Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρευστό και απροσδιόριστο το μέλλον για το Κυπριακό


Η Άγκυρα έχει θέσει μεν στο περιθώριο τον Ακιντζί, αλλά εξακολουθεί αυτός να φέρει τη θεσμική ιδιότητα ώστε να είναι ο συνομιλητής του Αναστασιάδη

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πιέζει για εξεύρεση λύσης, σε προσδιορισμένο μάλιστα χρονικό διάστημα, με χρήση έμμεσης απειλής. Ότι αν δεν αποφασίσουν οι δύο κοινότητες να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς, και με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί το πρόβλημα να διαιωνίζεται, την λύση θα την δώσει η διεθνής κοινότητα!

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό, άραγε, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του λαού μιας χώρας της Ε.Ε., να επιβληθεί έξωθεν λύση; Για να πιέσουν οι Τουρκοβρετανοί τους Έλληνες να αποδεχθούν αυτήν την λύση, μέσω του ΟΗΕ που στην περίπτωση της Κύπρου -και όχι μόνον- έχει καταστεί παραμάγαζο, ανακοινώνουν πως η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της διεθνούς δυνάμεως του ΟΗΕ, που υποτίθεται βρίσκεται ανάμεσα σε Τ/κ και Ε/κ για να επιβάλλει την ειρήνη, θα λήξει το καλοκαίρι. Θα αφεθεί δηλαδή η ασφάλεια του νησιού στο έλεος των Τούρκων.

Σ’ αυτό το ρευστό τοπίο, είναι συγκεχυμένη και η κατάσταση σχετικά με τις προθέσεις και των δύο πλευρών στην Κύπρο. Έχω δημοσιεύσει προ ημερών, ότι η Άγκυρα έχει θέσει μεν στο περιθώριο τον Ακιντζί, αλλά εξακολουθεί αυτός να φέρει τη θεσμική ιδιότητα ώστε να είναι ο συνομιλητής του Ν. Αναστασιάδη, με έναρξη των νέων διερευνητικών επαφών σε ένα 15νθήμερο.


Και με τον Ακιντζί συνομιλεί η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να ικανοποιηθούν οι όροι αναφοράς, δηλαδή τα σημεία εκείνα επί των οποίων υπάρχουν κοινές θέσεις, για να αποτελέσουν τη βάση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Δεν συνομιλεί με τον παράνομο "υπουργό εξωτερικών" των Κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, τον τωρινό εκλεκτό της Άγκυρας. Οι δύο τους, Ακιντζί και Οζερσάι, τοποθετούνται δημοσίως με διαφορετικές θέσεις, με τον μεν πρώτο να δηλώνει σταθερός στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και τον δεύτερο να προσαρμόζεται προς τη νέα θέση της Άγκυρας, της Συνομοσπονδίας, περί της οποίας φαίνεται ότι οι Βρετανοί έχουν πείσει και τον Ν. Αναστασιάδη.

Ο Ακιντζί, σε αντίθεση προς τη θέση της Άγκυρας, και μάλλον εκδηλώνοντας την δυσφορία του για τον παραγκωνισμό του, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Πολίτης" της Κύπρου, υποστήριξε πως η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, απορρίπτοντας λύση δύο κρατών.

Επανέλαβε πως επιμένει στην πολιτική ισότητα, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να έχουν λόγο σε θέματα ζωτικής σημασίας για τους ίδιους, όπως το θέμα της ενέργειας. Αν σε ένα μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει η πλειοψηφία, τότε, όπως υποστήριξε, θα μιλάμε για ενιαίο κράτος και όχι για ομοσπονδία.

Κι εδώ βεβαίως, είναι το μεγάλο αγκάθι, με τον Ν. Αναστασιάδη να δέχεται την ισοτιμία, και να προσπαθεί τώρα να υπαναχωρήσει, αλλά δυστυχώς τα γραπτά υπάρχουν. Πώς μπορεί να ιδρυθεί κράτος-παρωδία, όπου η μειοψηφία θα αποφασίζει; Και όμως, είναι μέσα στα περίεργα που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν, και τα επαναφέρουν, αφού η ελλαδική και κυπριακή πλευρά δεν αντέδρασαν σωστά όταν έπρεπε.

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της γεώτρησης στον "Γλαύκο"αναμένεται με ενδιαφέρον από διεθνείς μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων. Εντός της εβδομάδος θα γίνει γνωστό το περιεχόμενο του "Γλαύκου", που υπάρχει αισιοδοξία να είναι θετικό, ενώ στη "Δελφύνη" το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]