Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Πρέσπες και ο συναγερμός στην Άγκυρα


Επισήμως, αντικείμενο της συνάντησης ήταν τουρκικό αίτημα για τη λήψη μέτρων κατά Γκιουλενιστών. Επί της ουσίας, όμως, η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και της ομολόγου του, της Β. Μακεδονίας, Ραντμίλας Σεκέρινσκα, είναι σαφές πως αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τον ρόλο που θα διαδραματίζει εφεξής τόσο έναντι των Σκοπίων όσο και ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τουλάχιστον τούτο καταδεικνύει η εσπευσμένη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας, μόλις μία ημέρα μετά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στα Σκόπια (για την ακρίβεια, ο κ. Ακάρ αφίχθη στα Σκόπια την Τρίτη, ενόσω βρισκόταν ακόμη εκεί ο κ. Τσίπρας) και την υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αφορά την αμυντική συνεργασία των δύο κρατών.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Ελλάδα αναλαμβάνει καθήκοντα επιτήρησης στον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας (και για την Πολιτική Αεροπορία) κατ’ αντιστοιχία ρόλου που διαδραματίζει ήδη στο Μαυροβούνιο, από κοινού με την Ιταλία, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Τα ελληνικά F-16 συνδυάζουν τη συγκεκριμένη συμμαχική αποστολή με την επιτήρηση και του αλβανικού εναέριου χώρου και -εκ των πραγμάτων- διαδραματίζουν έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στην εναέρια επιτήρηση συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο βαθμός, δε, των τουρκικών ανησυχιών αποτυπώνεται και στην έμμεση πλην σαφή διασύνδεση που επιχείρησε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ μεταξύ της ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και της λήψης μέτρων κατά οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρονται να διαβιούν στα Σκόπια.


«…Οι δομές της οργάνωσης FETO, που υπάρχουν στη Β. Μακεδονία, επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών και υπονομεύουν, κατά κάποιο τρόπο, τις φιλικές και αδελφικές σχέσεις που έχουμε» ανέφερε ο κ. Ακάρ, παρουσία της κας Σεκερίνσκα, η οποία -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- έσπευσε να εκφράσει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κυρώσει, το επόμενο διάστημα, το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της χώρας της στο ΝΑΤΟ.

Υπό όρους διπλωματίας, ακόμη και η έμμεση διασύνδεση αυτών των δύο ζητημάτων συνιστά εκβιασμό της μίας χώρας προς την άλλη και θέτει υπό νέο φως τις ήδη ταραγμένες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν την κυριότερη δύναμη στο ΝΑΤΟ και χώρα η οποία στήριξε ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ άλλων, ώστε να εξυπηρετηθεί και ο στόχος ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται, δε, για την πρώτη αποτύπωση των αποτελεσμάτων που ήδη παράγει αυτή η -ακόμη αμφιλεγόμενη από πολλές πλευρές- Συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στη γεωπολιτική σκακιέρα των Βαλκανίων.

Αποτελεσμάτων τα οποία, προφανώς, απουσίαζαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ενόσω Αθήνα και Σκόπια αντιμάχονταν είτε για το ονοματολογικό, είτε για τα λοιπά ζητήματα που τις χώριζαν.

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό αναλυτή Σάσο Ορντάνοφσκι, της ιστοσελίδας "CIVIL", «παραδόξως, η Ελλάδα καθυστέρησε 30 χρόνια να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργεί η συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική-πολιτική γεωγραφία των Βαλκανίων, αν συνέβαινε στις αρχές της δεκαετίας του '90».

Κατά πάσα βεβαιότητα -και στη βάση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων-, ο φίλτατος Σκοπιανός έχει δίκιο. Προϊόντος του χρόνου, τούτο ίσως καταστεί σαφέστερο και για άλλους.

Νίκος Γ. Δρόσος
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]