Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μοιραία γερμανική Σοσιαλδημοκρατία


Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος

Η αντεπαναστατική δράση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 1918 και η σύμπλευσή του έκτοτε με τις αντιδραστικές δυνάμεις των γιούνκερ και του γερμανικού κεφαλαίου οδήγησαν στο χάος και στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Εβδομήντα τρία χρόνια μετά την ήττα των ναζί, η εκεί Σοσιαλδημοκρατία ήρθε τρίτο κόμμα σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild με 16%. Δεύτερο αναδείχθηκε με ποσοστό 17%, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), με τη Χριστιανική Ένωση (CDU και CSU) να κρατιέται στο 28,5%, και τους Πράσινους με 13,5%. Η δε Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν από 9,5% της προτίμησης.

Θα είναι λοιπόν και πάλι η γερμανική σοσιαλδημοκρατία, το δεκανίκι της Δεξιάς και του γερμανικού κεφαλαίου, η αιτία που μεθαύριο οι Χριστιανοδημοκράτες θα υποχρεωθούν να συγκυβερνήσουν με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία», όπως ο Κούρτς στην Αυστρία, ή με την υποκρισία του θα οδηγήσει το «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στην εξουσία;

Η έντρομη έκκληση του υπουργού Εξωτερικών Χάιοκο Μάας προς τους συμπατριώτες του «να σηκωθούν από τον καναπέ και να ανοίξουν το στόμα τους. Η εποχή της απάθειας πρέπει να τελειώσει», τα λέει όλα, αλλά αυτό δεν είναι λύση. «Πρέπει να αντιταχθούμε στην άκρα Δεξιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους νεοναζί και τους αντισημίτες. Μόνο τότε τα ξενοφοβικά εγκλήματα που βλάπτουν τη φήμη της Γερμανίας θα σταματήσουν».

Τι λέει ο Μάας; Να βγουν οι πολίτες στους δρόμους και να πλακώνονται στο ξύλο με τους ναζί; Μα αυτό δεν είναι λύση, γιατί το λέει η ιστορία και γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην πηγή του που είναι η φτώχεια, οι ανισότητες, η συρρίκνωση του Κράτους Πρόνοιας και της αναδιανομής. Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία μέθυσε από τα θέλγητρα του νεοφιλελευθερισμού, όπως και οι Εργατικοί επί Μπλερ, όπως και το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη. Ακύρωσε το πολιτικό της στίγμα και ουσιαστικά έγινε ο βαστάζος της Δεξιάς. Το ίδιο γίνεται σήμερα με το ΠΑΣΟΚ που θα μείνει και πάλι πίσω από τη Χρυσή Αυγή.


Πυρηνική βόμβα!

Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, παλιό πουλέν του «κόκκινου» Όσκαρ Λαφοντέν, που εγκατέλειψε το κόμμα για να σώσει την τιμή της παράταξης δημιουργώντας το Die Linke, έχει τώρα τη μοναδική ευκαιρία να επιβάλει ριζική αλλαγή οικονομικής, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής στους Χριστιανοδημοκράτες. Ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση, αφού προηγουμένως συγκροτήσει συνασπισμό με την Αριστερά και τους Πράσινους. Αν δε το κάνει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Ακροδεξιάς (AfD).

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη που ανατριχιάζει, παρακολουθώντας την επάνοδο των ναζί στη Γερμανία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική έναντι του Βερολίνου. Με αφορμή τη «διόρθωση» Τραμπ, το Βερολίνο επιδιώκει να παρασύρει την Ευρώπη έξω από το άρμα των ΗΠΑ υπό την δική του ηγεμονία. Αυτό το επιδιώκει σε πολλά επίπεδα, αλλά κυρίως μέσα από την αμυντική χειραφέτηση της ΕΕ έναντι του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο που ο ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bundeswehr, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, Christian Hacke δημοσίευσε στο περιοδικό Welt am Sonntag, άρθρο με το οποίο ζητά “πυρηνική βόμβα για την Γερμανία”.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]