Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Πρέσπες οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική εξαΰλωση


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για τη δημοσκοπική κατάρρευση που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα, μετά την συμφωνία των Πρεσπών. Τελευταίο παράδειγμα η έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία», σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ 20% στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα αποτυπώνεται η τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζει η υποψηφιότητα Νοτοπούλου να προσεγγίσει ικανά ποσοστά για μία αξιοπρεπή εμφάνιση.

Η σκληρή αλήθεια όμως για το κόμμα του κ.Τσίπρα δεν εμφανίζεται μόνο στις έρευνες κοινής γνώμης , οι οποίες έτσι και αλλιώς το τελευταίο διάστημα καταγράφουν την μεγάλη πτώση που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από την Λάρισα και πάνω. Κυρίως αποδεικνύεται από την εικόνα της καθημερινότητας στη Βόρεια Ελλάδα.

Μόνο μερικές ώρες παραμονής στη Μακεδονία είναι αρκετές για να καταλάβει κάποιος ότι η περίοδος μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ουσιαστικά ισοδυναμεί με το «μαρτύριο της σταγόνας» για τον κυβερνών κόμμα. Όποιος για παράδειγμα βρέθηκε στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία το Σαββατοκύριακο μπόρεσε να αντιληφθεί ότι ο κόσμος και στα Γιαννιτσά αλλά και στην Κοζάνη είναι εξαιρετικά απογοητευμένος με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Η απογοήτευση αυτή μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και στα όρια της οργής απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου.


Κάποιοι απλώς τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε σημασία στο λαϊκό αίσθημα, ειδικά όλων όσοι κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα. Κάποιοι άλλοι πάλι δηλώνουν σίγουροι ότι η Ελλάδα κάτω από την Λάρισα δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της εθνικής ήττας που έφερε η συμφωνία των Πρεσπών. Υπήρχαν και αυτοί που λένε ανοιχτά ότι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα γνωρίσει τις συνέπειες της συγκεκριμένης επιλογής. Όποια εκδοχή από τις παραπάνω και αν τελικώς αποδειχθεί ορθή, το συμπέρασμα θα είναι το ίδιο :

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο υπάρχει πολιτικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε απολύτως οριακό επίπεδο.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του δυσκολεύονται να πείσουν τους ψηφοφόρους τους για την ορθότητα της επιλογής του κ.Τσίπρα να υπογράψει μαζί με τον κ. Ζάεφ την συμφωνία των Πρεσπών. Σε πολλές πόλεις της δυτικής κυρίως Μακεδονίας εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να παραστούν ακόμα και σε δημόσιες εκδηλώσεις, τις οποίες με κομψό τρόπο προσπαθούν να τις αποφύγουν.

Ενόψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που αποφεύγουν να παραδεχθούν ότι κινούνται με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, γιατί δε θέλουν να ταυτιστούν με τις επιλογές του πρωθυπουργού, οι οποίες εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα τους κάνουν κακό.

Την ίδια ώρα για το αντίπαλο στρατόπεδο το κλίμα είναι διαφορετικό. Η άρνηση της ΝΔ να επικυρώσει τόσο την συμφωνία όσο και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έγινε αποδεχτή με ικανοποίηση από την πλειοψηφία των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτική του καλού κλίματος για την αξιωματική αντιπολίτευση στη Μακεδονία ήταν η ανταπόκριση που είχε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιαννιτσά, και στην Κοζάνη σε μια περίοδο που οι πολιτικές συγκεντρώσεις συνολικά αμφισβητούνται έντονα από τους πολίτες.

Από όποια πλευρά και αν το δει κάποιος, ο τρόπος που επέλεξε ο κ.Τσίπρας να χειριστεί το ζήτημα με την πΓΔΜ είναι βέβαιο ότι ήδη κάνει πολύ κακό σε πολιτικό επίπεδο στο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο κακό μάλιστα που όσοι κινούνται στα στενά όρια του λεκανοπεδίου ελάχιστα μπορούν να το καταλάβουν. Μία σύντομη βόλτα όμως στην έτσι και αλλιώς πανέμορφη Μακεδονία θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι τους ανθρώπους αυτούς ουδείς τους άκουσε και ειδικά εκείνος που έπρεπε, που δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Είναι προφανές ότι όσα «φιλολαϊκά» μέτρα ληφθούν στο δρόμο προς τις επερχόμενες κάλπες, η σημερινή κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]