Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Όχι σε μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο προειδοποίησε χθες Τετάρτη τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον των "δυνητικά καταστροφικών συνεπειών" της ενδεχόμενης "μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης" στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο του NATO, του οποίου οι δύο χώρες είναι μέλη, ο Πομπέο "εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ζήτημα της βορειοανατολικής Συρίας", ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Αφότου έγινε η αναγγελία της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα, τον Δεκέμβριο, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η τύχη των κουρδικών δυνάμεων, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που διεξήγαγε ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό την Ουάσινγκτον, τελεί υπό αμφισβήτηση.

Η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει επίθεση για να απομακρύνει από τα σύνορά της τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που χαρακτηρίζει "τρομοκράτες".


Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε ήδη δηλώσει τον Ιανουάριο ότι θέλει να εξασφαλίσει ότι "οι Τούρκοι δεν θα σφαγιάσουν τους Κούρδους" στη Συρία.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα έχουν αναφερθεί στη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" στα τουρκοσυριακά σύνορα, όπου οι YPG δεν θα έχουν δικαίωμα να επιχειρούν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για αυτή την ουδέτερη ζώνη μένουν να διευκρινιστούν και αποτελούν αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξάλλου ανακοίνωσε εντέλει ότι θα διατηρήσει μια μικρή δύναμη στη συριακή επικράτεια.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης στον Τούρκο ομόλογό του την "ανησυχία" του για την "δυνητική αγορά από την Τουρκία" του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Η διαφωνία για το ζήτημα αυτό πυροδοτεί έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις από την αρχή της εβδομάδας.

Ο Πομπέο ζήτησε επίσης να υπάρξει "διευθέτηση το συντομότερο" των ποινικών υποθέσεων "στις οποίες ενεπλάκησαν Αμερικανοί πολίτες" ή εργαζόμενοι σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία που "φυλακίστηκαν άδικα" από τις τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων και του διωγμού χιλιάδων φερόμενων ως οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα που η Άγκυρα χαρακτηρίζει εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]