Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη στις φλόγες


Εκτός από τους Ευρωβουλευτές του κόμματος Brexit που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, στην ίδια γραμμή του ευρωσκεπτικισμού βρίσκονται τα 2/3 των ψηφοφόρων του Συντηρητικού κόμματος και τουλάχιστον το 1/3 των Εργατικών. Τελικά, για άλλη μια φορά, οι Άγγλοι θα σώσουν την Ευρώπη από την αρπάγη των Γερμανών.

Η ιστορικά διαπιστωμένη επιθετικότητα και αναλγησία των Γερμανών θα γίνει για άλλη μια φορά η αιτία που θα χάσουν και αυτόν τον πόλεμο, δηλαδή τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιτύχει με τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Το Βερολίνο που βρίσκεται πίσω από τις ενέργειες και αποφάσεις των Βρυξελλών, κράτησε μια ακραία ανάλγητη στάση απέναντι στην Μ. Βρετανία όσον αφορά τις διαδικασίες του Brexit.

Στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με την κυβέρνηση της Βρετανίας υπό την αιγίδα της αδύναμης Τερέζας Μέυ που οδεύει πλέον σε έξωση από τον πρωθυπουργικό της θώκο, επέμεναν σε ακραίες λύσεις με την κρυφή ελπίδα ότι, τελικά οι Βρετανοί θα κατέληγαν σε νέο δημοψήφισμα που θα τους επανέφερε στους κόλπους της ΕΕ. Ή σε αντίθετη περίπτωση, αν το Λονδίνο αποδεχόταν τους ακραίους όρους που απαιτούσαν οι Βρυξέλλες για το Brexit, το αποτέλεσμα θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τους Βρετανούς και ένα καλό μάθημα σε όποια άλλη χώρα επεδίωκε παρόμοια έξοδο.

Όμως όπως αρκετές φορές συμβαίνει η πορεία της ιστορίας διαψεύδει τους σχεδιαστές της όπως θα έλεγε και ο Χέγκελ. Τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα ήθελαν οι Γερμανοί. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καθυστέρησαν πέραν του κανονικού, έτσι που τώρα η Μ. Βρετανία θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Και όπως δεν το περίμεναν και ούτε μπορούσαν να το φανταστούν οι Γερμανοί “επιβήτορες” της Ευρώπης, πρώτο στις προτιμήσεις των Βρετανών ψηφοφόρων είναι το νέο κόμμα Brexit του κορυφαίου Άγγλου ευρωσκεπτικιστή Νάϊτζελ Φάρατζ !


Σύμφωνα με πρόσφατη  δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, που διενεργήθηκε στις 15-16 Απριλίου σε δείγμα 1855 Βρετανών, το κόμμα Brexit του Φάρατζ συγκεντρώνει ποσοστό 27% στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνώντας τους Εργατικούς (22%) και τους Συντηρητικούς (15%) και του επίσης ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος Ukip 9 7%). Υπενθυμίζεται ότι το Ukip, το οποίο είχε ιδρύσει  ο Φάρατζ, στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε ποσοστό 26%.

Αυτό σημαίνει ότι, ανατρέπονται οι ιστορικές πολιτικές ισορροπίες στη Μ. Βρετανία που μονοπωλούσαν τα δύο κόμματα των συντηρητικών (Conservative party) και των εργατικών ( Labour party).  Και το ακόμα ποιο σημαντικό. Περισσότεροι από τους 60 στους 73 ευρωβουλευτές της Μ. Βρετανίας, θα προστεθούν στη μεγάλη ομάδα των ευρωσκεπτικιστών από την Ιταλία (73 ευρωβουλευτές), την Γαλλία (74 ευρωβουλευτές), και από άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν αναδείξει αντι-ευρωπαϊκά πολιτικά σχήματα στις τελευταίες εκλογές. (βλ. και πίνακα εδώ).

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, εκτός από τους Ευρωβουλυτές του κόμματος Brexit που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, στην ίδια γραμμή του ευρωσκεπτικισμού βρίσκονται τα 2/3 των ψηφοφόρων του Συντηρητικού κόμματος και τουλάχιστον το 1/3 των Εργατικών.
Τελικά, για άλλη μια φορά, οι Άγγλοι θα σώσουν  την Ευρώπη από την αρπάγη των Γερμανών
  • Έδρες ανά Κράτος/Μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κράτος/Μέλος Αριθμός εδρών Κράτος/Μέλος Αριθμός εδρών
Γερμανία1 99 Κροατία2 12
Γαλλία 74 Αυστρία 19
Ηνωμένο Βασίλειο 73 Βουλγαρία 18
Ιταλία 73 Δανία 13
Ισπανία 54 Φινλανδία 13
Πολωνία 51 Σλοβακία 13
Ρουμανία 33 Ιρλανδία 12
Κάτω Χώρες 26 Λιθουανία 12
Βέλγιο 22 Λετονία 9
Τσεχία 22 Σλοβενία 8
Ελλάδα 22 Εσθονία 6
Ουγγαρία 22 Κύπρος 6
Πορτογαλία 22 Λουξεμβούργο 6
Σουηδία 20 Μάλτα 6

1 Ο αριθμός των Γερμανών ευρωβουλευτών θα μειωθεί από 99 σε 96 (που είναι ο μέγιστος αριθμός που επιτρέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας)
2 Η Κροατία κατέστη κράτος/μέλος την 1η Ιουλίου 2013

Θόδωρος Κατσανέβας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]