Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μακεδονικό»: Τα «γκρίζα» σημεία στην εφαρμογή της Συμφωνίας και η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ


Στην επόμενη μέρα της συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστεί από τη γειτονική χώρα στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση χτυπάει «καμπανάκι» σημειώνοντας πως σε λίγο καιρό θα ξεχαστεί το «Βόρεια» από το νέο όνομα και θα παραμείνει το «Μακεδονία».

Εν τω μεταξύ, την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή και «θολά» σημεία της Συμφωνίας θα έχουν προς το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ καθώς αναμένεται να έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο Μόναχο, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στο τετ α τετ Τσίπρα – Ζάεφ θα τεθεί στο «τραπέζι» το ζήτημα της απαλοιφής αλυτρωτικών αναφορών από σχολικά εγχειρίδια, θα συζητηθεί το θέμα των εμπορικών σημάτων καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα τα οποία παρερμηνεύονται από τους γείτονες.

Σήμερα, εξάλλου, αποστέλλει η Αθήνα στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.


Ο αναπληρωτές υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε πως από τις επόμενες ημέρες θα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε.

Το αμέσως επόμενο διάστημα,η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που αναγνώριζαν μέχρι σήμερα τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Βόρεια Μακεδονία».

Επίσης, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναμόρφωσης όλων των κρατικών οργανισμών και των εγγράφων που χρησιμοποιούν δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί στη γειτονική χώρα, κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας.

Πανηγύρια και δράματα

Μπορεί ο πρωθυπουργός να νοιώθει ευτυχισμένος από την κύρωση της Συμφωνίας και από τα καλά λόγια που ακούει από Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από την αμερικανική πλευρά, ωστόσο στο εσωτερικό η εικόνα για την κυβέρνηση και τον ίδιο είναι αποκαρδιωτική.

Στο Μαξίμου τρέμουν ότι θα συνεχίσουν να «βυθίζονται» στα νερά των Πρεσπών μέχρι τις εκλογές, όποτε και αυτές αν γίνουν, καθώς οι δημοσκοπήσεις από τη βόρεια Ελλάδα αποτυπώνουν καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία» η οποία διεξήχθη στην Κεντρική Μακεδονία, φαίνεται πως , ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση καθώς η «ψαλίδα» με τη ΝΔ έχει ανοίξει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ λαμβάνει 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,4%, η Χρυσή Αυγή 8%, το ΚΙΝΑΛ 5,3% και το ΚΚΕ 5%.

Κάτω από το όριο του 3% μένουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ενώ οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να τραβούν την… κατηφόρα καθώς δεν ξεπερνούν το 1%.

Στην αντεπίθεση η ΝΔ

Η ΝΔ και η πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζουν να κρατούν υψηλούς τόνους για το «Μακεδονικό».

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πριν από δύο ημέρες «153 πρόθυμοι βουλευτές με την ψήφο τους επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης». Διευκρίνισε δε, ότι η επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στην Ατλαντική συμμαχία και η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται απέναντι στους Μακεδόνες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και απέναντι στο 70% της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε μάλιστα ότι ως πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας εφόσον δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα, τόνισε πως θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων που μένουν απροστάτευτα ενώ υποσχέθηκε ότι «η ΝΔ θα εκπονήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο για την Μακεδονία και την βόρειο Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην δυτική Μακεδονία».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]