Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βίτσας απαιτεί την εγκατάσταση λαθρομεταναστών στο Μεσολόγγι


Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα ζητά ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την αιφνίδια και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε ιδιωτικό χώρο στο λιμάνι Μεσολογγίου.

Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια ανοικτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθεςστο Δημαρχείο Μεσολογγίου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου, με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας Χ. Σταρακά και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Ιωαν. Λύτρα και Ν. Μπαλαμπάνη, των επικεφαλής των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου κ.κ. Ν. Μουρκούση, Π. Κατσούλη, Ιωαν. Τέγα, Κ. Αντωνίου, Θ. Μαργαρίτη και Δ. Μακρή καθώς και δημοτικών συμβούλων. Ακόμη συμμετείχαν Πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του Δήμου καθώς επίσης πολλοί δημότες.

Όπως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ν. Καραπάνο αλλά και από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, των υπηρεσιών και των φορέων, έως την άφιξη των μεταναστών και προσφύγων το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 21.11.2018 δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση από κανένα κυβερνητικό ή άλλο εκπρόσωπο διεθνούς οργανισμού ή φορέα για το γεγονός αυτό.


Υποστήριξε ο Ν. Καραπάνος πως μετά την αιφνιδιαστική εξέλιξη μεταφοράς και φιλοξενίας σε ιδιωτικό χώρο 170 περίπου μεταναστών και προσφύγων, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα που απαιτούν άμεσα υπεύθυνες απαντήσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία. Αυτά αφορούν το σχεδιασμό, το συντονισμό, την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα διαχείρισης της κατάστασης.

Όπως τονίσθηκε από το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου «…Σε αντίστοιχες περιπτώσεις που Δήμοι και ΜΚΟ εξέφρασαν επιθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες βεβαίως και οι συνθήκες ενημέρωσης – υποδοχής και φιλοξενίας ήταν διαφορετικές (υγειονομική υποστήριξη, διερμηνείς, κ.λ.π.) σε καμία περίπτωση ο Δήμος μας ούτε αιτήθηκε, ούτε ενημερώθηκε εκ των προτέρων, εφαρμόζοντας πιστά το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι, κάποιες «φωνές» περί δήθεν γνώσης του Δήμου είναι τουλάχιστον ψευδείς, κακόβουλες και επιδιώκουν πρόσκαιρη πολιτική εκμετάλλευση του θέματος».

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης επεσήμανε ο Ν. Καραπάνος, τονίζοντας παράλληλα πως οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής ή άλλης εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε φορά ή φυσικό πρόσωπο, είναι καταδικαστέα.

Στην διαδικασία συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας Π. Πετρόπουλος, οι επικεφαλής των συνδυασμών του Δ.Σ. Νικ. Μουρκούσης, Παναγιώτης Κατσούλης και Θεόδωρος Μαργαρίτης αλλά και δημότες.

Επίσης παρενέβη ο εκπρόσωπος και Νομικός Σύμβουλος της επιχείρησης που φιλοξενεί τους μετανάστες και πρόσφυγες κ. Μ. Παπαθεοδώρου.

Βίτσας σε Καραπάνο: είμαι έκπληκτος και οργισμένος με τις αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για τους μετανάστες

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, απέστειλε απαντητική επιστολή προς τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νικόλαο Καραπάνο, που από την πλευρά του του γνωστοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αντιτίθεται στην διαμονή προσφύγων στο Μεσολόγγι.

Ο κ. Βίτσας δηλώνει έκπληκτος και οργισμένος για την επιστολή Καραπάνου κάτι μάλιστα που διαφαίνεται και από το ύφος της απάντησης του σε προσωπικό και φορτισμένο τόνο.

«Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συμπατριώτης μας υπουργός.

Το περιεχόμενο της επιστολής Bίτσα έχει ως ακολούθως:

Κύριε Δήμαρχε,

Όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα «σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων», θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news).

Δυστυχώς, η επιστολή σας που περιέχει και το ψήφισμα του Δ.Σ. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου. Για να είμαι ξεκάθαρος και ευθύς απέναντί σας, σάς τονίζω ότι είμαι έκπληκτος και οργισμένος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, της πόλης εικόνισμα για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ψηφίζει ότι είναι αντίθετο «στη διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους».

Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες Αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι’ αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς, αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;

Επικαλείστε λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μού άνοιξες την πόρτα σου και γι’ αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών. Ή μήπως καλός αλλόθρησκος είναι αυτός που έρχεται γεμάτος χρυσάφι και ομόλογα στην τσέπη και κακός αλλόθρησκος είναι αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 150 – 200 ευρώ το μήνα στην τοπική αγορά;

Και αν νιώθετε ότι απειλείται η ασφάλειά σας (από ποιον άραγε;), έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όμως, προσωπικά σάς καλώ, ούτε να φοβάστε, ούτε να σπέρνετε τον φόβο.

Και αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου» τί είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το «πληθυσμιακό ισοδύναμο» της περιοχής;

Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους.

Κι αλήθεια όταν συναντήσετε στην ΚΕΔΕ τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τί θα τούς πείτε; Εσείς θέλετε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, αλλά εγώ δεν θέλω να φιλοξενήσω στην πόλη μου ούτε τους ελάχιστους πρόσφυγες ως ένδειξη αλληλεγγύης;

Κύριε Δήμαρχε,

Τον Μάρτιο του 2018 παρευρεθήκατε στην παρέλαση στο Tarpon Springs των ΗΠΑ, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι άνθρωποι που συναντήσατε είναι κύρια απόγονοι ελλήνων μεταναστών και προσφύγων που ο πόλεμος και η φτώχεια τούς έδιωξε από τα πάτρια εδάφη. Συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε φυλής και χρώματος. Έχουν πολλά να μάθουν σε όσους υποκινούνται από αισθήματα ξενοφοβίας.

Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε.

Καταλαβαίνω ότι τα λόγια μου είναι έντονα, αλλά φτάνει πια. Ότι έχω κατά καιρούς πει, έχει γίνει. Σάς είπα πως δεν θα δημιουργήσω Κέντρο Φιλοξενίας στο ΚΕΝ Μεσολογγίου, αλλά θα δημιουργηθεί Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο. Και τότε αντίθετος ήσασταν, αλλά ο χρόνος απέδειξε το δίκαιο των ισχυρισμών μου, ενώ και εσείς πριν λίγες ημέρες παρευρεθήκατε στα εγκαίνια.

Τι σας ζητώ τώρα; Να συνεργαστείτε. 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά μας στην Ενδοχώρα μας. Περί τους 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα.

Βοηθήστε αυτή την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως δεν έχετε την αρμοδιότητα να την εμποδίσετε. Θα είναι καλό και για την πόλη και για την ψυχή σας. Ρωτήστε ομολόγους σας σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.

Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων Αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα, το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης.

AgrinioNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Ας δωσουμε και εμεις απαντηση στον κ.Βιτσα:

  Πρώτον, οι "πρόσφυγες" και "μετανάστες" δεν είναι τίποτ'άλλο από λαθρομετανάστες που εισέρχονται

  στην χώρα μας χωρις την άδεια των Ελλήνων,δηλαδή χωρίς την άδεια του γηγενούς πληθυσμού!

  Αρα, κ. Βιτσα, και μόνο το γεγονός οτι εισέρχεται πλειάδα αλλοφύλων λαθρομεταναστών στον

  Ελλαδικό χώρο, χωρίς να εχει ερωτηθεί καν ο Ελληνικός λαός,αποδεικνύει την φασίζουσα νοοτροπία

  σας.

  Επιπλέον, δεν απαντάτε στο ερώτημα γιατί όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες επιλέγουν την Ελλάδα και

  δεν προτιμούν χώρες όπως την Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ!

  Γιατί επιλέγουν άραγε ένα κράτος με τεράστια οικονομικά προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει τα

  προβλήματα του γηγενούς πληθυσμού και δεν επιλέγουν να μετακινηθούν σε πλουσιότερα χωρίς μάλιστα

  να κινδυνεύουν να πνιγούν ;

  Δεύτερον, το να χρησιμοποιείτε ιστορικά γεγονότα και να τα ερμηνεύετε όπως θέλετε είναι

  τουλάχιστον άτοπο.

  Αλοίμονο, αν δεχθούμε οτι Σουλιώτες και Μεσολογγίτες πολέμησαν,ωστε να καταργηθούν τα σύνορα

  μας για να εισχωρούν αλλόφυλοι ,στο όνομα του "ανθρωπισμού".

  Αντιθέτως, Σουλιώτες και Μεσολογγίτες όπως και οι υπόλοιποι πρόγονοί μας πολέμησαν για να

  διώξουν τους αλλοφύλους, οι οποίοι υποδούλωσαν το Γένος μας και την Ελευθερία μας!

  Τρίτον, η σύγκριση με τις ΗΠΑ είναι τελείως άσχετη με τα ελληνικά δεδομένα!

  Διότι αναφερόμαστε σε Έλληνες μετανάστες και όχι λαθρομετανάστες,όπως στην περίπτωση της

  Ελλάδας,ανεξάρτητα αν εσείς θέλετε να τους βαπτίζετε "πρόσφυγες" και "μετανάστες".

  Επιπλέον ,αμερικανικό έθνος δεν υφίσταται,αφού μιλάμε για χώρα η οποία στηριχθηκε στην

  μετανάστευση και όχι στο αμερικανικό γηγενές στοιχείο,το οποίο εξολοθρεύτηκε.

  Και τέλος,ξεχνατε να αναφέρετε ότι η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ όπως και άλλων χωρών τότε

  στηριζόταν στις ανάγκες του εκάστοτε κράτους.

  Γι'αυτο υπήρξε η δυνατότητα μετανάστευσης,ενώ σήμερα ακομα και στις ΗΠΑ υπάρχει στράτος στα

  σύνορα με το Μεξικό!

  Δεν τίθεται ερώτημα για την δική σας μεταναστευτική πολιτική ,διότι απλούστατα δεν έχετε.

  Τέταρτον,και πιο επικίνδυνο, αναφέρεστε στους δήθεν 150 λαθρομετανάστες,οι οποίοι είναι

  ελάχιστοι,άρα και ακίνδυνοι.

  Υπενθυμίζουμε ότι αν γεμίζετε κάθε πόλη της Ελλάδας με τόσα άτομα,τότε δεν μιλάμε για απλώς 150

  λαθρομετανάστες , αλλά για πολύ περισσότερους,οι οποίοι στο σύνολο τους μπορούν να δημιουργήσουν

  ακριβώς τα ίδια προβλήματα όπως και στα ακριτικά νησιά μας.

  Να σας υπενθυμίσουμε ότι αρκούν μερικοί δεκάδες λαθρομετανάστες για να κλείσουν βασικές οδικές

  αρτηρίες ή για να γκετοποιήσουν ολόκληρες περιοχές.

  Κλείνοντας,δεν απαντάτε και σε ένα άλλο εξίσου βασικό ερώτημα:

  Μετά τους 5 μήνες,που θα μεταφερθούν όλοι αυτοί οι "πρόσφυγες" που μεταφέρονται στην ενδοχώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να τους πάρει στο σπίτι του το καθίκι

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]