Οι δύο δρόμοι του Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Λίγο μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ενδέχεται η κυβέρνηση να ακούσει «το σκληρό ροκ» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι διαδικασίες στη Βουλή των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Οι συζητήσεις πάντως ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «με τη συμφωνία των Πρεσπών ενισχύεται η αξιοπρέπεια της ΠΓΔΜ και πλέον κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα ούτε τη γλώσσα της που είναι «μακεδονική».
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι με τη Συμφωνία οι δύο χώρες θα αναπτύξουν πιο πολύ τις σχέσεις τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί κανονικά. Και όλα αυτά, ενώ γκρίζα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από την ελληνική εξωτερική πολιτική. Οι πιέσεις από την Τουρκία συνεχίζονται, οι προκλήσεις από την Αλβανία κλιμακώνονται, ο δε Σκοπιανός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα επιμένει «Μακεδονικά».
Άλλο τόσο επιμένει, όμως, στο ζήτημα παραίτησής του και ο Πάνος Καμμένος. Χθες, βρέθηκε στο στρατιωτικό φυλάκιο της Νυμφαίας, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε φυλάκια της Θράκης. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαναλαμβάνει τα περί παραίτησης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. «Έτσι επιβάλλει η ιστορία μου και η θέση του υπουργού Άμυνας σε ένα εθνικό θέμα, που δεν μπορώ να δεχτώ μία υποχώρηση στο όνομα της Μακεδονίας».
Με τούτα και με εκείνα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι με την έναρξη του 2019, ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει ότι πλέον ο κυβερνητικός εταίρος τους δεν δαμάζεται υπό τον φόβο της δικής του πολιτικής εξαφάνισης. Και αυτό αποδείχθηκε από την απόφασή του να προχωρήσει σε έναν άτυπο αποχαιρετισμό του στρατεύματος, αλλά και να αψηφήσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προχωρώντας σε δηλώσεις που πυροδοτούν εντάσεις.
Παρά την ανάπαυλα των εορτών
Πάντως, πηγές κοντά στον πρωθυπουργό διαμηνύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να ροκανίσει τον χρόνο και να πετάξει την καυτή πατάτα στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν: «Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για την Συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί». Παρά την ανάπαυλα των εορτών, λοιπόν, οι πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως δεν σταματούν. Όταν περίπου στα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρωθεί στα Σκόπια η συνταγματική αναθεώρηση, το μπαλάκι θα έρθει στην ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση.
Το ένα σενάριο είναι να καθυστερήσει και να τη στείλει τον Μάρτιο. Αυτό συνδέεται με τη διεξαγωγή τριπλών εκλογών τον Μάιο. Όταν, λοιπόν, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσυρθούν από την κυβέρνηση και τη συμπολίτευση, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην κύρωση και της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ (σαν Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ, προαναγγέλοντας την προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο. Λόγω του ότι θα μεσολαβεί και το Πάσχα, δεν θα έχει νόημα και η υποβολή πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ, αφού ουσιαστικά θα έχει εισέλθει η χώρα σε προεκλογική περίοδο.
Το άλλο σενάριο είναι η κυβέρνηση να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή, πριν τελειώσει ο Ιανουάριος. Αυτό θα το πράξει, εάν έχει κλειδώσει ότι, παρά την απόσυρση των ΑΝΕΛ, διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με προσθήκες βουλευτών από εδώ και από εκεί, όχι μόνο για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για να απορριφθεί η αναπόφευκτη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Εάν επιλεγεί αυτό το σενάριο θα είναι μία ένδειξη ότι το Μέγαρο Μαξίμου συζητάει σοβαρά το ενδεχόμενο να εξαντλήσει την τετραετία.
SLPress
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...