Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμνηστία στους λιποτάκτες δίνει ο Άσαντ


Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει αμνηστία στους άνδρες που λιποτάκτησαν από τον στρατό ή απέφυγαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, δίνοντάς τους περιθώριο αρκετών μηνών για να παρουσιαστούν χωρίς να τιμωρηθούν.

Ο φόβος της στρατολόγησης, το ενδεχόμενο τιμωρίας επειδή δεν κατατάχθηκαν ή για λιποταξία αναφέρεται συχνά από τις οργανώσεις αρωγής ως ένας από τους βασικούς λόγους τους οποίους πολλοί μετανάστες επικαλούνται για την επιφυλακτικότητά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σε διάταγμα που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επεσήμανε ότι η αμνηστία αφορά τη λιποταξία εντός και εκτός Συρίας.

Οι άνδρες που ζουν στη Συρία θα έχουν περιθώριο τεσσάρων μηνών για να εκμεταλλευθούν αυτή την αμνηστία, ενώ όσοι ζουν στο εξωτερικό έξι μήνες.

Βάσει του συριακού στρατιωτικού νόμου, οι λιποτάκτες μπορούν να καταδικαστούν σε πολλά χρόνια φυλάκιση, αν εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και δεν επιστρέψουν έπειτα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.


Από τον Μάρτιο του 2011 που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία πολλοί στρατιώτες λιποτάκτησαν, κάποιοι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανταρτών και άλλοι προσπάθησαν να γλιτώσουν από τις μάχες. Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Συρίας προ του πολέμου έχει εγκαταλείψει τις εστίες του. Περίπου 5 εκατομμύρια Σύροι ζουν στο εξωτερικό, ενώ άλλοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Αν και η αμνηστία καλύπτει τη λιποταξία, δεν αφορά όσους πολέμησαν εναντίον του κυβερνητικού στρατού ή εντάχθηκαν στις τάξεις των ανταρτών.

Ο Λίβανος έχει ανακοινώσει ότι 50.000 Σύροι, από τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο που ζουν στη χώρα, έχουν επιστρέψει εθελοντικά στη Συρία φέτος.

Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επεσήμανε ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για μαζικές επιστροφές προσφύγων. Μιλώντας από τη Βηρυτό τον Αύγουστο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να στρατολογηθούν μόλις επιστρέψουν στη Συρία, αλλά και για την απουσία υποδομών στην πατρίδα τους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]