Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλημμέλημα από κακούργημα οι... μολότοφ


Στα 3 χρόνια από 20 που ίσχυαν έως σήμερα, οι ποινές

Ο νέος ποινικός κώδικας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ακουμπά και το θέμα των... μολότοφ προβλέποντας την μετατροπή της προβλεπόμενης ποινής από κακούργημα με ποινή έως 20 έτη σε πλημμέλημα με ποινή 3 ετών αλλά και ατιμωρησία αν παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχονται σταδιακά στο προσκήνιο προκαλώντας αντιδράσεις. Αρχικά ο νομικός κόσμος είδε με θετικό μάτι το γεγονός πως προωθούνται αλλαγές μετά από 70 χρόνια ειδικά σε ότι αφορά θέματα όπως οι καταχραστές λόγω των ποινών που υφίστανται στο δίκαιο.

Εν τούτοις οι αλλαγές που προωθούνται και ειδικά οι μετατροπές σε πλημμελήματα διαφόρων ποινών προκαλούν ερωτήματα και αντιδράσεις ακόμη και από οργανώσεις όπως η διεθνής αμνηστία.


Το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό των μολότοφ που μετατρέπουν κυρίως στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και αυτοαποκαλούμενων αναρχικών λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις.

Την ώρα που οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωής του καθώς και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «θα θρηνήσουμε θύματα» η κυβέρνηση διά του νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, μετατρέπει την ποινή σε πλημμέλημα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα σημειώνεται ότι «Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Υπάρχει όμως και πρόσθετη πρόβλεψη που αναφέρει ότι «Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».

Ουσιαστικά αν παραδώσει το υλικό που μετέφερε ο ίδιος πριν του γίνει έλεγχος από τα αστυνομικά όργανα τότε πρέπει να αφήνεται ελεύθερος και να μη διώκεται για την κατοχή τους, χωρίς καν να εξετάζεται αν ευθύνεται και για την κατασκευή τους ούτε για τον τρόπο προμήθειάς τους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]