Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οδεύει η Ευρώπη προς μια νέα αυτοχειρία;


Γράφει ο Θεόδωρος Ράκκας

Τι κοινό έχουν τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας με τους Έλληνες μαθητές που κινητοποιούνται για τη Μακεδονία; Το γεγονός ότι έχουν απέναντί τους το σύνολο, σχεδόν, των mainstream πολιτικών, δημοσιογραφικών και ιδεολογικών κατεστημένων, ευρωπαϊκών και εθνικών. Η ταμπέλα του φασίστα έχει καταντήσει καραμέλα. Χρησιμοποιείται καταχρηστικά, για να αφορίσει οποιαδήποτε δράση, ιδέα και έκφραση, η οποία αμφισβητεί την αποδεκτή τάξη πραγμάτων.

Ζούμε σε μια Ευρώπη, γιατί στην Ευρώπη ζούμε και αλληλεπιδρούμε πάρα τις διαφορετικές μας καταβολές, η οποία φοβάται. Στην πραγματικότητα, για να είμαστε πιο σωστοί, οι κυρίαρχες ελίτ της φοβούνται και μάλιστα φοβούνται οποιαδήποτε ανήσυχη φωνή. Όταν κάνουμε λόγο για οποιαδήποτε, εννοούμε από την πιο μετριοπαθή μέχρι την πιο ακραία. Φτάνει κανείς απλώς να διερωτηθεί επί ζητημάτων τα οποία, έστω και έμμεσα, αγγίζουν την υπάρχουσα κανονικότητα, για να χαρακτηριστεί ακραίος και επικίνδυνος.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η Συμφωνία των Πρεσπών χαιρετίζεται και προωθείται από το σύνολο των ευρωπαϊκών και ντόπιων ελίτ. Εάν κάποιος την αμφισβητήσει, ή έστω εκφράσει λογικά ερωτήματα και ανησυχίες, βαπτίζεται φασίστας, ακραίος και επικίνδυνος. Το υπάρχον ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, υπό την κυριαρχία της γερμανόπνευστης λιτότητας, διατυπωμένης από τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, παρουσιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σαν το ευαγγέλιο της ευρωπαϊκότητας. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, άτομο ή ομάδα ατόμων, επιχειρήσει να επισημάνει δυσλειτουργίες, ή να προτείνει αλλαγές και βελτιώσεις, αυτομάτως αντιμετωπίζει την ταμπέλα του ευρωσκεπτικιστή και του ακραίου.


Η αχίλλειος πτέρνα

Η Δύση πάντοτε είχε μια τάση προς την τετραγωνοποίηση των ιδεών, είτε μιλάμε για την περίοδο της παπικής επιβολής είτε για τον Διαφωτισμό. Πάντοτε οι δυτικοί είχαν την ανάγκη ενός κακού, ενός δαίμονα, ενάντια του οποίου συσπειρώνονταν, εισάγοντας έτσι μια νέα, απόλυτη αλήθεια. Αυτός ο δαίμονας, είτε υπαρκτός είτε τεχνητός υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Κάποτε λεγόταν άπιστος, ή ακόμα και Γραικός, ύστερα έγινε η θεοκρατία του Βατικανού, ακολούθησε ο ναζισμός, ο κουμμουνισμός και φτάνουμε στις μέρες μας. Σαλβίνι, Ορμπάν, για ένα φεγγάρι, Τσίπρας και, εσχάτως, τα «κίτρινα γιλέκα». Λαϊκιστές, φασίστες, αντιευρωπαίοι και ταραξίες.

Μόνο που τους διέφυγε κάτι. Όλοι οι παραπάνω, πέραν των αβυσσαλέων διαφορών, έχουν ένα κοινό: εξέφρασαν και εκφράζουν, έστω σε κάποιο βαθμό, την ψύχη του μέσου Ευρωπαίου. Αυτού του Ευρωπαίου του οποίου καταστέλλεται, συστηματικά, η εκδήλωση της ιστορικής και εθνικής του υπερηφάνειας, προς χάριν ενός ιδεοληπτικού-ενοχικού πολυπολιτισμικού μοντέλου.

Εκείνου του Ευρωπαίου που του λανσάρεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο, οπού το ζω ταυτίζεται με το επιβιώνω. Ενός Έλληνα, Γάλλου, Ιταλού, Ούγγρου κοκ, που η αρετή ταυτίζεται με τον πλουτισμό και η καταξίωση με την αυτοπροβολή. Εν ολίγοις, καταντήσαμε να ζούμε σε κοινωνίες, όπου η εικόνα έχει εξοβελίσει πλήρως την ουσία. Μια εποχή, που σαν πετυχημένος λογίζεται αυτός ο οποίος έχει αναγάγει την ιδιοτέλεια και το πρόσκαιρο κέρδος σε ύψιστες αξίες.

Ειδικά στη περίπτωση των Ελλήνων, πέραν των ανωτέρω, υφίστανται υπαρκτές απειλές για την εθνική ασφάλεια και την ακεραιότητα της παρτίδας μας. Ως εκ τούτου, τα μεσαία και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μας βράζουν. Βράζουν αλλά, λόγω του φόβου, δεν εκφράζονται. Συν τοις άλλοις, καμιά από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν μας αντιπροσωπεύει επαρκώς.

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Ωστόσο, η οργή και η απογοήτευση, όσο και να καταστέλλονται δια του φόβου, κάποια στιγμή θα εκφραστούν, κατά κανόνα ακραία και βίαια. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ας μην μας κάνει εντύπωση η υψηλή αποδοχή του, φερόμενου ως αντισυστημικού, Αμερικανού προέδρου Τραμπ από μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων, κυρίως Νοτίων και Ανατολικών.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για πολλοστή φορά στην ιστορία της. Το αφήγημα του φιλελεύθερου παραδείσου ξεφούσκωσε όσο απότομα αναδείχθηκε. Οι κυρίαρχες, γερμανοτραφείς ελίτ είτε θα συνεχίσουν να δαιμονοποιούν την κάθε αντίθετη φωνή είτε θα αποφασίσουν να θέσουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα τα οποία προκάλεσαν και προκαλούν δυσθυμία στους λαούς της Ευρώπης.

Ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα χρειάζεται ιδέες, όχι κανόνες. Ιδέες οι οποίες θα αντιμετωπίσουν με σεβασμό και κατανόηση τις επιμέρους εθνικές ιδιαιτερότητες και ανησυχίες, με σκοπό την εύρεση μιας χρυσής τομής. Μιας χρυσής τομής, μέσω της οποίας θα προκύψει μια βιώσιμη, και ευρέως αποδεκτή, ευρωπαϊκότητα. Πάντως, με την υπάρχουσα στάση των ελίτ και χωρίς διάθεση συμβιβασμού, η πορεία προς τη διάλυση δείχνει σίγουρη. Θα επιτρέψουμε στην ιστορία να επαναληφθεί;

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]