Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άλλο να είσαι άθεος και άλλο αντίχριστος


Η απαράδεκτη ενέργεια με την αλλαγή στον χώρο υποδοχής του Αγίου Φωτός με πρωθυπουργική εντολή και η μη αντίδραση από την Εκκλησία της Ελλάδος

Από τον Σωτήρη Τζούμα

Το Αγιο Φως είναι ένα από τα πιο ιερά και σημαντικά σύμβολα της πίστεώς μας. Είναι απόλυτα συνυφασμένο με τα πανάγια Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων, αλλά και με τις άγιες ημέρες του Πάσχα, αφού δεν γίνεται Ανάσταση χωρίς το Αγιο Φως, το οποίο έρχεται από τα Ιεροσόλυμα με ειδικό αεροσκάφος και του αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους.

Εφέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, περίμεναν οι ορθόδοξοι Ελληνες να του δείξουμε τον σεβασμό μας και την πίστη μας, ανεπηρέαστοι από τις αθλιότητες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις φλυαρίες που εκτόξευσαν επίορκοι κληρικοί και μάλιστα ιεράρχες που υπηρετούν στα Ιεροσόλυμα, οι οποίες μείωσαν την ιερότητα και την αγιότητα της αφής του Φωτός, για την οποία όλοι οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων μιλούσαν με δέος. Περιμέναμε να δείξουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι στα θέματα της πίστεως δεν σηκώνουμε εκπτώσεις και δεν κάνουμε πίσω, αλλά ούτε και δεχόμαστε και ανεχόμαστε να μας ευτελίζουν τα ιερά σύμβολά μας!

Κι όμως, αυτή την ιερή παράδοση φρόντισε να τη διακόψει η... πρώτη φορά Αριστερά, που μαστίζει τον τόπο μας. Το αεροσκάφος που μεταφέρει το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, από τότε που άρχισε η παράδοση αυτή, προσγειώνεται κάθε φορά στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Παλαιότερα, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες στο «Ελ. Βενιζέλος».


Εφέτος όμως, εντελώς απρόσμενα και απροειδοποίητα, το πρωθυπουργικό γραφείο, έπειτα από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως λένε οι πληροφορίες μας, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος θα έπρεπε να προσγειωθεί στην Ελευσίνα και όχι στο «Ελ. Βενιζέλος», όπως όλοι γνώριζαν και περίμεναν για να μεταλαμπαδεύσουν το Αγιο Φως σε όλη την Ελλάδα. Αλλωστε, ειδικά προγραμματισμένες πτήσεις (αλλά και οι κανονικές) κοντά στην ώρα άφιξης του Αγίου Φωτός θα το μετέφεραν σε όλη την Ελλάδα.

Στο αεροσκάφος που μετέφερε το Αγιο Φως επέβαιναν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφ. Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και αρκετοί βουλευτές. Από την Εκκλησία, ο αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, σεβ. Μεσογαίας Νικόλαος -ο οποίος υποδέχεται πάντα το αεροσκάφος που μεταφέρει το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο αφού είναι ο οικείος ιεράρχης, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο ανήκει στην περιοχή, όπου ποιμαίνει- ενώ ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχει στην πτήση, έπειτα από αυτήν την εξέλιξη με την απαράδεκτη αλλαγή του σχεδίου πτήσης και μάλιστα στο παρά ένα, θεώρησε ότι όλο αυτό προσβάλλει την Εκκλησία και τον ίδιο πως αποτελεί ύβριν για το Αγιο Φως και αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πτήση. Μάλιστα, να αναφέρουμε ότι την αλλαγή του σχεδίου ο σεβ. Μεσογαίας Νικόλαος την πληροφορήθηκε αφού είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Και ασφαλώς εξωτερίκευσε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη και έφυγε, διασώζοντας με αυτό τον τρόπο το κύρος της Εκκλησίας μας. Δήλωσε, μάλιστα, ότι θεωρεί πως όλο αυτό γίνεται για να υποβαθμιστεί το γεγονός. Απευθυνόμενος στον κ. Μπόλαρη που είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, τον ρώτησε γιατί αυτή η αλλαγή αλλά και ποιος έδωσε την εντολή για να συμβεί αυτό. Ο κ. Μπόλαρης σε κάθε ερώτηση και απορία που εξέφραζε ο σεβ. Μεσογαίας τη συνόδευε με την επωδό... «δεν ξέρω»! Δηλαδή ο άνθρωπος δεν είχε ιδέα. Τελικά, το αεροπλάνο έφυγε χωρίς τον σεβ. Μεσογαίας Νικόλαο, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον αρχιγραμματέα της Συνόδου, αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη. Και οι δύο δεν γνώριζαν τίποτα για την εξέλιξη.

Πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια που ήλθε να ταράξει την ιερή κατάνυξη των ημερών. Φαίνεται πως η αθρόα προσέλευση των πιστών και μάλιστα των νέων παιδιών στους ναούς μας καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα κάποιους ανησύχησε! Οταν είναι κανείς αλιβάνιστος, δεν μπορεί να καταλάβει την πίστη του άλλου. Και είναι κατανοητό ως έναν βαθμό. Αλλά το να θέλεις να τη μειώσεις και να παρεμποδίσεις την παράδοση που διέπει την πίστη του άλλου είναι ένα είδος θρησκευτικού bullying.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ως αιτιολογικό της άθλιας αυτής αποφάσεως, που καταλύει μια μεγάλη παράδοση των ημερών, είναι το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν την παράδοση του Αγίου Φωτός παγανιστικό (!) έθιμο και προφανώς δεν πρέπει να συμβάλλουμε στη διαιώνισή του. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αντίδραση από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία φρόντισε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, αφού, όπως άφηναν να διαρρεύσει, πρόκειται για θέμα που αφορά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα βιβλίο στο οποίο ιεράρχες του Πατριαρχείου με περίσσευμα ελαφρότητας είχαν αποδομήσει την ιερότητα της στιγμής της αφής του Αγίου Φωτός. Με τις ατυχείς και απερίσκεπτες δηλώσεις τους άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και της αμφισβήτησης για την ιερότητα της διαδικασίας του Αγίου Φωτός και έδωσαν την ευκαιρία στους αμφισβητούντες να οργιάσουν.

Οτι είναι άνθρωποι της Εκκλησίας δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και φωτισμένοι και έχουν συναίσθηση της θείας αποστολής τους.

Δυστυχώς, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στηλίτευσε την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση με την επιχειρούμενη υποβάθμιση του γεγονότος και δυστυχώς δεν έστειλε ούτε έναν βοηθό επίσκοπο από τους τόσους που διαθέτει η Ι. Αρχιεπισκοπή για να υποδεχθεί το Αγιο Φως, αφού ο σεβ. Μεσογαίας δεν συμμετείχε στην αποστολή.

Επίσης, θα περιμένουμε κάποια αντίδραση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώνει απερίφραστα την προσήλωσή του στις παραδόσεις μας και την πίστη του στον Θεό. Αλλά προφανώς το θέμα δεν τους αφορά! Πρόκειται για μια λεπτομέρεια, η οποία πιστεύουν ότι σε λίγο θα έχει ξεχαστεί.

Ζούμε αποκαλυπτικές στιγμές. Σε μία εποχή κατά την οποία η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι σέβεται την πίστη των αλλοθρήσκων που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας, που αρχίσαμε να τους χτίζουμε χώρους λατρείας και να αποδεχόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά έχουμε και επισκέπτες, οι ιθύνοντες της χώρας μας κάνουν ό,τι μπορούν για να συρρικνώσουν, να ταπεινώσουν και να αποδομήσουν την ορθόδοξη πίστη μας, αυτή που κράτησε όρθια τη συνείδηση του λαού μας σε δύσκολους καιρούς.

Το να είσαι άθεος το καταλαβαίνω, το να είναι κάποιος μουσουλμάνος ή οτιδήποτε άλλο είναι σεβαστό. Αλλά το να είσαι αντίχριστος και να πολεμάς την πίστη του λαού αυτής της πατρίδας δεν το θέλει ούτε ο Θεός, αλλά ούτε και ο διάβολος!
Και αυτό αργά ή γρήγορα θα έχει τη νομοτελειακή επαλήθευσή του!

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ...και άλλο αρνησίχρηστος ή/και χριστιανοφοβικός!!

    Steve

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου1 Μαΐου 2019 στις 12:10 π.μ.

    Αγαπητή "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ", έχεις συλλάβει και έχεις εκφράσει με αυτό το άρθρο το "κοινό αίσθημα" της πλεινότητας των Ελλήνων. Είναι τόσο το μένος των Συριζαίων και του Τσίπρα προσωπικά εναντίον του Χριστιανισμού, (προφανώς επειδή μετέχουν στον "Όμιλο- Σόρος", στον εσμό των Παγκοσμιοποιητών), που προκειμένου να χτυπήσουν κέντρα του, δεν ορρωδούν ούτε προ του γεγονότος ότι πλησιάζουν εκλογές!
    Αργά ή γρήγορα όμως θα μάθουν ότι "σκληρόν προς Κέντρα λακτίζειν". Η συντριβή θα είναι δική τους.Το συμπαντικό Κέντρο-Χριστός δεν μπορεί να ηττηθεί, ως Παντοδύναμο, από κανέναν και ειδικά από υπανθρώπους. Αν επικρατήσουν οι "υιοί της απωλείας", αυτό που τελικά θα καταφέρουν είναι να συμπαρασύρουν σε απώλεια ολόκληρο τον πλανήτη Γη. Αλλά δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο! "Έχουν γνώσιν οι Φύλακες"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως οφείλω να συγχαρώ τα παιδιά των σωμάτων ασφαλείας που με ζήλο και ενθουσιασμό μετέφεραν το Άγιο φως στις ενορίες! Τουλάχιστον όσον αφορά τη Μητρόπολη Νικαίας.
    Και το καταλάβαινες πως ζούσαν τη στιγμή και δεν έκαναν αγγαρεία!
    Υπάρχει ακόμα ελπίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]