«Μακεδονικά» θα λέγονται τα προϊόντα των Σκοπίων
Η χρήση του όρου «Μακεδονικός-η» για τα προϊόντα που παράγονται στην γειτονική χώρα, θα επιτρέπεται ακόμη και μετά την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στα Σκοπιά, με την προσθήκη απλώς υποσημείωσης με αναφορά της νέας ονομασίας.
Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα Faktor αποκαλύπτει ότι στα προϊόντα της γειτονικής χώρας θα αποσυρθεί το «Made in Macedonia», αλλά τα προϊόντα θα αποκαλούνται «Μακεδονικά» (π.χ. «Μακεδονικός Οίνος, Μακεδονικά χαλιά, Μακεδονικό τυρί κλπ) και κάπου στην συσκευασία θα υπάρχει επισήμανση ότι είναι προϊόν «Made in North Macedonia».
H ιστοσελίδα μάλιστα επικαλείται τον Μπόγιαν Μάρισιτς, σύμβουλο του προέδρου Ζάεφ για θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με την Ε.Ε. που υποστηρίζει ότι αυτή η ρύθμιση έχει επιτευχθεί λόγω του ότι ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στο όνομα «Μακεδονία».
«Ο γνωστός όρος “Made in Macedonia” θα αντικατασταθεί με τις λέξεις π.χ. "Macedonian clothing”, “Macedonian Wine” αλλά συγχρόνως θα υπάρχει μια υποσημείωση ότι το προϊόν κατασκευάζεται στην Βόρειο Μακεδονία, σύμφωνα με την εφαρμογή της Συμφωνίας», δηλώνει ο κ. Μάρισιτς.
Ο Ζ. Ζάεφ πριν μερικές ημέρες είχε αναφερθεί ο ίδιος στο φλέγον για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις ζήτημα, μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο της χώρας του... προσφέροντας το δικαίωμα στις ελληνικές εταιρίες να χρησιμοποιούν και εκείνες τον όρο... «Μακεδονία», καθώς όπως είπε η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη μη αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία».
Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τριετή προθεσμία για διαβουλεύσεις ώστε να αποφασισθούν οι εμπορικές χρήσεις του όρου «Μακεδονία» αλλά ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι «κάποιοι Έλληνες παραγωγοί μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιούν το “Made in Macedonia”, καθώς έχει συμφωνηθεί η μη αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα αν το “Made in Macedonia” θα αναγράφεται λόγω της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα η λόγω της χώρας μας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν τρία χρόνια να αποφασίσουν τι θα αναγράφουν στα προϊόντα τους, αλλά αν αποφασίσουν να αναγράφουν το “Made in Macedonia”, δεν θα μπορούν να γράφουν και “Made in Greece”», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.
Έχει ενδιαφέρον όμως ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε στην ομιλία του αυτή το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών στην προθεσμία των τριών ετών, αλλά όπως είπε, αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στην Συμφωνία των Πρεσπών και θα διατηρηθεί το «Made in Macedonia» και το «Product of Macedonia». Όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα και τα προϊόντα τους έχουν την ονομασία «Μακεδονία, Μακεδονικός..»…
Ν.Μ.
Liberal
"Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν τρία χρόνια να αποφασίσουν τι θα αναγράφουν στα προϊόντα τους, αλλά αν αποφασίσουν να αναγράφουν το “Made in Macedonia”, δεν θα μπορούν να γράφουν και “Made in Greece”», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω αποδεικνυεται για αλλη μια φορα η προδοσια τσιπρα-κοτζια.
Δεν προκειται απλως περι σλαβοποιησης του ορου "Μακεδονια", αλλα πλεον ζηταμε την αδεια
απο τους παραχαρακτες και κλεφτες της Ιστοριας για το αν,ποτε και πως θα χρησιμοποιουμε
τον ορο αυτον!!
Αυτή είναι η σύνθετη ονομασία; το σκέτο "Μακεδονία"; για να μιλάει έτσι ο Ζάεφ, τι υπέγραψαν αυτοί εδώ που ακόμα δεν έχουμε μάθει; τα κόμματα της βουλής θα την υπογράψουν όπως υπέγραψαν και τα μνημόνια; ασφαλώς το κκε θα γίνει συριζότερο του συριζα, το πασοκ ή κιναλ (ή όπως λέγεται) θα γίνει συριζα, το ποτάμι θα γίνει συριζα. Μένει η νδ που δεν παραιτήθηκε όταν έπρεπε για να μην πάει η προδοτική συμφωνία στις Πρέσπες, κατόπιν εντολών και αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτου σας μην σας ματιάσουμε!
Ίσως να μπορέσουμε κάποια στιγμή να τους εξαναγκάσουμε να αναγράφουν στα προϊόντα τους "made in north macedonia αντί να είναι αυτός ο όρος σε υποσημείωση. Εκεί φτάσαμε....
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ονομασία της ετικέτας της χώρας προέλευσης για κάποιο προϊόν, δηλαδή το "made in ...." πρέπει είναι ακριβώς αντίστοιχη της ονομασίας Χώρας. Με επιφύλαξη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕαν υπήρχε "Made in macedonia" για ποϊοντα που παράγονται στην Ελλάδα, στην περιφέρεια της Μακεδονίας, ή αλλού, και γίνονταν εξαγωγές με αυτή την ετικέτα από την Ελλάδα, θα ήταν προβοκατόρικο. Αλλο το "made in", και άλλο τι περιέχει η επωνυμία σε ένα προϊον όπως με τον Χαλβά και άλλα.
Το θεμα ειναι αλλο.
ΔιαγραφήΕξομοιωνομαστε με τους κλεφτες και με τους παραχαρακτες της Ιστοριας με το να
κλεβουν ελληνικο ορο,που δεν εχει καμια σχεση με Σλαβους και που αν συνεχιστει
στο περασμα του χρονου, τοτε θα χασουμε εμεις ως Ελληνες το δικαιωμα να
χρησιμοποιουμε τον ορο "μακεδονικο",προς αποφυγη παρεξηγησεων με τους "Μακεδονες"
της "Βορειας Μακεδονιας"!
Αν και οι Σκοπιανοι θα παραγουν ενα προϊον (π.χ χαλβα) ,θα διαφημιζεται ως
"μακεδονικος",καθοτι θα παραγεται στην "Βορεια Μακεδονια" απο "Μακεδονες".
Η προβοκατσια υπαρχει ηδη απο την σκοπιανη πλευρα!
Διοτι οταν θα αναγραφεται στο προϊον ο ορος "μακεδονικος" , απο δυο χωρες
ταυτοχρονως, θα φαινεται πως κλεβουμε εμεις τον ορο "μακεδονικο"!
Καθοτι ο ορος "μακεδονικος" αυτοπροσδιοριζεται ως κατι το ΣΛΑΒΙΚΟ,αρα και ως ΜΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!
Και την προβοκατσια αυτη την αποδεχονται ανερυθριαστα οι ξεφτυλισμενοι
πολιτικαντηδες.