Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ίδια η ζωή δείχνει στον πρωθυπουργό την... οδό της κάλπης


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί η φράση “κυβέρνηση κουρελού”, την οποία επινόησε η αξιωματική αντιπολίτευση, να θεωρείται από κάποιους προσβλητική για την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως οι ίδιοι οι βουλευτές που την αποτελούν κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβεβαιώσουν τον παραπάνω χαρακτηρισμό, σε καθαρά πάντα πολιτικό επίπεδο.

Τα όσα έγιναν στη Βουλή τα τελευταία 24ωρα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του συντάγματος αποτελούν ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της επιβεβαίωσης του συμπεράσματος ότι η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 έχει ετερόκλητο χαρακτήρα. Κάποιοι θα διαφωνήσουν με το παραπάνω συμπέρασμα λέγοντας ότι στο ζήτημα των συνταγματικών αλλαγών αυτό που κυριαρχεί είναι η ψήφος κατά συνείδηση και όχι η κομματική πειθαρχία.

Προφανώς λοιπόν η ψήφος κατά συνείδηση ενυπάρχει στον πυρήνα κάθε συζήτησης περί συνταγματικών αλλαγών, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες τυχαίες διατάξεις αλλά με προτάσεις που αποτελούν την προμετωπίδα της πολιτικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα ή το το άρθρο που αφορά στην προεδρική εκλογή.

Όλοι λοιπόν αντιλαμβάνονται ότι η πανσπερμία απόψεων και θέσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν από την πλειοψηφία των 151 μόνο καλό δεν κάνουν στην εικόνα της ήδη τραυματισμένης κυβέρνησης.


Στα άρθρα που αφορούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαφορετικά από την κυβερνητική πρόταση ψήφισαν:

- Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με «όχι» στο άρθρο 30 και το άρθρο 32 που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και στην αναθεώρηση συνολικά του άρθρου 32.

- Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης,

- Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Φωτεινή Βάκη,

- Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και

- Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

Όσον αφορά στο άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα «όχι» ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και «παρών» η Νίνα Κασιμάτη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει να δούμε και τις επιλογές των ανεξάρτητων βουλευτών, ορισμένοι από αυτούς μάλιστα κατέχουν και υπουργικούς θώκους και πριν από μερικές εβδομάδες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου:

Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα, «παρών» στα άρθρα για τον πολιτικό όρκο και «ναι» στο άρθρο 16.

Η υφυπουργός προστασίας του πολίτη Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» στα άρθρα που αφορούν στον πολιτικό όρκο και «ναι» στο άρθρο 16.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ψήφισε «παρών» συνολικά στο άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ήταν ο ένας από τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που ευθυγραμμίστηκε πλήρως στην γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και ψήφισε «ναι» σε όλα τα άρθρα.

Ο Κώστας Ζουράρις ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 και «παρών» στο άρθρο 33 για τον πολιτικό όρκο.

Ο Σπύρος Δανέλλης, μέχρι πρότινος μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, ήταν ο δεύτερος ανεξάρτητος βουλευτής που ψήφισε «ναι» σε όλα τα άρθρα του κυβερνώντος κόμματος.

Με την συζήτηση στο δημόσιο διάλογο πλέον να επικεντρώνεται στο πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα στήσει εθνικές κάλπες, η εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας εντός του κοινοβούλιου επέτεινε το κλίμα αβεβαιότητας και εκνευρισμού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως γίνεται αντιληπτό η ίδια η ζωή δείχνει στον πρωθυπουργό την οδό της... κάλπης.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]