Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έπεσαν οι μάσκες για το "deal" των Πρεσπών


Οι Σκοπιανοί πήραν, με μια συμφωνία γραμμένη από άλλους, περισσότερα από όσα ήθελαν πριν από 10 χρόνια

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

Mπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να προσπάθησε να πείσει και να μας πείσει ότι έδωσε... μάχες για να υποχωρήσουν οι ανυποχώρητοι Σκοπιανοί, αλλά όλα τα... θαύματα κρατάνε τρεις ημέρες.

Δυστυχώς, δεν χρειάστηκε παρά μία και μόνο αποκάλυψη ενός τηλεγραφήματος από την πρεσβεία των ΗΠΑ από τα Σκόπια για να αποκαλυφθούν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως προκύπτει από το έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα τα WikiLeaks, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τίποτε, παρά έβαλε την υπογραφή της σε ένα σχέδιο που της είχαν ετοιμάσει άλλοι.

Το δε χειρότερο που προκύπτει είναι ότι έκανε ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις από αυτές που ζητούσαν οι Σκοπιανοί, χωρίς να πάρει απολύτως τίποτε. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η συμφωνία είναι κακή για τα εθνικά συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα.
Στο εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αναφέρονται οι επιδιώξεις τής τότε σκοπιανής ηγεσίας, που δεν διαφέρουν βέβαια σε τίποτε από αυτές που επεδίωκε ο υποχωρητικός (δήθεν) σήμερα πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Το έγγραφο αυτό είναι αποκαλυπτικό της υποχωρητικότητας της ελληνικής διπλωματίας, καθώς οι Σκοπιανοί πέτυχαν περισσότερα από όσα διεκδικούσαν πριν από 10 χρόνια, με επικεφαλής τότε τον Γκρούεφσκι.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008.


Συγκεκριμένα, τηλεγράφημα από τις στις 29 Ιουλίου 2008 της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον τότε πρωθυπουργό Γκρούεφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία / Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας». Η κυρία Μιλοβάνοβιτς, στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της, αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»: «ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia)».

Στο έγγραφο που έφεραν στο φως τα WikiLeaks γράφει:
«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος.

Στοιχεία μιας συμφωνίας

Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. η μακεδονική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:


• Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας


• Εύρος εφαρμογής: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή.) Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ κ.λπ.
 

• Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονικές, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική». 
Γι’ αυτό ρωτάμε, λοιπόν, τον κ. Κοτζιά.
Τι διαπραγματεύτηκε;
Ποιος του έγραψε την κάκιστη για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία;
Θα περιμένουμε, καλόπιστα πάντα, τις απαντήσεις του.

ΥΓ.: Φυσικά δεν τον δικαιώνει το γεγονός ότι και η κυρία Μπακογιάννη συμφωνούσε στο «Β. Μακεδονία». Αυτή έχει τουλάχιστον το άλλοθι ότι δεν υπέγραψε καμία συμφωνία!

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]