Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία και Άσαντ λίγο πριν την τελική επίθεση στο Ιντλίμπ


Μόνος χαμένος ο Ερντογάν

Σε πραγματικά δυσχερή θέση έχει βρεθεί η Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα της σχεδιαζόμενης γενικής τελικής επίθεσης του αναγεννημένου Συριακού Στρατού στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες επαρχία Ιντλιμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Μετά από σαρωτική νίκες που οδήγησαν στην εκδίωξη των τελευταίων πυρήνων των ανταρτών στο νότο και την εκδίωξη και εγκλωβισμό του Ισλαμικού Κράτους σε ένα θύλακα στην μέση της ερήμου στην Αν. Συρία ο Άσαντ συγκέντρωσε 65.000 εμπειροπόλεμα στρατεύματα και πληθώρα εξοπλισμού από το νότο και τα ανατολικά της χώρας του στην γραμμή αντιπαράθεσης με τους αντάρτες του Ιντλίμπ.

Όπως φαίνεται οι Ρώσοι δεν πρόκειται να εμποδίσουν την επίθεση του Άσαντ και μάλιστα για το σκοπό αυτό έχουν συγκεντρώσει μια σημαντική σε ισχύ ναυτική δύναμη η οποία σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη που η Μόσχα διατηρεί στη Συρία φιλοδοξεί να αποτρέψει οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στην τελική πολεμική επιχείρηση του Άσαντ κατά των ανταρτών.

Μάλιστα σήμερα Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους των ανταρτών στο Ιντλίμπ μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα σήμερα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους πέριξ της πόλης Jisr al-Shughur (έξι στόχοι), της πόλης Al Janudiah (τέσσερις στόχοι), στόχους στα χωριά Kafr Din, Al Qarqur, Lajj, Al Badriya, Kafrenbel, Basanqul, Ghani, Innab, της πόλης Sirmaniyah η οποία βρίσκεται δυτικά της πόλης Idlib, Zayzun στα βόρεια της πόλης Hama, και η πόλη Tell Sakeek. Το σύνολο των στόχων εντοπίζεται στα νοτιοδυτικά της επαρχίας του Ιντλίμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία επικαλούμενη την συμφωνία της Αστάνα ζητά την διακοπή των βομβαρδισμών, αφού η περιοχή είχε ανακηρυχτεί από τη συγκεκριμένη τριμερή συμφωνία (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) ως ζώνη αποκλιμάκωσης.


Όμως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με αυτό το θύλακα κόντρα σε αυτά που είχαν συμφωνήσει μερικούς μήνες νωρίτερα «αδειάζοντας» στην ουσία τον Ερντογάν.

Μπροστά σε αυτό το διαφαινόμενο αδιέξοδο οι Τούρκοι κινούνται σε δύο κατευθύνσεις πρώτα θα επιδιώξουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση στην Τεχεράνη κατά την διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας του Ιράν και της Τουρκίας με σκοπό την αποφυγή μιας ολοκληρωτικής καταστροφής των ανταρτικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ με τις οποίες οι Τούρκοι διατηρούν μια σχέση κατανόησης και συνεργασίας και δεύτερο αποστέλλουν στα νότια της επαρχίας του Ιντλίμπ στρατιωτικά φυλάκια που διατηρούν περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπλέον σε δύο διαφορετικά σημεία στα σύνορα με τη Συρία στην περιοχή Elbeyli ανατολικά της τουρκικής πόλης Kilis, καθώς και στο συνοριακό φυλάκιο Yayladağı στο νότιο τμήμα της επαρχίας Hattay εθεάθηκαν τουρκικά άρματα μάχης Μ60ΤΜ και αυτοκινούμενα πυροβόλα να κινούνται προς τα σύνορα.

Στο θύλακα του Ιντλίμπ κατοικούν 2,5 εκατ. άνθρωποι και σύμφωνα με τους Τούρκους η καταστροφή των ανταρτικών δυνάμεων στην επαρχία αυτή θα προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι όταν ο Άσαντ ολοκληρώσει την εκκαθάριση του θύλακα που θα συμβεί όπως φαίνεται και με την βοήθεια Κούρδων μαχητών από τις αυτόνομες Κουρδικές περιοχές της Βορείου Συρίας θα επακολουθήσει η ανακατάληψη των ελεγχόμενων από τους συμμάχους των Τούρκων περιοχών του Αφρίν και του Αλ Μπάμπ.

Μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και ενεργή εμπλοκή των Τουρκικών στρατευμάτων σε μια απευθείας αντιπαράθεση με τον Στρατό της Συρίας ο οποίος πολύ απλά θα απελευθερώνει τα εδάφη της χώρας του.

Με τη σειρά τους οι Τούρκοι έχουν κάνει ότι μπορούν τα δύο τελευταία χρόνια για να μετατρέψουν τα εδάφη αυτά σε μια ζώνη ελεγχόμενη από την Άγκυρα. Οι Τούρκοι στα εδάφη που εμμέσως ελέγχουν έχουν χτίσει νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, σχολεία και πληρώνουν τους μισθούς αυτών που εργάζονται σε αυτές τις υποδομές, μαζί με τους μισθούς των δυνάμεων ασφαλείας των περιοχών του Αφρίν και του Αλ Μπάμπ.

Μάλιστα πρόκειται σύντομα να διασυνδέσουν το ηλεκτρικό δίκτυο των περιοχών αυτων στη Βόρεια Συρία με το Εθνικό Τουρκικό Δίκτυο Ηλεκτρισμού.

Όμως όλες αυτές οι κινήσεις της Άγκυρας δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους Ρώσους και τον Άσαντ οι δυνάμεις των οποίων ξεκίνησαν σήμερα την σταδιακή αποδυνάμωση των ανταρτικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ προετοιμάζοντας το έδαφος για την εισβολή.

Εάν τελικά οι Ρώσοι συνεχίσουν την στρατιωτική τους συμμετοχή στην εκκαθάριση του θύλακα του Ιντλίμπ, τότε ο Ερντογάν θα έχει υποστεί προσωπικά μια μεγάλη ήττα, αφού ο μεγάλος του φίλος και νέος στρατηγικός του συνεργάτης ο Πούτιν, φαίνεται να τον προδίδει επιλέγοντας την εκδίωξη των συνεργαζόμενων με την Τουρκία ανταρτών στο Ιντλίμπ και την ανακατάληψη των εδαφών αυτών από τον Άσαντ παρα την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στα εδάφη αυτά.

Ουσιαστικά ο Ερντογάν θα είναι ο μεγάλος χαμένος του Συριακού πολέμου, αφού επέλεξε να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ για λόγους μεταξύ άλλων και την προωθούμενη από την κυβέρνηση Τράμπ αυτονόμηση των Κούρδων στη Β. Συρία εντός μιας Ομοσπονδιακής Συρίας, ενώ προτίμησε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, στρέφοντας την Τουρκία πιο κοντά στη Μόσχα παρα στην Δύση, με τίμημα όμως για αυτή την επιλογή την καταστροφή των συνεργατών στη Συρία και την επίσης προωθούμενη από τη Μόσχα αυτονόμηση των Κούρδων εντός επίσης μιας Ομοσπονδιακής Συρίας.




Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]