Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα ωραία λόγια, όμορφα καίγονται


Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

«Προτεραιότητα του κόμματος είναι η παραγωγική αναδιάρθρωση των δομών σε συνδυασμό με κοινωνικές διαδικασίες, που μέσω των αναδιανομών και της συναίνεσης των φορέων εξασφαλίζουν τη διαρκή συνοχή και τη δικαιοσύνη». Αυτό είναι ένα απόσπασμα της εισήγησης του Άκη Τζοχατζόπουλου σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όταν πάλευε για τον σοσιαλισμό. Εύκολα θα μπορούσε να αποτελεί απόσπασμα από ομιλίες των παραγοντίσκων της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.

Παραγοντίσκοι οι οποίοι ουδόλως γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργούν οι οικονομίες και οι οποίοι αρέσκονται στο να αποκρύπτουν μέσω τέτοιου τύπου δηλώσεων αυτή την άγνοιά τους. Επιπλέον διανθίζουν τα λογύδριά τους με ανέξοδες εκφράσεις όπως «κοινωνικές ευαισθησίες», «προοδευτικά πρόσημα», «δίκαιη ανάπτυξη». Εκφράσεις και συνθήματα που αδυνατούν να ποσοτικοποιηθούν, αντιθέτως, όμως, διεγείρουν το συναίσθημα και το θυμικό στη μάχη απέναντι στη λογική και την πραγματικότητα.

Είναι όμως δυνατόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με την «αντικαπιταλιστική καταγγελία», με την αντίληψη της «καπιταλιστικής κρίσης» και της «αναμενόμενης και νομοτελειακής κατάρρευσης του καπιταλιστικού συστήματος» να μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα κάπου αλλού, παρά μόνον στην καταστροφή; Το ένδυμα του σοσιαλδημοκράτη που προσπαθούν να φορέσουν στην κυβέρνηση οι εταίροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αρκεί.

Οι άνθρωποι που ονειρεύτηκαν οικονομικές επιτυχίες τύπου Αργεντινής και κοινωνική δικαιοσύνη τύπου Βενεζουέλας δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν και να συμβάλουν στη διαδικασία της ριζικής μετάλλαξης που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία. Αντί γι' αυτό, προετοιμάζουν πομπώδεις εξαγγελίες και φαραωνικές εορτές, ώστε να σκεπάσουν την αδυναμία τους για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Η συνταγή φυσικά θα περιέχει και ικανές δόσεις από offshore, από Novartis και από κάθε εναπομείναν υλικό παλαιάς κοπής.


Όμως η χώρα δεν έχει ανάγκη από όμορφα λόγια και υποσχέσεις. Έχει ανάγκη από τη ριζική απελευθέρωση της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι θέσεις εργασίας δεν φυτρώνουν γύρω από τα λεφτόδεντρα. Φυτρώνουν μέσα σε ένα παραγωγικό οικοσύστημα που θα παράγει προϊόντα των οποίων η αξία θα αποτιμάται θετικά από τις αγορές του εξωτερικού.

Το σύστημα του «τσούκου τσούκου ποδοσφαίρου», όπου πουλάω εγώ και αγοράζεις εσύ, απλά αλλάζοντας ρόλους ανάμεσα στους αγοραστές και στους πωλητές, έχει πεθάνει. Η παραγωγή και προσφορά αγαθών με αξία, τα οποία θα διεισδύουν στις διεθνείς αγορές, είναι η κυρίαρχη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Καμία ανάπτυξη δεν θα είναι «προοδευτική» ή «δίκαιη» ή «ευαίσθητη», αν δεν προέρχεται μέσα από σκληρή δουλειά και καινοτόμες ιδέες.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]