Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, πάμε για τις βουλευτικές


Τελικά ο Πρωθυπουργός σύρθηκε στην προκήρυξη πρόωρων Βουλευτικών Εκλογών, αφού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμήχανα και επί ώρες από την ανακοίνωση του πρώτου exit poll μέχρι να δεήσει ο μεγάλος αρχηγός να προβεί σε δηλώσεις, έλεγαν ότι δεν υπέστη στρατηγική ήττα το κόμμα και άλλα σπουδαία χωρίς σημασία.

Ένας φίλος σήμερα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μου είπε μάλιστα: Είδες που τελικά δεν είμαστε αγκυλωμένοι στην καρέκλα; Η αλήθεια είναι ότι αδυνατούσα να αρθρώσω κουβέντα. Απλά σκέφτηκα, ότι θα είναι από αυτούς που έχαφταν ότι οι εκλογές είναι ντέρμπυ, από αυτούς που διάβαζαν την έρευνα της περίφημης πια VOX POP που δημοσιοποιούσε έρευνα δύο μέρες πριν τις εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 1,5% πίσω από την Ν.Δ και χαίρονταν, από αυτό το 14% που σε μία από τις τελευταίες έρευνες της ΜRB απαντούσε σε σχετικό ερώτημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει με ποσοστό μέχρι 5%! Επομένως πάμε παρακάτω σκέφτηκα.

Βαρέθηκα δέκα χρόνια τώρα να ασχολούμαι με όσους αρέσκονται να παραμυθιάζονται συστηματικά, να ανακαλύπτουν εχθρούς και να ζουν με μύθους, να μιλάνε για επανάσταση και με την ΄δια ευκολία να βολεύονται. Δικαίωμά τους. Η ζωή προχωράει.

Ας πούμε λοιπόν ορισμένα αδιαμφισβήτητα – τουλάχιστον για όσους σκέφτονται λογικά – γεγονότα:


– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη τεράστια, καθαρή ήττα με διαφορά 9.5%. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά σε ήττα στην πορεία των Ευρωεκλογών στην χώρα και μία από τις μεγαλύτερες ήττες σε οποιεσδήποτε εκλογές.

– Η ήττα αυτή και η έκτασή της συνιστά την αρχή μίας διαδικασίας στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση συνιστά κατ΄αρχήν ήττα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει φροντίσει να δημιουργήσει την εικόνα ότι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πήρε πάνω του την μάχη. Επομένως έχασε ο άχαστος, δέχτηκε μεγάλο πλήγμα σε ένα προφίλ που έχει φιλοτεχνήσει του μεγάλου στρατηγικού νου που έχει πάντα μια συνταγή ανατροπής. Ο « χαρισματικός » που δήθεν νικούσε πάντα τις δημοσκοπήσεις( ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό, αλλά ποια μεγαλοστομία να πρωτοαπαντήσεις) , έχασε και από τις δημοσκοπήσεις και βέβαια και από τις εκλογές.

– Η ήττα αντικειμενικά ήταν και ήττα πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής όλης της προεκλογικής περιόδου, πέρα από ότι συνιστά ηχηρή πολιτική αποδοκιμασία της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας δηλαδή των πολλών στο σύνολο της Κυβρνητικής Πολιτικής τέσσερα χρόνια τώρα. Η δήθεν πρωτοβουλία των γεφυρών και της Προοδευτικής Συμμαχίας ενώ δε έφερε ωφέλη, συνέβαλε στην συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ. Η δήθεν 13η σύνταξη δεν έπεισε και με τον τρόπο που εφαρμόστηκε εκνεύρισε και αυτούς που εισέπραξαν τα μειωμένα ποσά, αλλά και όλους αυτούς ( περίπου 200.000) περιμένουν από ένα έως και τρία χρόνια να πάρουν την σύνταξη και το εφάπαξ τους. Η απόδοση της τρέχουσας σύνταξης δέκα μέρες νωρίτερα, ώστε να δοθεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές παράπεμψε στις εποχές του χειρότερου παλαιοκομματισμού.

