Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Τακτική... καθυστερήσεων


Του Νίκου Μελέτη

Παράθυρο ώστε να μπορεί να τρενάρει τις προθεσμίες και να επιλέξει η ίδια εάν και πότε θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή φαίνεται ότι ανοίγει η κυβέρνηση, τόσο με τα μηνύματα που έχουν σταλεί στον Ζ. Ζάεφ για αλλαγή ορισμένων εκ των τροπολογιών του Συντάγματος που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό, όσο και με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η «κατά το διεθνές δίκαιο ορθή ερμηνεία της συμφωνίας» πριν έρθει στην ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει παρεμβάσεις προς τον Ζόραν Ζάεφ ώστε να υπάρξει τροποποίηση τουλάχιστον της προτεινόμενης τροπολογίας του άρθρου 49 του Συντάγματος της χώρας, ώστε να απαλειφθούν στοιχεία που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό και να τηρηθεί η υποχρέωση της πΓΔΜ για υιοθέτηση των αλλαγών στο Σύνταγμα πριν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει για έγκριση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το περιεχόμενο των τροπολογιών τις οποίες έχει προτείνει ο κ. Ζάεφ και έχουν εγκριθεί στην πρώτη φάση της διαδικασίας κινείται εντός του (ξεχειλωμένου) πλαισίου της συμφωνίας των Πρεσπών, εκτός εκείνης που προβλέπει ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν μόλις η ελληνική Βουλή κυρώσει τη συμφωνία και την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ρητά ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί in toto (στο σύνολό της) η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης από τη γειτονική χώρα και φυσικά η συνταγματική αναθεώρηση, και κατόπιν αρχίζει η διαδικασία στην Ελλάδα.


Όμως είναι απολύτως προσχηματική η έγερση του συγκεκριμένου ζητήματος ως «εμποδίου» στη διαδικασία, καθώς είτε υπάρχει συναίνεση στη φιλοσοφία της συμφωνίας και παραβλέπεται αυτή η μικρή «τεχνική διευκόλυνση» της άλλης πλευράς (ώστε να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να έχει αλλάξει συνταγματική ονομασία και κατόπιν η Ελλάδα να απορρίψει τη συμφωνία) είτε διαφωνεί επί της ουσίας συγκεκριμένων άρθρων ή ολόκληρης της συμφωνίας.

Παρέμβαση Παυλόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη Δευτέρα άσκησε τη δική του κριτική, δηλώνοντας ότι μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα και διαπιστωθεί ότι αυτή «εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις» και «είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο, καθώς και η κατά το διεθνές δίκαιο ορθή ερμηνεία της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», θα μπορεί να έλθει προς κύρωση η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Παρά τις προβλέψεις της συμφωνίας, όμως, που επιτρέπουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός», αλλά και το γεγονός επίσης ότι θέματα «εθνότητας» δεν καλύπτονται, είναι προφανές ότι η παρέμβαση Παυλόπουλου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας άτυπης διαπραγμάτευσης, ώστε να δοθούν εξηγήσεις και διευκρινίσεις ή ακόμη και να ζητηθούν αλλαγές στο κείμενο των τροπολογιών του Συντάγματος της πΓΔΜ. Και πάντως η εισήγηση του κ. Παυλόπουλου είναι να τηρηθεί αυστηρά η διαδικασία και η ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών να ολοκληρωθεί πριν έρθει για κύρωση η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι δυνατότητες αλλαγών στις προτεινόμενες τροπολογίες είναι περιορισμένες και το κύριο βάρος πέφτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε στο άρθρο 49 η προτεινόμενη τροπολογία 36 να αναφέρεται όχι σε «μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό», αλλά να εισάγει με κάποιον τρόπο την έννοια των «αποδήμων», ώστε να αποδυναμωθεί ο αλυτρωτικός χαρακτήρας της διάταξης αυτής. Πιθανότατα να υπάρξει και κάποια διευκρινιστική δήλωση (άνευ τυπικής σημασίας βεβαίως) ότι η εθνότητα δεν ταυτίζεται με την εθνικότητα η οποία αφορά την ιθαγένεια/υπηκοότητα.

Αναδεικνύεται όμως ένα ακόμη κενό που άφησε η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς τουλάχιστον ατύπως θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί το ακριβές πλαίσιο των συνταγματικών αλλαγών.

Η συμφωνία των Πρεσπών, όμως, με το άρθρο 1 σε συνδυασμό με το ολέθριο άρθρο 7, ουσιαστικά νομιμοποιεί με την υπογραφή της Ελλάδας τη χρήση των όρων «Μακεδόνας, Μακεδονία, Μακεδονικός» και επιβάλλει τη χρήση του νέου ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» μόνο στο κράτος και τους κρατικούς θεσμούς και αυτό δίνει επιχειρήματα στη σκοπιανή πλευρά για να απορρίψει αιτήματα και άλλων αλλαγών στο κείμενο των συνταγματικών τροπολογιών.

Νέα... διαπραγμάτευση

Με τα δεδομένα αυτά και καθώς η διαδικασία στα Σκόπια προχωρεί κανονικά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση έχει ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της, αυτό της... διαπραγμάτευσης για την ερμηνεία και διευκρίνιση των συνταγματικών αλλαγών που θα υιοθετούν από τη Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή της συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή, εάν αυτό εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς και εκλογικούς τακτικισμούς της.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]