Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί η Άγκυρα άλλαξε πρέσβη στην Αθήνα


Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικό Σινούκ που μετέφερε την υφ. Εθνικής Άμυνας

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, όταν τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να παρενοχλήσουν την ελληνική στρατιωτική ηγεσία να μεταβεί από το Καστελόριζο στη Στρογγύλη. Ελικόπτερο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού μετέφερε την υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, τον αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο, εκπροσώπους των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Καστελόριζο, στη Στρογγύλη και τη Ρω.

Όταν απογειώθηκε από το Καστελόριζο, η Άγκυρα έδωσε την εντολή να απογειωθούν συνολικά τέσσερα F-16 και να ξεκινήσει ο «χορός» των προκλήσεων. Το πρώτο ζευγάρι μαχητικών της Τουρκίας πέρασε στο FIR Αθηνών νότια της Ρόδου και ακολούθησε ο δεύτερος σχηματισμός, που έφτασε σε κοντινή απόσταση από τη Μεγίστη. «Ασπίδα» στο Σινούκ δημιούργησαν μαχητικά αεροσκάφη από την 135 Σμηναρχία Μάχης.

Σαράντα λεπτά μετά, πάλι ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε για τρία τέσσερα λεπτά σε κοντινή απόσταση από τη Ρω, παραβιάζοντας ξανά το FIR, και ακολούθησε νέα καταδίωξη από τα ελληνικά αεροσκάφη. Οι ιπτάμενοι, μετά την αποχώρηση των τουρκικών αεροσκαφών, «έπιασαν» σχηματισμό με το Σινούκ και επιτηρούσαν την πτήση του έως την προσγείωσή του στη Ρόδο. Την ίδια ώρα, αλλαγές στο διπλωματικό προσωπικό της κάνει η Τουρκία, με αντικαταστάσεις των πρεσβευτών της σε Αθήνα και Kατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.


Στην Αθήνα διορίστηκε ο πρώην εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το 2009 και υπεύθυνος του Τμήματος Κυπριακού, πρέσβης Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Η καρατόμηση του -πρώην πια- πρέσβη στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ φαίνεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρούνταν γκιουλενιστής. Στα Kατεχόμενα της Κύπρου νέος πρέσβης ορίστηκε ο Μουράτ Μπαστζερί ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπία κατά τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά.

Πάντως, υπάρχει και η ανάγνωση που συνδέει αυτές τις αλλαγές με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Οι νέοι πρέσβεις Οζούγκεργκιν και Μπαστζερί είναι γνώστες του Κυπριακού και έχουν σχετική εμπειρία. Οπως όλα δείχνουν, η Αγκυρα είναι επί ποδός για σχετικές εξελίξεις, που περιλαμβάνουν ακόμα και μονομερείς ενέργειες για διχοτόμηση της Κύπρου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]