Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία απαιτεί "πολιτική ισότητα" ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων


Αυτό που προτείνουν, τη συνομοσπονδία, είναι κατά πολύ χειρότερο της διζωνικής, και ουσιαστικά πρόκειται για διχοτόμηση

Από την στιγμή που ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, αποδέχθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, ότι οι δύο κοινότητες αποτελούν ισότιμα μέρη, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προετοίμασε το έδαφος για Συνομοσπονδία δύο κρατών, κάτι που και ο ίδιος με μισόλογα παραδέχθηκε.

Άλλωστε, στην περσινή συνάντηση στη Ν. Υόρκη με τον Τσαβούσογλου, συζητήθηκε το θέμα, και ουσιαστικά εγκαταλείπεται οριστικά η ιδέα του ενιαίου κράτους, το οποίο δεν δέχονται οι Τούρκοι με κανένα τρόπο. Την δε ισοτιμία, την εκλαμβάνουν ως απόλυτη, 50-50, παρά τα ασθενή επιχειρήματα του Ν. Αναστασιάδη, περί του αντιθέτου, τον οποίον οι Τ/κ κατηγορούν τώρα για υπαναχώρηση.

Η άρνηση για ενιαία ανεξάρτητη Κύπρο, κυβερνώμενη με σύγχρονους θεσμούς, όπου η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει, απορρίφθηκε και στο πρόσφατο Συνέδριο στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο της "Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό", που διεξάγεται στο "Πανεπιστήμιο" Εγγύς Ανατολής στην κατεχόμενη Λευκωσία. Εκεί τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι «Δεν υπάρχει κυπριακό έθνος», στενοχωρώντας το Αριστερό ΑΚΕΛ, που πασχίζει να καθιερώσει κυπριακή εθνότητα.

Σ’ αυτό το Συνέδριο, όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Σημερινή" της Λευκωσίας, εξετάζονται τα επόμενα βήματα όσον αφορά τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Στο συνέδριο συμμετέχει μεγάλος αριθμός ακαδημαϊκών, πρώην αξιωματούχων και στρατιωτικών.

«Οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας», δήλωσε ο ανώτατος Τουρκοκύπριος διπλωμάτης και πρώην "υπουργός" εξωτερικών του ψευδοκράτους, Τασίν Ερτουγρούλογλου. «Οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί συμμετοχής και λήψης αποφάσεων δεν αρκούν για μια εταιρική σχέση στο νησί, αλλά πρέπει να βασίζονται στην κυριαρχία της ισότητας και, όταν λέμε κυρίαρχη ισότητα, μιλάμε ουσιαστικά για μια συνομοσπονδία», δήλωσε, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει «μια σύμπραξη δύο κρατών και όχι μια σύμπραξη δύο κοινοτήτων».


Η πολιτική ισότητα από μόνη της δεν αρκεί, καθώς υπάρχουν δύο εθνικές οντότητες στην Κύπρο, γι’ αυτό και ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι «Δεν υπάρχει κυπριακό έθνος, αγαπητοί μου φίλοι ... "Cypriotness" είναι στην καλύτερη περίπτωση μια γεωγραφική ταυτότητα», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Χασάν Ουνάλ, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Maltepe της Κωνσταντινούπολης, ήταν σκεπτικός ως προς το ότι μια ομοσπονδία θα μπορούσε να λύσει το κυπριακό πρόβλημα, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι "συνταγή για καταστροφή". Ο Ουνάλ είπε ότι, ακόμη και αν ήταν επιτυχές, ένα μοντέλο ομοσπονδίας θα ήταν σίγουρα μια "δυσκίνητη, αδέξια" διοίκηση με εθνοτικές ποσοστώσεις και σχεδόν όλοι τελικά θα την παραβίαζαν.

Είναι εντυπωσιακό, ότι επί 40+ χρόνια "παιδεύονται" να καθιερώσουν δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη τις φωνές όσων ασχολούμαστε και με το Κυπριακό ότι πρόκειται για ανεφάρμοστη "λύση" και τώρα, αγγέλλουν την εγκατάλειψή της παρουσιάζοντάς την ως δική τους πρόταση.

Βεβαίως, αυτό που προτείνουν, την συνομοσπονδία, είναι κατά πολύ χειρότερο της διζωνικής, και ουσιαστικά πρόκειται για διχοτόμηση. Η οποία διχοτόμηση συνομοσπονδιακής μορφής, φέρει μόνον οφέλη στην Τουρκία, επειδή εκτός των άλλων, εισέρχεται στην Ε.Ε. από το παράθυρο μέσω του τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Αν πρόκειται να διχοτομηθεί το νησί, να συμβεί αυτό οριστικά και να αφεθεί το κατεχόμενο τμήμα ως ένας νομός της Τουρκίας, που δεν συμφέρει ούτε τους Τούρκους ούτε τους Τ/κ.

Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν θα συνέβαινε, αν η Ελλάδα και η Κύπρος επέμειναν στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που μεταξύ άλλων επέβαλαν στην Τουρκία να απομακρύνει τα στρατεύματά της και οι όποιες συνομιλίες δεν θα ελάμβαναν υπόψη τα συμβάντα του 1974. Δεν συνέβη αυτό, και τώρα βρισκόμαστε σε δεινή θέση, με τους ισχυρούς να επιδιώκουν να επιλυθεί το ζήτημα, όπως-όπως, κατά την Συμφωνία των Πρεσπών δηλαδή, με τους απέναντί μας πάντα ωφελημένους.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]