Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: Δίνει ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας


Σε μια κίνηση που κατά πάσα πιθανότητα θα περιπλέξει τις σχέσεις Μόσχας – Κιέβου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να αποκτήσουν πιο γρήγορα ρωσικά διαβατήρια.

Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στην Ουκρανία, επιτρέπει στους πολίτες της περιοχής του Ντονμπάς να κάνουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια και να περάσουν από μια απλοποιημένη συνοπτική διαδικασία διάρκειας τριών μηνών.

Σύμφωνα με τους FT, παρότι η απόφαση του Κρεμλίνου θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών της περιοχής – οι οποίοι ακόμα αντιμετωπίζουν βομβαρδισμούς καθημερινά – παράλληλα θα περιπλέξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Καταδίκασε την απόφαση ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν καταδίκασε την απόφαση αυτή του Κρεμλίνου για την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.

Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», έγραψε ο Ουκρναός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση του στο twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.


Ρωσία: Περιμένουμε να ακούσουμε τις δηλώσεις του νέου προέδρου της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα διαμορφώσει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις λαμβάνοντας υπ' όψιν τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Ουκρανού νέου ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος πρόεδρος ως ο άνθρωπος που καθορίζει την εξωτερική πολιτική του ρωσικού κράτους, αλλά και την κατεύθυνση της πολιτικής σε σχέση με την Ουκρανία, θα διαμορφώσει την δική του γραμμή επαφών με την ηγεσία της Ουκρανίας, στην βάση ακριβώς των συγκεκριμένων δηλώσεων και ενεργειών (του Ζελένσκι-σ.σ)», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα ενεργήσει η Μόσχα στην περίπτωση που οι δηλώσεις και οι ενέργειες του νεοκλεγέντα προέδρου της Ουκρανίας δεν ικανοποιούν την Ρωσική Ομοσπονδία. «Στη γλώσσα τη διπλωματίας αυτό λέγεται ‘υποθετικοί συλλογισμοί’» είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε ότι «είναι αμφίβολο αν έχουν θέση, και μάλιστα για ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι συμπεράσματα για τις προοπτικές που μπορεί να έχουν οι συνομιλίες του Πούτιν με το Ζελένσκι μπορούν να εξαχθούν μόνο αφού γίνουν οι πρώτες δηλώσεις ή ενέργειες εκ μέρους του Ουκρανού προέδρου. «Έχουμε ήδη πει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά κενά ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις προσεγγίσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίσει ο εκλεγείς Ουκρανός πρόεδρος τα θεμελιώδη ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι είναι νωρίς για να ειπωθούν κάποια πράγματα γι' αυτό το ζήτημα.

Ο Πεσκόφ, ερωτηθείς αν η Μόσχα προτίθεται να αρχίσει συνομιλίες με τη νέα ηγεσία του Κιέβου για τους Ρώσους που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ουκρανία, όπως και για τους Ουκρανούς που κρατούνται στην Ρωσία, είπε ότι «στην περίπτωση αυτή πρέπει απλώς να περιμένουμε και να ακούσουμε τις σχετικές δηλώσεις που θα γίνουν ή τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]