Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νίμιτς: «Ψηφίστε τη συμφωνία πριν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα»


Σαφή προειδοποίηση στους κατοίκους των Σκοπίων να αποδεχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο Μάθιου Νίμιτς, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στη γείτονα χώρα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο «Balkaninsight» προειδοποίησε όσους στην ΠΓΔΜ, ιδίως της αντιπολίτευσης, ότι είναι παράλογο να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον.

«Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τις θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης» τόνισε ο Νίμιτς.

Πρόσθεσε δε πως αν η ΠΓΔΜ απορρίψει την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ή στην Βουλή μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια για να υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί, είπε ο βετεράνος διπλωμάτης.

Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών.


Ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση της Ελλάδας αλλά και οι πολίτες πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ικανοποιεί την Ελλάδα καθώς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σε μελλοντικές τραγικές εξελίξεις εις βάρος της χώρας καθώς δίνεται στο πιάτο η εθνότητα αλλά και η γλώσσα στους σκοπιανούς κάνοντας τον κύριο Ζάεφ να πανηγυρίζει.

Όπως μάλιστα αποδείχτηκε από τα Wikileaks αυτή ήταν η πάγια επιδίωξη των σκοπιανών από την εποχή Γκρουέφσκι που ζητούσαν να έχουν μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα ασχέτως ονόματος.

Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του ο κ. Νίμιτς υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]