Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε νευρική κρίση οι ΑΝΕΛ λόγω... Πρεσπών


Του Τάσου Ευαγγελίου

Δηλώσεις περί θερμών επεισοδίων που θα καθυστερήσουν την κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στους υψηλούς τόνους του Πάνου Καμμένου έναντι της Τουρκίας, «αδειάσματα» και παραιτήσεις που δεν γίνονται αποδεκτές συνθέτουν το πάζλ της κατάστασης που επικρατεί στους ΑΝΕΛ εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων που φέρνει το νέο έτος.

Μια αναφορά του Παναγιώτη Σγουρίδη, αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την οποία ένα θερμό επεισόδιο ενδεχομένως να έφερνε πίσω χρονικά τη συμφωνία των Πρεσπών σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ. που κάλεσε τον Πρωθυπουργό να λάβει θέση.

Και αυτό διότι οι δηλώσεις Σγουρίδη ήρθαν να προστεθούν στους υψηλούς τόνους που έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος αναφέροντας κατ΄ επανάληψη απευθυνόμενος στην Τουρκία πως «ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε».

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Ο συνδυασμός ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος της συγκυβέρνησης δημιουργεί σενάρια και υποθέσεις που εκφεύγουν της πολιτικής διαχείρισης με αποτέλεσμα να υπάρξει επικοινωνία με τον Πάνο Καμμένο από τον οποίο ζητήθηκε να παρέμβει.


Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέλεξε το twitter μέσω του οποίου άδειασε τον Παναγιώτη Σγουρίδη χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του ως «θεωρίες φαντασίας» που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, που σημειωτέον δεν είναι μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Π. Καμμένου μέσω sms, όπως τουλάχιστον ο ίδιος ανέφερε σε δημοσιογράφο του Σκάι. Παραίτηση που πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε αποδεκτή.

Εν τούτοις και η σημερινή εξέλιξη δείχνει πως στους ΑΝΕΛ η κατάσταση νευρικής κρίσης καλά κρατεί. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει διαλύσει το κόμμα. Πέραν των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί κατεβάζοντας δραματικά και οριακά τον αριθμό των μελών του κόμματος, μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, έχει θέσει εαυτόν εκτός οργάνων.

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά των ΑΝΕΛ στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η είσοδος στην επόμενη Βουλή παραμένει μακρινό όνειρο, αφού η στάση του Π. Καμμένου έναντι της συμφωνίας θεωρείται πως επιτρέπει ουσιαστικά την κύρωσή της.

Άλλωστε έχει κατηγορηθεί και από στελέχη του ότι επέτρεψε την υπογραφή και ως εκ τούτου ακόμη και αν παραιτηθεί από υπουργός και αποχωρήσουν και τα στελέχη του από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία κατατεθεί, έχει οδηγήσει τη χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων έναντι των Σκοπίων.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αναφορά του Π. Σγουρίδη έρχεται να αναδείξει το άγχος του Π. Καμμένου ο οποίος έχει επενδύσει στην καθυστέρηση της κύρωσης της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή. Εξ αρχής μάλιστα παρέπεμπε στο... 2020 υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν θα περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές από τη Βουλή των Σκοπίων, ενώ μόλις το Σεπτέμβριο συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κατατεθεί η συμφωνία τον Μάρτιο.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών, τουλάχιστον όπως σήμερα παρουσιάζεται, εγκλωβίζει τους ΑΝΕΛ και προκαλεί νευρική κρίση στο στρατόπεδό τους.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]