Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανασχηματισμός χωρίς ΑΝΕΛ και ζυμώσεις για διαζύγιο με Καμμένο χωρίς ρήξη


Της Νίκης Ζορμπά

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να επιδόθηκε σε νέα κυβίστηση χθες προκειμένου να "ροκανίσει" τον χρόνο ( μέχρι και ανύπαρκτη εμπλοκή στη Βουλή της πΓΔΜ εφηύρε για να αναβάλει το ραντεβού του με τον Α. Τσίπρα), ωστόσο η αποφόρτιση της έντασης στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως.

Μέχρι τώρα, είναι άγνωστο καταρχάς, πότε θα πραγματοποιηθεί το περιβόητο τετ α τετ Τσίπρα- Καμμένου προκειμένου να συνεννοηθούν για τους όρους του διαζυγίου τους.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί εντός της προσεχούς εβδομάδος αλλά και άλλες που φέρουν συνάντησή τους να πραγματοποιείται μετά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή, η οποία προσδιορίζεται χρονικά για τη μεθεπόμενη εβδομάδα (21-27/01).

Χθες πάντως, όπως επιβεβαιώνεται και από τα "κεντρικά" του Μαξίμου, Τσίπρας και Καμμένος επικοινώνησαν τηλεφωνικά.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ βαίνει προς τη λήξη της και αναζητείται απλώς ο τρόπος που θα επιτρέψει να μην γίνει με όρους (ακόμη πιο εμφανώς ταπεινωτικούς) για τον Π. Καμμένο αλλά και εντός του πλαισίου που έχει περιγράψει ο Α. Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Open.


Δεν τον ακολουθούν

Το μήνυμα των βουλευτών των ΑΝΕΛ προς τον Π. Καμμένο χθες πάντως, ήταν αποθαρρυντικό για τον ίδιο, επικυρώνοντας αυτό που ο κόσμος έχει "τύμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι", εδώ και μήνες: Έλεγχο της Κοινοβουλευτικής του ομάδας και του κόμματός του, δεν διαθέτει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους του διαζυγίου, πολλώ δε μάλλον, αφού οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές του, θα έδιναν ασμένως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα ακόμη και αν οι Βασίλης Κόκκαλης - Κώστας Ζουράρις, δεν θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.

Ανασχηματισμός και σενάριο συμβιβασμού

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνδέσει την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση γεγονός που βοηθάει και βουλευτές του Ποταμιού μεν αλλά και τον κυβερνητικό του εταίρο.

Και τούτο γιατί ο Π. Καμμένος (σε προσπάθεια να μην διαλυθεί εντελώς η Κ.Ο του) θα θέσει μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας για τις Πρέσπες αλλά όχι και για την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός από τη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται να έχει δύο μονον απώλειες ( Θ. Παπαχριστόπουλο- Ε. Κουντουρά), μειώνοντας την Κ.Ο του στους πέντε συνολικά βουλευτές ( μαζί με τον ίδιο), όπερ είναι και το κατώτατο όριο ώστε να διατηρήσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια.

Στην περίπτωση τούτη, ο Καμμένος θα έχει προσυνεννοηθεί με τον κυβερνητικό του εταίρο, ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, δεν θα συμπεριληφθεί, κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Πρόκειται ούτως ή άλλως για συνθήκη "ανακουφιστική" για τον Πρωθυπουργό ο οποίος εδώ και καιρό επιθυμεί να κάνει λίφτινγκ της κυβέρνησης και του προφίλ του με άνοιγμα προς το Κέντρο και συμπερίληψη πολιτικών προσώπων στο υπουργικό Συμβούλιο που να σηματοδοτούν "κεντροαριστερή" διεύρυνση.

Το ΚΙΝΑΛ εξάλλου είναι ο επόμενος στόχος του Α. Τσίπρα ο οποίος έχει ήδη φέρει σε σημείο "διάλυσης" τους ΑΝΕΛ και έχει προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στο Ποτάμι ( μέχρι και στον Β. Λεβέντη δια του Γ. Σαρίδη).

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]