Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλη αύξηση των αφίξεων μέσω Έβρου


Αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα και ελάχιστες επιστροφές στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν το 2018. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας χθες σε συνέντευξη Τύπου, την οποία χαρακτήρισε «απολογιστική», απαιτείται «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτόν τον τομέα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι οικογένειες Σύρων δεν επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή είναι η άποψή μας». Σε ερώτηση που αφορούσε το πολιτικό σκηνικό και την πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης, ο κ. Βίτσας αρκέστηκε στα μεταναστευτικά θέματα... «Τρέμω την αλλαγή κυβέρνησης. Με βάση αυτά που έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, θα φτιαχτούν δύο κέντρα σε κάθε νησί ώστε να διαχωρίζονται όσοι έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ μόλις φθάνουν στη χώρα».

Αύξηση κατά 284% των εισροών από τον Έβρο σημειώθηκε το 2018 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα μικρή ήταν η αύξηση της τάξης του 10% των εισροών από τα νησιά. Συγκεκριμένα, το 2018 συνολικά έφθασαν στην Ελλάδα 47.929 άτομα (έναντι 34.707 το 2017), εκ των οποίων οι 32.115 στα νησιά και οι 15.814 εισήλθαν από τον Έβρο. Προκειμένου να φιλοξενηθούν οι αιτούντες προετοιμάζονται δύο ακόμα καταυλισμοί.


Όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός δήλωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μετέβησαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 29.090 άνθρωποι, οι οποίοι κρίθηκαν ευάλωτοι. Σημείωσε ακόμη ότι έως τις αρχές Φεβρουαρίου–ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ που παρείχαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης– θα έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον δύο γιατροί σε κάθε ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Απέδωσε την αποτυχία της προηγούμενης προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων στο γεγονός ότι η σύμβαση προέβλεπε πολύ λίγα χρήματα. Στην αδυναμία να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την «ευαλωτότητα», που αποτελεί το εισιτήριο για τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων βρίσκονται στα νησιά, απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός την καθυστέρηση της αποσυμφόρησης στη Σάμο, όπου υπάρχει ένας αρμόδιος γιατρός.

Ο υπουργός εξήγγειλε νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΥΠΥΤ (Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο τρίτος κατά σειρά διευθυντής της υπηρεσίας, Ανδρέας Ηλιόπουλος, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση και αποχώρησε με καταγγελίες για κακοδιαχείριση. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο υπουργός, και νομοθετικές αλλαγές που αφορούν το πώς λειτουργούν οι δήμοι, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. «Από το 2020, οπότε και η Ύπατη Αρμοστεία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στέγασης ESTIA, θα συνεχιστεί μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους», τόνισε.

Θετικές εξελίξεις ανήγγειλε, επίσης, ο υπουργός όσον αφορά το θέμα της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Τήλο, η οποία, παρά τα διεθνή εύσημα για την υποδειγματική λειτουργία, επρόκειτο να κλείσει μετά την αποχώρηση της ΜΚΟ, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της. Όπως τόνισε σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Δήμου Τήλου και εκπροσώπου του υπουργείου, ώστε να αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τη διοικητική ευθύνη για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Τάνια Γεωργιοπούλου
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]