– Μαζί με τα παραπάνω, η ήττα ήταν ήττα και ήθους και ύφους της εξουσίας, του Αλέξη Τσίπρα και βασικών στελεχών που έδιναν τον τόνο στο δημόσιο λόγο. Δέστε συμπεριφορές Πολάκη και πλήρης κάλυψη από τον Πρωθυπουργό , τις δραστηριότητες Πετσίτη, την αλαζονεία Τσίπρα, το μόνιμο διχαστικό στοιχείο στον επίσημο λόγο της κεντρικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, την επιμονή στην ψευδολογία.

– Η ήττα είχε προδιαγραφεί πριν την προεκλογική περίοδο. Αυτό έδειχναν όλες οι έρευνες λίγο ή πολύ. Το 70% -75% σταθερά εκδήλωναν την διαφωνία τους με την Κυβερνητική πολιτική. Δύναμη ανατροπής των συσχετισμών ήταν και είναι η μεσαία τάξη που ισοπεδώθηκε βάναυσε με κάθε τρόπο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

– Η ήττα είναι ήττα καθολική γεωγραφικά, ηλικιακά και επαγγελματικά. Ακόμα και στους νέους ή στους δημόσιους υπαλλήλους που μόνιμα εκφόβιζαν επιτήδεια με το άθλιο « αν έρθει ο Κυριάκος θα σας απολύσει!» πήρε αισθητό προβάδισμα η Ν.Δ.

Πρόκειται επομένως για μεγάλη, στρατηγικής σημασίας ήττα και με βαθιά χαρακτηριστικά που δεν ανατρέπεται μέσα σε ένα μήνα που απομένει μέχρι τις Βουλευτικές Εκλογές. Ο καθένας έχει δικαίωμα βέβαια στην ελπίδα ή να λέει κοινοτοπίες περί δευτέρων ημιχρόνων και άλλα πολλά. Ο καθένας έχει δικαίωμα να περιμένει και την βοήθεια του ιππικού ή εξωγήινων.Η πικρή πραγματικότητα λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και πάλι και στις Βουλευτικές Εκλογές και με μεγάλη διαφορά.

Το μόνο ερώτημα που έχει αξία είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μειώσει την διαφορά ή αν αυτή μπορεί να αυξηθεί. Λυπάμαι, αλλά αν κάνεις συνέχεια τα ίδια δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο. Απλή λογική. Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα του Α. Τσίπρα την μέρα των εκλογών και η ομιλία του την αμέσως επομένη έδειξαν ότι δεν κατάλαβε απολύτως τίποτα ή ότι βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία . Το « μήνυμα ελήφθη» ειπώθηκε χωρίς να μας εξηγηθεί τι ακριβώς μήνυμα ελήφθη. Δείχνει την αδυναμία στοιχειωδών διορθωτικών κινήσεων και το αμετανόητο της μικρής ομάδας που κάνει το « κουμάντο». Από την άλλη, ας αναφέρουμε ένα ενδιαφέρον εύρημα της τελευταίας έρευνας της Opinion Poll. Από το εκλογικό σώμα που προτίμησε την Ν.Δ το 65% ήταν νεοδημοκράτες και το 35% ψηφοφόροι που την επέλεγαν πρώτη φορά.Τι σημαίνει αυτό ; Μια σημαντική πολυσυλλεκτικότητα της Ν.Δ που σε συνδυασμό την δυναμική που έχει δημιουργηθεί, μάλλον θα πρέπει να αναμένει κάποιος αύξηση της διαφοράς.

Ωστόσο, η μάχη των Βουλευτικών Εκλογών τώρα αρχίζει.Ας την παρακολουθήσουμε…

Ζαχαρίας Ζούπης
Μεταρρύθμιση



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]