Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπουργείο Εξωτερικών: Το εμπόριο παιδιών, οι επίορκοι για το εμπόριο βιζών και οι «αντιδράσεις»


Τα σκάνδαλα από στελέχη και μέλη του υπουργείου Εξωτερικών, είτε διπλωμάτες, είτε υπαλλήλους, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ουδείς έπεσε από τα σύννεφα με τις αναφορές του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι πρόξενος προ ετών στο προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη εστάλη στη Δικαιοσύνη, με την κατηγορία του εμπορίου βιζών. Είναι απολύτως φυσικό, όμως, να προκαλέσει μεγάλη εντύπωση η αποκάλυψή του ότι ανάμεσα στους χιλιάδες στους οποίους «πουλήθηκαν» βίζες για να μπουν σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρχαν ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά, και ακόμα χειρότερα ότι μεταξύ αυτών ήταν κάποια … μωρά. Γεγονός, εκ του οποίου συνάγεται, ότι -το πιθανότερο- επρόκειτο για εμπόριο παιδιών ή ακόμα και οργάνων από διεθνή δουλεμπορικά κυκλώματα στην Τουρκία. Και όλα αυτά, με βίζες που χορηγούσαν με το αζημίωτο κάποιοι επιτήδειοι από το προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη. Βαρύτατο κακούργημα, για το οποίο οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτά δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Ο Φόβος της Αριστείας» του νευρολόγου – ψυχίατρου, Γιάννη Παπαδάτου, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) όπου κλήθηκε να παραστεί. Ωστόσο, κάποιος από το ακροατήριο του έθεσε ερώτηση αναφορικά με το τι έκανε για να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο υπουργείο του όσο ήταν επικεφαλής του. Και απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι δεν κάναμε τίποτα. Και 93 υποθέσεις που έστειλα στον εισαγγελέα για παραβίαση του ποινικού κανόνα και μερικούς διπλωμάτες που έφτασαν στη φυλακή επειδή έδιναν βίζες σε ασυνόδευτα μικρά. Ξέρετε τι σημαίνει βίζες σε ασυνόδευτα παιδιά; Σημαίνει εμπόριο οργάνων. Και μόνο αυτό ότι έσωσα μερικές ψυχές θα κοιμηθώ ήσυχα όταν τελειώσει η ζωή μου».


Όλως παραδόξως, αυτή η ατάκα του, που είδε το φως της δημοσιότητας με καθυστέρηση μιας εβδομάδας από την παρουσίαση του βιβλίου (δεν λέμε, συγκλονιστικά «γρήγορα» τα αντανακλαστικά των ελληνικών ΜΜΕ!), προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις. Ειδικότερα, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων τον κατήγγειλε διότι «οι δηλώσεις αυτές αποτελούν βαθιά προσβολή για τον Διπλωματικό Κλάδο, καθώς δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι υφίσταται μεγάλος αριθμός στελεχών του ΥΠΕΞ, που εμπλέκεται σε ποινικές υποθέσεις, υπονομεύοντας το κύρος του υπουργείου και πλήττοντας έτσι την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Στο σπίτι του κρεμασμένου

Μα καλά, δεν τους έχει πει κανείς ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί; Και ο τελευταίος συνδικαλιστής ξέρει πολύ καλά ότι, όταν ένα μέλος του κλάδου του πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, δεν βγαίνει κανείς να τον υπερασπιστεί, γιατί έτσι διαβάλλεται ολόκληρος ο κλάδος. Διότι, εκ των δηλώσεων Κοτζιά ουδόλως συνάγεται ότι αυτός εστράφη συλλήβδην –και πολύ περισσότερο ενοχοποίησε συλλογικά- κατά ολόκληρου του κλάδου των διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου (εκτιμώνται πάνω από 1500 άτομα).

Η ταχύτατη και έντονη «αντίδραση» των συνδικαλιστών στα λεχθέντα του πρώην υπουργού αφήνει να πλανάται η αδιόρατη (;) αίσθηση ότι δεν πρέπει να βγαίνουν τα άπλυτα κάποιων «συντεχνιών» στη φόρα. Πόσο μάλλον, που αυτή εκδηλώνεται ενώ ο Ν.Κοτζιάς έχει αποχωρήσει από το υπουργείο. Παρά ταύτα, άπαντες στην Βασιλίσσης Σοφίας γνωρίζουν ότι ο άλλοτε γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη (περίοδος 2011 - 2014), μόλις στις 17Σεπτεμβρίου 2018, καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών σε δέκα μήνες φυλάκιση (με αναστολή) και χρηματικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ, στο σκέλος της αστικής υπόθεσης, για πειθαρχικά παραπτώματα (παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση). Εξίσου καλά γνωρίζουν ότι η Γενική Επιθεώρηση Δημοσίου έχει διαφωνήσει με αυτή την ποινή και ζητάει αυστηρότερη, καθώς και ότι έπεται η δίκη του για ... κακουργηματικές πράξεις, βάσει του φακέλου που έχουν στοιχειοθετήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί πως υπάρχει η σοβαρή υπόνοια ότι από αυτές τις «διευκολύνσεις» με τις βίζες επωφελήθηκαν ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό, ενώ έχουν γίνει ουκ ολίγα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο. Στον φάκελο εσωκλείονται δεκάδες υποθέσεις ασυνόδευτων παιδιών και ορισμένων μωρών. Κατά πληροφορίες, τα δουλεμπορικά κυκλώματα στην Τουρκία φρόντιζαν να τους βγάλουν πλαστό διαβατήριο λίγο μετά την άφιξή τους στην γείτονα χώρα. Στη συνέχεια διασφάλιζαν βίζα από το ελληνικό προξενείο για να τα στείλουν κατόπιν, άγνωστο σε ποια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ένας διπλωματικός υπάλληλος, και μόνον που θα έβλεπε ένα μωρό ασυνόδευτο, όχι μόνον δεν θα χορηγούσε βίζα, αλλά θα καλούσε την Αστυνομία να βάλει τους αιτούντες φυλακή. Κι’ όμως, το αντίθετο φαίνεται ότι γινόταν στο προξενείο μας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ευθιξία»

