Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι όροι της Γερμανίας στον αδιάλλακτο και σκληρό Ερντογάν, που παραμένει επιθετικός


Σκληρός και αδιάλλακτος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν… Αυτήν την εικόνα άφησε στον γερμανικό Τύπο ο τούρκος πρόεδρος την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του. Πήγε στο Βερολίνο λόγω οικονομικής κρίσης, χωρίς να είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την επιθετικότητά του, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Απολογισμό της πρώτης και εξαιρετικά σημαντικής ημέρας του τούρκου προέδρου στο Βερολίνο επιχειρεί ο γερμανικός τύπος. Τόσο στην επίσημη υποδοχή στο ανάκτορο Bellevue, όσο και στη κοινή συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, δεν μπορούσε να μην προσέξει κανείς το ψυχρό κλίμα και τις βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών.

Τι ακριβώς επιζητεί ο Ερντογάν με αυτήν την επίσκεψη;
«Δεν χρειάζεται να βάλει κανείς στην καρδιά του τον Ερντογάν»
Η Die Welt του Βερολίνου υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συγκρατήσει κανείς την Τουρκία από την κατάρρευση.
«Μπορεί η Άγκυρα να διαθέτει κάποια μέσα πίεσης στο προσφυγικό, αλλά χρειάζεται περισσότερο τη Γερμανία, από ότι η Γερμανία την Τουρκία» 
υποστηρίζει ο σχολιαστής της.
«Αυτό αποδεικνύεται από την επίσκεψη, ακόμη κι αν με διάφορους τρόπους προσπαθεί να το κρύψει. Συνεχώς ζητά στενότερες εμπορικές σχέσεις. Αντιρρήσεις επ΄ αυτού δεν υπάρχουν κάτω όμως από τρεις όρους:
πρώτον, ότι αυτό το καθεστώς θα ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε ότι αφορά την προσφυγική πολιτική,
δεύτερον, ότι θα απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους από τη φυλακή, και
τρίτον, ότι θα σταματήσει να υπονομεύει τις προσπάθειες ενσωμάτωσης της γερμανικής κυβέρνησης».
Η Stuttgarter Zeitung βλέπει αυτήν την επίσκεψη από άλλη οπτική γωνία.
«Δεν χρειάζεται να βάλει κανείς στην καρδιά του τον Ερντογάν, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν δεν τον έβλεπε ως αντίπαλο» σημειώνει. «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να οργανωθεί εναντίον, αλλά μόνο μαζί με την Τουρκία ως χώρα μέλος του Νάτο. Χωρίς την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία η Γερμανία θα ήταν πιθανόν άλλη χώρα. Γι αυτόν τον λόγο έπρεπε το Βερολίνο να υποδεχτεί τον Ερντογάν».

Του έκανε εύκολη τη ζωή

Το Spiegel Online καταλήγει σε μια σειρά από συμπεράσματα.

Καταρχήν ότι ο Ερντογάν με την εμφάνισή του στο Βερολίνο επέτυχε τον πιο σημαντικό του στόχο: μπορεί πλέον να εμφανίσει τον εαυτό στο διεθνές παλκοσένικο ως ηγέτη.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά στη γερμανική κυβέρνηση. Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι το Βερολίνο κάνει τη ζωή του Ερντογάν πολύ εύκολη.

«Του δίνει συμβολική βοήθεια χωρίς να θέτει όρους» υπογραμμίζει.
«Η Μέρκελ θα έπρεπε να δώσει στον τούρκο πρόεδρο να αντιληφθεί ότι για να πάρει κάτι, θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει…. Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να συνδέσει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit στη διαδικτυακή του έκδοση υποστηρίζει ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν δρομολογεί μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις, γιατί ο τούρκος πρόεδρος δεν ξέρει άλλο τρόπο άσκησης πολιτικής και γιατί παρά την οικονομική κρίση τίποτα δεν τον φοβίζει.
«Αντιδρά με τόσο επιθετικό τρόπο, επειδή θέλει να αφήσει την εντύπωση ότι αντικρίζει την καγκελάριο ως ίσος προς ίσον» 
παρατηρεί ο σχολιαστής της.
«Αυτό έχει εσωτερικοπολιτικούς λόγους. Υπό την κυβέρνηση Ερντογάν και μια ευημερούσα οικονομία εκατομμύρια Τούρκοι απέκτησαν το συναίσθημα ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο Ερντογάν κινείται ακόμη και μέχρι σήμερα στο άρμα αυτής της επιτυχίας. Είναι ένας από τους λόγους που μεγάλο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού ούτε καν υπολογίζει την οικονομική κρίση. Πιστεύει τον πρόεδρο του, όταν του λέει ότι δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι απέναντι στην αλαζονική Δύση. Σκληρότητα και αδιαλλαξία απέναντι στους αντιπάλους και εταίρους ανήκει στο σύστημα Ερντογάν. Δεν γνωρίζει άλλο τρόπο άσκησης πολιτικής».
Μέρκελ-Ερντογάν: Επιστροφή στο διάλογο παρά τις διαφορές

