Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία αναζητεί φίλους σε παλιούς εχθρούς


Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε μια ανησυχητική προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, καθώς οι δύο χώρες οδηγούνται από περήφανους και αυταρχικούς ηγέτες, αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και κατηγορούν για τα οικονομικά τους δεινά εξωτερικούς εχθρούς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump διπλασίασε τα τιμολόγια για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson και άλλων Αμερικανών πολιτών, η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έχει υποχωρήσει και η τουρκική λίρα έχει πέσει απότομα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Σε ομιλία στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας το Σάββατο Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayip Erdogan έκανε «την τελευταία επίθεση ενάντια στον σύμμαχό του», δήλωσε το Bloomberg.

«Πριν είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συμφωνεί με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις”, δήλωσε ο Ερντογάν το Σάββατο. «Εάν η έλλειψη σεβασμού συνεχιστεί, η κυβέρνησή μου θα αναζητήσει νέους φίλους και συμμάχους”, πρόσθεσε, υπονοώντας τη Ρωσία και σε μικρότερο βαθμό το Ιράν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία και η Ρωσία επιδιορθώνουν τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, αφού οι σχέσεις τους νεκρώθηκαν τελείως, αφού η Τουρκία κατέστρεψε το 2015 ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.


Ωστόσο, μια ζεστή σχέση με τη Ρωσία έχει τις ίδιες ασυμμετρίες εξουσίας για τον Ερντογάν όσο κι αυτές για τις οποίες λυπάται, με τις δυτικές χώρες, ανέφερε το Bloomberg.

Η Ρωσία φαίνεται να κατέχει όλες τις πτυχές, στις σχέσεις της με την Τουρκία, καθώς η Τουρκία εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενώ η Ρωσική κρατική Rosatom κατασκευάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, σημειώνει το Bloomberg.

Το εμπόριο της Τουρκίας με τη Ρωσία αναπτύσσεται, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Ευρώπη και οι πιθανότητες να αυξηθούν περισσότερο από τη Μόσχα είναι χαμηλές, δεδομένου των οικονομικών περιορισμών της Ρωσίας.

Παρά την προθυμία του Ερντογάν να αγνοήσει τα όρια της ρωσικής φιλίας του, η προσέγγιση αυτή τη στιγμή μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις προτεραιότητες εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, αλλά «τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα σε δύσκολες στιγμές», ανέφερε το Bloomberg. "Ο Ερντογάν έχει δείξει ότι μπορεί να περιστρέφεται εύκολα όταν έχει πρόβλημα, ακριβώς όπως αγκάλιασε τη συνεργασία με τη Μόσχα, στη Συρία. Μπορεί να κουραστεί τελικά να αντικαταστήσει μια υποτακτική σχέση με μια άλλη".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]