Ανεξαρτήτως αυτού, οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών του υπουργείου δείχνουν μια άνευ προηγουμένου «ευθιξία», την οποία, ωστόσο, δεν είχαν επιδείξει, όταν:

1. Επί κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ μοιράζονταν εκατομμύρια ευρώ δανεικά κι αγύριστα για αναπτυξιακή βοήθεια στον τρίτο κόσμο και σε παρόμοιες υποθέσεις, που, όμως, ουδέποτε έφτασαν στον προορισμό τους.

Ωραίο μου «πλυντήριο»

2. Εκδηλώθηκε ίσως το -πιο σοβαρό- σκάνδαλο στο υπουργείο Εξωτερικών με το πάρτυ χορηγήσεων βιζών και ελληνικών διαβατηρίων καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990 σε Ρώσους ολιγάρχες, πολιτικούς, αλλά και μαφιόζους από την πρεσβεία μας στη Μόσχα και προξενεία μας. Τι έγινε τότε; Ο άμοιρος διπλωμάτης που έκανε μια πράγματι ουσιαστική έρευνα, βρέθηκε με μετάθεση κάπου στη Λατινική Αμερική, ενώ ουδέν στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών πλήρωσε για αυτό το όργιο πωλήσεων βιζών, το οποίο, βέβαια, είχε ως συνέπεια να γεμίσουν οι τσέπες κάποιων με δολάρια. Κι αυτοί οι χαμηλόβαθμοι που την πλήρωσαν, εν τέλει «ξεπλύθηκαν».

4.Τον Ιούνιο του 2017 το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών επέβαλε ομόφωνα την ποινή της «οριστικής παύσης» στον διπλωμάτη μας στην Τεχεράνη, ο οποίος είχε εμπλακεί στην ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση της χορήγησης ίσως εκατοντάδων «χρυσών θεωρήσεων» σε λείαν «εύπορους» Ιρανούς πολίτες. Μια υπόθεση που επίσης έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Με την ευκαιρία, οι συνδικαλιστές δεν βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που λειτουργεί το υπουργείο Εξωτερικών, όταν λίγα χρόνια προτού πιαστεί στα πράσα, είχε ξεκινήσει έρευνα για τον ίδιον διπλωμάτη, ο οποίος υπηρετούσε στο Αλγέρι, και υπήρξαν βάσιμες υπόνοιες ότι κάνει και εκεί εμπόριο βιζών. Τότε, μάλιστα, μετά από έρευνα που είχε γίνει από το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών, η υπόθεσή του είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο, όλως παραδόξως, είχε «ξεπλύνει» τον διπλωμάτη. Πως; Με πλειοψηφία 3 – 2. Οι τρείς, βέβαια, δεν ήταν άλλοι από τους εκπρόσωπους των διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου στο Πειθαρχικό (!).

Κατά πληροφορίες, οι 93 υποθέσεις, τις οποίες λέγει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι έχει στείλει στη Δικαιοσύνη, δεν αφορούν μόνον εμπόριο βιζών. Είναι υποθέσεις, από κονδύλια που δόθηκαν σε ΜΚΟ και διεθνείς αναπτυξιακούς φορείς, μέχρι καραμπινάτες περιπτώσεις ροκανίσματος της περιουσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Σκελετοί

Εάν δεν υπήρχαν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι «σκελετοί» κρυμμένοι στις ντουλάπες του υπουργείου Εξωτερικών, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η σπουδή των συνδικαλιστών του εναντίον του Ν.Κοτζιά. Προφανώς όλα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του προσωπικού του υπουργείου, για το οποίο άλλωστε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έπλεκε κάθε τρείς και λίγο το εγκώμιο τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, ας μην επιδιώκουν τώρα κάποιοι, με άκομψο τρόπο, να μας πείσουν ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπόλοιπο Δημόσιο. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η κάθαρση είναι απολύτως αναγκαία στο κράτος και, όποιος κι’ αν την προωθεί, εμείς θα τον στηρίξουμε. Αυτή είναι η πάγια θέση του Antinews. Τα υπόλοιπα είναι… «συντεχνιακές» προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ενδιαφέρον είναι, τέλος, ότι αυτές οι επιθέσεις στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, έρχονται μετά από αλλαγές που προέκυψαν τον Οκτώβριο, στην Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. Τότε, μετά τις αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, μπήκαν εκεί και πρόσωπα, τα οποία συνδέονταν μέχρι πρόσφατα με συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία βουλευτών. Άλλο, βέβαια, εάν έφυγαν από εκεί άρον - άρον, επειδή φέρονταν να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένα με το άσχημο κλίμα που υπήρχε. Κοινή πεποίθηση είναι ότι, με όχημα τον «συντεχνιακό» συνδικαλισμό, κάποιοι προσπαθούν να πλασαριστούν στη μάχη για τη διεκδίκηση ηγετικών οφίτσιων, ενόψει αλλαγών που εκτιμούν ότι θα φέρει ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στην πράξη, η ανοχή απέναντι σε επίορκους παράγοντες και «κύκλους», στο όνομα της προστασίας της «συντεχνίας», όχι μόνον αναπαράγει και διογκώνει το φαινόμενο της διαφθοράς, αλλά αργά ή γρήγορα μετατρέπεται σε μπούμερανγκ εναντίον εκείνων που την υποθάλπουν.

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]