Κανείς δεν ανέμενε ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία θα οδηγούσε στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Αυτό όμως που φαίνεται να επιτυγχάνεται είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, η επιστροφή στο διάλογο και η έναρξη μιας συνεργασίας σε οικονομικά ζητήματα.
Στα επίμαχα όμως θέματα που ευθύνονται για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων οι διαφορές παραμένουν, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Αυτό διαφάνηκε ήδη από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία. Η υποδοχή που του επιφύλαξε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ήταν όλως διόλου τυπική και μάλλον ενδεικτική για τη στάση που αναμένεται ότι τήρησε ο κ. Σταϊνμάιερ στις συνομιλίες που ακολούθησαν και διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα. Κατόπιν δεν έγιναν δηλώσεις. Στo προοίμιο της συνάντησης κύκλοι του Γερμανού Προέδρου είχαν πάντως ανακοινώσει πως ο κ. Σταϊνμάιερ θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του θέμα για τους Γερμανούς κρατούμενους στην Τουρκία, για τους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους όπως και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Τα ζητήματα αυτά έθεσε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λίγο αργότερα στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία. Όπως δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τ. Ερντογάν μετά το τέλος των συνομιλιών, ανάμεσα τους εξακολουθούν να υπάρχουν «ριζικές διαφορές» σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου και την ελευθερία του τύπου. Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση των Γερμανών κρατούμενων και διαβεβαίωσε ότι αυτό το θέμα θα απασχολήσει και τη δεύτερη συνάντηση που θα έχει με τον Τ. Ερντογάν το Σάββατο το πρωί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμενε ότι οι όποιες διώξεις και κρατήσεις στη χώρα του γίνονται στη βάση δικαστικών αποφάσεων. Ενώ χαρακτήρισε τρομοκρατικές οργανώσεις τόσο την κουρδική ΡΚΚ όσο και το Κίνημα Γκιουλέν ζήτησε τη δίωξη των οπαδών τους στη Γερμανία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι και στη Γερμανία το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για το Κίνημα Γκιουλέν. Οι γερμανικές αρχές δεν διαθέτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για τρομοκράτες.

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε όμως ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενοχοποιητικά στοιχεία που θα της διαθέσουν οι τουρκικές αρχές. Στη συνέντευξη τύπου ο Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε έμμεσα δημοσιογραφικές πληροφορίες για πρόσφατο τουρκικό αίτημα που αφορά την έκδοση 69 υποτιθέμενων τρομοκρατών που ζουν στη Γερμανία.

Στη λίστα βρίσκεται και το όνομα του πρώην αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση για «προδοσία». Ενώ είχε την πρόθεση να συμμετάσχει στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία ο Τζαν Ντούνταρ δεν ήρθε τελικά. Από την τουρκική αντιπροσωπεία υπήρξε η προειδοποίηση για ακύρωση της συνέντευξης τύπου σε περίπτωση συμμετοχής του.

Τα οικονομικά στο επίκεντρο

Το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας της επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία είναι όμως οπωσδήποτε το οικονομικό. Άλλωστε η επιδείνωση της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας είναι και η αιτία που ο Τ. Ερντογάν κυριολεκτικά αναγκάζεται να καταβάλει προσπάθειες για την επαναπροσέγγισης με την ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία. Το δε Βερολίνο πάλι ενδιαφέρεται να έχει στενές σχέσεις με την Άγκυρα για μια σειρά από λόγους: προσφυγικό, πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η Γερμανία ενδιαφέρεται για μια «οικονομικά σταθερή Τουρκία» επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος. Προφανώς η Άγκυρα δεν πρόκειται να λάβει οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο. Για αυτό το λόγο ο Τ. Ερντογάν επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην προσέλκυση Γερμανών επενδυτών. Το θέμα των επενδύσεων συζήτησε τόσο με την καγκελάριο όσο και το απόγευμα σε συνάντηση με οικονομικούς παράγοντες.

Με εξαγωγές ύψους 16,2 δις ευρώ η Γερμανία εξακολουθεί να είναι για την Τουρκία η σημαντικότερη χώρα προορισμού τουρκικών προϊόντων. Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία ανέρχονται στα 21,5 δις ευρώ. Η χώρα καταλαμβάνει μόλις τη θέση 16η σε ό,τι αφορά την εξαγωγή γερμανικών προϊόντων. Η Άγκυρα έχει όμως εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον να αποκτήσει τρένα υψηλής ταχύτητας από την εταιρεία Siemens, να αναπτύξει τη γερμανοτουρκική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως επίσης και για τη συμμετοχή της Rheinmetal στη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής τεθωρακισμένων. Στη συνέντευξη τύπου oι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να πυκνώσουν οι επαφές για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και τεχνοκρατών.

Τα άλλα ζητήματα των συνομιλιών αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, το προσφυγικό, την κατάσταση στη Συρία. Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Τ. Ερντογάν έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση τετραμερούς σύσκεψης για την κατάσταση στη Συρία, στην οποία θα είναι παρόντες επίσης οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Διαμαρτυρίες

Η επίσκεψη Ερντογάν συνοδεύεται βέβαια και από σειρά διαδηλώσεων που στρέφονται κατά της πολιτικής του και στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες άτομα. Σε μια από αυτές περί τα 150 άτομα επιτέθηκαν το απόγευμα με πέτρες στην αστυνομία και προκάλεσαν καταστροφές σε αυτοκίνητα και κτήρια. Η μεγαλύτερη διαδήλωση της ημέρας ξεκίνησε στις 17.00 ώρα Ελλάδος. Οι διοργανωτές αναμένουν τη συμμετοχή 10.000 ανθρώπων.

Ειρήνη Αναστασοπούλου
Παναγιώτης Κουπαράνης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]