Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ζάεφ τρέχει, ο Τσίπρας τώρα δεν... βιάζεται


Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι άλλαξαν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που πίστευε ότι ο Αύγουστος θα ήταν μήνας επικοινωνιακής διαχείρισης για το Μακεδονικό

Η συμφωνία για το ξεπούλημα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς προκαλεί πλέον μεγάλο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι εξελίξεις «τρέχουν» στη γειτονική χώρα, τη στιγμή που το κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο βαρύ, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.

Πίστευαν στην κυβέρνηση ότι ο Αύγουστος θα ήταν ο μήνας της πολιτικής - επικοινωνιακής διαχείρισης της δήθεν εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και θα προετοιμάζονταν παροχές εν όψει ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο με στόχο να αλλάξει η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, στη συμφωνία προδοσίας των Πρεσπών. Ωστόσο, οι φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, που ανέδειξαν την ανικανότητα και τις εγκληματικές ευθύνες τόσο υπουργών όσο και κρατικών παραγόντων, ανατρέπουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Εκτιμάται πως η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σωρευτική και δύσκολα ανατρέψιμη.

Η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα Σκόπια, μετά το πράσινο φως που δόθηκε αρχές Ιουλίου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων, φαίνεται να «σπρώχνει» την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πιο πίσω, και συγκεκριμένα για τις αρχές του 2019, μήπως, αφενός κατευναστούν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα και αφετέρου μπορέσει το ακανθώδες αυτό ζήτημα να ενταχθεί στο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών.


Κάποιοι υπουργοί έχουν επενδύσει στο ότι η συμφωνία ενδέχεται τελικά να μην περάσει από τα Σκόπια. Οπως και να έχει πάντως, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, που αντιμετωπίζει και αυτή σφοδρές εσωτερικές αντιδράσεις, σπεύδει να «τρέξει» τις διαδικασίες, έτσι ώστε να έρθει το συντομότερο δυνατόν στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η συμφωνία για κύρωση.

Ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν οι Σκοπιανοί είναι «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αποδέχεστε τη συμφωνία για το όνομα μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;»

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός άρχισε μάλιστα την προπαγάνδα με σκοπό, πρώτον, να πάνε οι συμπολίτες του στις κάλπες και, δεύτερον, να ψηφίσουν «ναι». Από την άλλη πλευρά, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE δεν είναι διατεθειμένο να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και αναμένεται με κάθε τρόπο να επιχειρήσει να σαμποτάρει το δημοψήφισμα. Καθοριστικής σημασίας θα είναι ο ρόλος του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την προδοσία και εθνικά επιζήμια για τη χώρα του.

Σε περίπτωση που εγκριθεί το δημοψήφισμα και συμβεί αυτό με μεγάλη πλειοψηφία, «λύνονται» τα χέρια του Ζ. Ζάεφ να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να προχωρήσει η συμφωνία και σε έναν βαθμό εξουδετερώνεται η αντίσταση του κ. Ιβάνοφ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει τον χρόνο για τις αλλαγές στο Σύνταγμα στις 100-120 ημέρες από το δημοψήφισμα (το βαπτίζει δε συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό). Συνεπώς περί τα τέλη του 2018. Κάτι που δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τους κυβερνητικούς συνδυασμούς, που θα ήθελαν να τεθεί προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών την άνοιξη.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]