 150 F-35.

Όπως ενημερώθηκαν μάλιστα οι επενδυτές τη Δευτέρα από την Capital Alpha, εάν η Τουρκία αποκλεισθεί από την αγορά των F-35 η γραμμή παράδοσης που θα μείνει χωρίς αγοραστή θα διατεθεί στην Ιαπωνία.

Και ο πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak την Τρίτη σε ανάρτηση του στο twitter δήλωσε ότι η Πολωνία έχει ζητήσει να αγοράσει 32 F-35. Η Πολωνία και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες συνομιλίες για την πιθανότητα αγοράς των μαχητικών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]