Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σαλβίνι - Λεπέν για ευρωεκλογές: Να τελειώσουμε αυτήν την Ε.Ε!


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Αυτό το οποίο μετρά κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές είναι τα απλά και καθαρά διατυπωμένα διλήμματα. Μαζί με την κεκτημένη ταχύτητα της πολιτικής παράδοσης που κουβαλά κάθε ψηφοφόρος, είναι οι αποφασιστικοί παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την επιλογή του την κρίσιμη στιγμή -πολλές φορές ακόμη και την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη.

Οι επικοινωνιολόγοι και οι έμπειροι πολιτικοί γνωρίζουν καλά αυτό το αξίωμα και γι' αυτό προσπαθούν εγκαίρως να διαμορφώσουν τα διλήμματα με τέτοιο τρόπο -τεχνητά ή πραγματικά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία...- ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους αντιπάλους τους η απάντηση να δοθεί υπέρ τους.

Το δίλημμα

Αυτό επιδιώκει να κάνει ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, αξιοποιώντας τον προϋπολογισμό του 2019 όχι ως αυτοσκοπό (άλλωστε, μόλις 10 δισ. τον χωρίζουν από τις Βρυξέλλες...), αλλά ως μέσο για να πετύχει τον στόχο του και να τοποθετήσει τη διαχωριστική γραμμή εκεί ακριβώς που επιθυμεί. Δηλαδή, ανάμεσα στο διευθυντήριο και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, που είναι υπεύθυνοι για τα δεινά και τις πιέσεις που υφίστανται οι Ιταλοί και την «αντισυστημική» κυβέρνηση της χώρας τους, που μαζί με τους συμμάχους της στην Ευρώπη θα επιχειρήσουν να την αλλάξουν. Ή, για την ακρίβεια, να τη μετασχηματίσουν υπέρ τους.

Για του λόγου το αληθές, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στη Ρώμη με την Μαρίν Λεπέν, έριξε το βάρος του σε αυτήν την προσπάθεια. Και γι' αυτό, τοποθετώντας ως ορόσημο τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ήταν ξεκάθαρος: «Από σήμερα μέχρι τον Μάιο του 2019, οι λαοί της Ευρώπης θα το καταλάβουν», είπε αναφερόμενος στον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να επιστραφεί η εξουσία που έχει εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών.


Έτσι, ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά ταυτίστηκε ουσιαστικά με τον κυβερνητικό του εταίρο, Λουίτζι ντι Μάγιο, με τον οποίο θα διεκδικήσουν τον Μάιο εκατομμύρια ψήφους που προέρχονται ουσιαστικά από την ίδια «δεξαμενή»: «Αυτή η Ευρώπη δεν θα υπάρχει σε έξι μήνες, που θα γίνουν ευρωεκλογές», είχε δηλώσει το Σάββατο ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, προσπαθώντας να πλασαριστεί επίσης στην πλευρά που θεωρεί ότι θα νικήσει.

Η «μαύρη» συμμαχία

Κάτι ανάλογο επιδιώκει, φυσικά, η Λεπέν στη δική της χώρα. Μάλιστα, η επικεφαλής του Γαλλικού Μετώπου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Σαλβίνι, θύμισε έντονα τον... Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ομιλία του στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΟΗΕ: «Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία, ενώ τον Μάιο θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε μια Ενωση με νέες αξίες κατά της παγκοσμιοποίησης», δήλωσε, ποντάροντας στο υπό δημιουργία μέτωπο των όμορων δυνάμεων, στο οποίο θα συμμετέχουν, εκτός από τον Σαλβίνι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Στράχε, οι Γερμανοί της AfD, ο Ολλανδός Βίλντερς και άλλοι «εκλεκτοί» -που πιθανότατα θα έχουν ως... γκεστ σταρ τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ, Στίβεν Μπάνον.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι η Λεπέν έχει να αντιμετωπίσει ένα πιο ισχυρό αντίπαλο σε σύγκριση με τον Σαλβίνι. Πρόκειται για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ναι μεν μπορεί να εμφανίζεται αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της χώρας του (τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις), όμως στην Ευρώπη παραμένει ισχυρός. Ουσιαστικά, είναι αυτός που, ενόψει των ευρωεκλογών, προσπαθεί να θέσει το ίδιο δίλημμα με τους Σαλβίνι και την Λεπέν, από την αντίστροφη πλευρά: Θα πάτε με αυτούς που απειλούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και θέλουν να φέρουν τον τραμπισμό στην Γηραιά Ήπειρο ή με εμένα και όσους συμπορευτούν μαζί μου (όπως ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ), που εκπροσωπούμε το «δημοκρατικό τόξο» και είμαστε συνεχιστές του οράματος της ενωμένης Ευρώπης;

Οι ψηφοφόροι

Προφανώς, τον τελευταίο λόγο έχουν οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους και τη γενικότερη στάση τους. Αυτοί είναι που μπορούν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτα τα σχέδια επί χάρτου, να διατυοώσουν διλήμματα και να τοποθετήσουν τις διαχωριστικές γραμμές εκεί όπου θεωρούν ότι ανταποκρίνονται στα πραγματικά, καθημερινά τους προβλήματα. Αυτοί που μπορούν να αποκαλύψουν ένα παιχνίδι που σε μεγάλο βαθμό είναι... σικέ, όπως αποδεικνύουν και οι όρκοι που δίνει στο ευρώ ο Σαλβίνι, κάνοντας τις προεκλογικές του διακηρύξεις να μοιάζουν πολύ μακρινές.

Ωστόσο, ας μην υποτιμούμε τη δύναμη και την επιρροή των κομμάτων, τόσο των παραδοσιακών όσο και των λεγόμενων αντισυστημικών, να διαμορφώνουν συνειδήσεις και να κατευθύνουν ψήφους.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]