Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πραγματικός λόγος που ο Ερντογάν αγοράζει τους S-400


Η Τουρκία πληρώνει το τίμημα…

Μία πολύ μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο Ali Tuygan, πρώην πρέσβης της Τουρκίας σε διάφορες ξένες πρωτεύουσες -υπηρέτησε και στην Αθήνα:

Υποστηρίζει σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, επειδή πληρώνει το τίμημα για την κατάρρευση του ρωσικού αεροπλάνου SU-24, στις 24 Νοεμβρίου 2015 και τη δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας, στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Εδώ και καιρό κυκλοφορούσε μία πληροφορία από την πλευρά των Γκιουλενιστών της Ουάσιγκτον, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι υπό συνεχή εκβιασμό από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ασκεί έλεγχο στον κ. Ερντογάν, εκβιάζοντας τον και με την ευάλωτη τουρκική οικονομία, την οποία η Ρωσία αποδεδειγμένα στηρίζει με πολλούς τρόπους.

Την πληροφορία δεν σχολίασαν επίσημα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά από διπλωματικές πηγές είχε γίνει γνωστό ότι ήταν μία από τις εξηγήσεις που έδιναν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αλλοπρόσαλλο Ερντογάν, που λάμβανε αποφάσεις οι οποίες ήταν εκτός τόπου και χρόνου και είχαν έντονο αντιαμερικανικό χαρακτήρα.

Ο κ. Tuygan, που θεωρείται από τους σοβαρούς Τούρκους διπλωμάτες, δίνει τώρα μία καλή εξήγηση για τη σύγκρουση της ‘Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, που πλέον οδηγείται στα άκρα, καθώς οι Αμερικανοί δεν αποδέχονται με τίποτα την εγκατάσταση των S-400 στο τουρκικό έδαφος, επειδή -όπως υποστηρίζουν- οι Ρώσοι μέσω αυτού θα υποκλέψουν απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών οπλικών συστημάτων, που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η αμερικανική πλευρά έχει θέσεις τους όρους της στην Άγκυρα και έχει τονίσει επανειλημμένα, ιδιωτικά και δημόσια, ότι θα αντιδράσει και με κυρώσεις. Επίσης θα παγώσει όλες τις αγορές αμερικανικού πολεμικού υλικού από την Τουρκία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι Αμερικανοί λένε και κάτι άλλο: ότι με την αγορά των S-400 η Ρωσία θα αναγκάσει την Τουρκία να αρχίσει σταδιακά να αντικαθιστά τα αμερικανικά όπλα με ρωσικά, για να είναι συμβατά με το αντιπυραυλικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία αναγκαστικά, λένε πηγές στην Ουάσιγκτον, δεν θα μπορεί να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς θα έχει ολοκληρώσει μία στρατηγικά συμφωνία με τη χώρα που θεωρείται εχθρός της Δυτικής Συμμαχίας.

Ο Τούρκος πρέσβης αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αρχικά ο εκβιασμός είχε να κάνει με την οικονομία, καθώς δοκιμάστηκε -όπως αναφέρει- η πολύ προχωρημένη και πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24.

Την εποχή εκείνη, σημειώνει, η Ρωσία κάλυπτε πάνω από το 50% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο. Επίσης, ο Πούτιν έστελνε εκατομμύρια τουρίστες στην Τουρκία, επέτρεψε σε Τούρκους επιχειρηματίες να πάρουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων από το ρωσικό κράτος και ο εμπορικός όγκος συναλλαγών ξεπερνούσε τα 30 δις. δολάρια.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό, η Μόσχα επέβαλε ένα σκληρό εμπάργκο, που κτύπησε αλύπητα την τουρκική οικονομία. Ποιος δεν θυμάται την τεράστια ζημιά στα ξενοδοχεία στην τουρκική πλευρά του Αιγαίου; Επίσης κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι είχε σχέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους…

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι η αντιπαράθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση και γρήγορα ζήτησε συγνώμη για την πτώση του αεροπλάνου και τον θάνατο του Ρώσου πιλότου. Απ’ εκεί και πέρα άλλαξαν τα πράγματα και -όπως υποστηρίξαμε πολλές φορές- ο Ερντογάν άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται η «υπηρέτρια» του Πούτιν στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Τούρκος πρέσβης:
Πριν από οκτώ χρόνια, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να ανατρέψουμε τον Πρόεδρο Άσαντ και βρισκόμασταν σε αντίθετες πλευρές με τη Ρωσία. Οκτώ χρόνια μετά, συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία και αντιμετωπίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ ως υποστηρικτές τρομοκρατών.
Η Τουρκία αναγκάστηκε να υπογράψει τη συμφωνία για τους S-400 μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Κάρλολ από Τούρκο αστυνομικό, ο οποίος ήταν ισλαμο-εθνικιστής και ανήκε στο κόμμα του Ερντογάν. Ήταν τέτοια η οργή του Πούτιν, ο οποίος με τη συγνώμη του Ερντογάν είχε «καλμάρει», που δεν είχε άλλη επιλογή ο πρόεδρος της Τουρκίας, παρά να στην πρώτη αγορά όπλων από την Τουρκία.

Όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, είναι τόσο σκληροί οι όροι που επέβαλε η Ρωσία, ώστε να «δικαιολογείται» και η επιμονή του Ερντογάν να ολοκληρώσει την αγορά των S-400.

Τα κέρδη του Πούτιν από τη συμφωνία αυτή είναι πολλαπλά. Το πλέον σημαντικό είναι ότι επιτυγχάνει μία διάσπαση του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μετά την Αμερική. Οι Αμερικανοί έχουν δίκιο να φωνάζουν (και να απειλούν) τον Ερντογάν διότι μετά την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος, η Ρωσία θα κυριαρχεί και στη στρατιωτική -εκτός της οικονομικής- ζωής της Τουρκίας.

Οπότε καταρρέει αυτόματα -είτε το θέλει ή Αμερική είτε όχι- η παραδοσιακή σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Με βάση τον συλλογισμό του πρέσβη Ali Tuygan, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι αλυσοδεμένος από τη Ρωσία και δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να υποχωρήσει και να ακυρώσει την αγορά των S-400.

Μιχάλης Ιγνατίου
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]