Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ανασχηματισμός της απελπισίας και των απελπισμένων


Του Σάκη Μουμτζή

Ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι ανασχηματισμός νικηφόρας μάχης. Δεν νοείται, ενώ η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ο Α. Τσίπρας να ανασχηματίζει την κυβέρνηση του με τα τσικό του ΠΑΣΟΚ. Κατάντια!

Βέβαια, ποιος σοβαρός άνθρωπος θα συνεργαζόταν με ένα κόμμα που απέρχεται; Ποιος αξιοπρεπής πολιτικός θα συμμετείχε σε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν και διάφορα φασιστοειδή; Ποιος στοιχειωδώς εχέφρων πολίτης θα επωμιζόταν ευθύνες που δεν του ανήκουν, για λίγους μήνες υπουργικής θητείας;

Φυσικά, κανένας. Ο Α.Τσίπρας «ψώνισε» τώρα με τις εκπτώσεις, σε τιμή ευκαιρίας, ρετάλια. Κάποιοι από τους «πρόθυμους» μάταια περίμεναν να κτυπήσει το τηλέφωνο τους. Αυτούς τους έχει μόνον για το Μέγαρο.

Μα ο πρωθυπουργός δεν έχει συναίσθηση της γελοιότητας αυτού του ανασχηματισμού; Αρχίζω να πιστεύω πως έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Ίσως να πιστεύει πως με τα ορφανά του Άκη και με τον θηλυκό Καρανίκα στο υπουργείο Μακεδονίας, θα παλέψει για μιαν αξιοπρεπή ήττα.

Θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς κανείς να μπορεί να του προσάψει κάτι. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση του εργαζόταν πάνω σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Με το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά καλλιεργήθηκαν ψευδαισθήσεις για θεαματικές προσχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που θα σηματοδοτούσαν αυτήν την στροφή. Τελικά πολλή φασαρία για το τίποτα.


Η μόνη λογική εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτό το φιάσκο είναι ο Α.Τσίπρας να έχει αποφασίσει για προσφυγή στις κάλπες στο τέλος την κυβερνητικής θητείας, οπότε υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για έναν τελευταίο ανασχηματισμό.

Αν ισχύει αυτό το σενάριο τότε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, καθώς μια ήττα στις ευρωεκλογές και μάλιστα με σημαντική διαφορά, θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος των πολιτικών που θα θελήσουν να συνεργασθούν μαζί του.

Για τα δύο μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπουργοποιήθηκαν χθες, δεν έχω να πω πολλά. Είναι καθαρά θέμα IQ και συνεπώς σε τέτοιες περιπτώσεις τα λόγια περιττεύουν. Ένα κούνημα της κεφαλής και ένα σκωπτικό υπομειδίαμα είναι αρκετά.

Απλώς δεν αντιλαμβάνονται πως με αυτές τις συμπεριφορές των εξαγορών συνειδήσεων υποβαθμίζουν—για να μην χρησιμοποιήσω άλλη βαρύτερη έκφραση—τον κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Δικαιώνουν όλους αυτούς που αναμασούν πως «όλα γίνονται για την κουτάλα» και τον ταλαιπωρημένο ανθρωπάκο που βολεύεται στην εκδοχή πως «όλοι ίδιοι είναι».

Είχαμε χθες το φαινόμενο, πολιτικός που έχει αναγράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άκρως επιθετικά σχόλια κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν, ξαφνικά να γίνεται υπουργός του και ξεδιάντροπα να διαγράφει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τα όσα έχει πει. Σαν να μην συνέβη τίποτα.

Και ο άλλος είχε προταθεί, πριν από λίγους μήνες, για την θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Τελικά με αυτές τις αυτοκτονικές κινήσεις του, ο Α.Τσίπρας ουσιαστικά δηλώνει την αδυναμία του να πετύχει κάτι καλύτερο. Αν η συνέπεια αυτού του εκμαυλισμού ήταν μόνον αυτή, ουδόλως θα μας ενδιέφερε. Πιθανόν και να μας χαροποιούσε.

Όμως, συγχρόνως απαξιώνει και το πολίτευμα μας ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνάμεις που μισούν την Δημοκρατία. Και γι΄αυτόν τον λόγο πρέπει να ανησυχούμε.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]