Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με την ψήφο των Αλβανών θα εκλεγεί ο Πρόεδρος των Σκοπίων;


Οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού κόμματος πιέστηκαν πολύ να αποβάλουν στην κάλπη τον μακεδονισμό τους λόγω της προοπτικής ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο Στέβο Πεντάροφσκι, υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση συγκέντρωσε ποσοστό 42,85% (323.846 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποστηριζόμενη από την μακεδονίζουσα αντιπολίτευση έλαβε ποσοστό 42,24% (319.240 ψήφους).

Η διαφορά είναι ασήμαντη, και θα λυθεί στις επαναληπτικές εκλογές της 5 Μαΐου. Η δε εγκυρότητα των εκλογών θα κριθεί από το ποσοστό συμμετοχής στο β' γύρο, που θα πρέπει να ξεπεράσει το 40%. Προχθές, μόλις και υπερέβη η συμμετοχή αυτό το ποσοστό. Είναι επομένως αρκετά ασαφής η κατάσταση.

Κατ’ αρχάς, η πλειοψηφία που απολαμβάνει η κυβέρνηση στην Βουλή, δεν είναι βέβαιο ότι έχει αντίκρισμα στον λαό. Οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού κόμματος πιέστηκαν πολύ να αποβάλουν στην κάλπη τον μακεδονισμό τους, ελκυόμενοι από την προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Βλέπουν όμως ότι η δεύτερη περίπτωση, στην οποία αποβλέπουν για την απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου και αναζήτηση εργασίας στην Ε.Ε., είναι απομακρυσμένη χρονικά και καθόλου βέβαιη.

Ως εκ τούτου, όσοι από τους απέχοντες πεισθούν να προσέλθουν στις κάλπες του β΄ γύρου, είναι άγνωστο τι θα ψηφίσουν. Ίσως πρόκειται για τους ενοχλημένους από την διάψευση των ελπίδων τους.

Υπάρχει όμως και ο αλβανικός παράγοντας, που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας. Τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα, καίτοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση των Σκοπίων, δεν υποστήριξαν τον κυβερνητικό υποψήφιο, αλλά κατήλθαν αυτοτελώς με δικό τους Αλβανό υποψήφιο, τον Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίχθηκε από την "Συμμαχία για τους Αλβανούς", και την "BESA", συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,57% (79.915 ψήφους).


Τα δύο αυτά κόμματα είχαν απαιτήσει την ικανοποίηση πολλών αιτημάτων των Αλβανών των Σκοπίων, που δεν μπορούσαν να γίνουν όλα αποδεκτά, και υπήρχε το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβερνήσεως. Μόνον μετά την επέμβαση του Έντι Ράμα, που κάλεσε στα Τίρανα τους αρχηγούς των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, και τους έπεισε με άγνωστο τρόπο, να ενωθούν μεταξύ τους και να συγκυβερνήσουν με τον Ζάεφ, σχηματίστηκε κυβέρνηση.

Αλλά και προσφάτως, κατά τις συζητήσεις για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ο ηγέτης της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς", Ζιγιαντίν Σέλα, απαίτησε και έγινε αποδεκτή η αλλαγή στο Προοίμιο του Συντάγματος, που αρχικώς έκανε λόγο για "μακεδονικό λαό". Συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος με τη λήξη της συνάντησης ανήγγειλε:

«Μιλήσαμε για τα αιτήματα της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς". Μπορώ να πω με χαρά ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών. Δεν θα υπάρχουν οι πολίτες και "οι άλλοι", αλλά θα υπάρχουν μόνο πολίτες και αυτοί θα είναι μέρος του "μακεδονικού" λαού, του αλβανικού λαού, του τουρκικού λαού και ούτω καθεξής». Ο δε Σέλα, υποστήριξε ότι «Για την αλβανική γλώσσα δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και συμβιβασμό, αλλά δεν θα αποσύρουμε το αίτημά μας».

Δεν είναι μόνον αυτές οι απαιτήσεις των δύο μικρών κομμάτων με τους τέσσερις συνολικά βουλευτές στην κυβέρνηση -που της δίνουν όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία-, αλλά κατά καιρούς ζήτησαν αλλαγή της σημαίας, του εθνικού ύμνου -που κάνει λόγο μόνον για "Μακεδόνες", και το επέτρεψαν Τσίπρας και Κοτζιάς- την ύπαρξη μιναρέ σε τέμενος της Αχρίδας, και πλήθος άλλων.

Τα ανωτέρω προδικάζουν, ότι προκειμένου α υποστηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο, θα υποβληθούν πάλι με εκβιαστικό τρόπο αλβανικά αιτήματα, με άγνωστη την κατάληξη. Επειδή οι πολλές παραχωρήσεις στους Αλβανούς, εξοργίζουν τους Σλάβους.

Ως εκ τούτου, μέχρι και τις παραμονές των εκλογών, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]