Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακυβέρνητο καράβι η κυβέρνηση


Οι πυρκαγιές «έκαψαν» το σχεδιασμό Τσίπρα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το Μέγαρο Μαξίμου το διαψεύδει και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι και την τελευταία στιγμή. Άλλωστε ποτέ στο παρελθόν η προκήρυξη εκλογών δεν προαναγγέλθηκε. Η ανακοίνωση γίνεται μόνο όταν θεωρεί η κυβερνητική πλειοψηφία πως την συμφέρει.

Στις 14 Ιουνίου ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 είχε παραδεχθεί ουσιαστικά ότι προχωράει τον «εκλογικό» του σχεδιασμό βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

«Δεν σας κρύβω ότι έχω και ένα πολιτικό σχεδιασμό. Δε θα τσουλήσει ο χρόνος, δε θα πούμε βγήκαμε από το μνημόνιο, έχουμε την καθαρή έξοδο, πήραμε τη λύση για το χρέος και θα φορέσω μια γραβάτα και θα πάω να παίζω με τα παιδιά μου στο σπίτι μου. Όχι. Έχω πολιτικό σχεδιασμό» είχε τονίσει στις αρχές του καλοκαιριού ο Αλέξης Τσίπρας.

Τί μας είχε πει εμμέσως πλην σαφώς τότε ο πρωθυπουργός;

Μας είχε «μαρτυρήσει» ότι μετά την απόφαση για το χρέος θα έβαζε μπροστά το σχέδιό του, το οποίο θα κατέληγε σε εκλογές κάποια στιγμή. Μπροστά του μάλιστα τότε είχε μία μεγάλη ευκαιρία για την πραγματοποίηση μίας επικοινωνιακής φιέστα, μετά και την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης στο τέλος Αυγούστου. Μία φιέστα, με την οποία θα κεφαλαιοποιούσε το τέλος του τρίτου προγράμματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

Στην πολιτική όμως όπως και στη ζωή κανείς δεν γνωρίζει το αύριο. Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και δυστυχώς για το Μέγαρο Μαξίμου τίποτα δεν πήγε όπως το είχε προβλέψει, με δύο γεγονότα να παίζουν καταλυτικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.


- Η συμφωνία των Πρεσπών. Μπορεί οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ να πανηγύρισαν, όμως το κείμενο δεν έγινε το ίδιο πανηγυρικά δεκτό και από την πλειοψηφία των πολιτών. Σχεδόν οχτώ στους δέκα εκφράζουν τη διαφωνία τους με τα όσα συμφώνησαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και πΓΔΜ, με τα ποσοστά να είναι συντριπτικά υπέρ του όχι στη Βόρεια Ελλάδα.

Στους νομούς της Μακεδονίας μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να υποστούν εκλογική συντριβή. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί πλέον σε έναν αγώνα δρόμο, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, σε ένα ζήτημα το οποίο είχε σαφώς υποτιμήσει.

- Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και ο δραματικός αριθμός των νεκρών έπεσαν σαν «βόμβα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ρίχνοντας βαριά τη σκιά τους στον όποιο προγραμματισμό είχε προχωρήσει η κυβέρνηση.

Εάν στα παραπάνω συνυπολογιστεί και το γεγονός πως ήδη από τα τέλη Ιουνίου οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις έδειχναν τη διαφορά μεταξύ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το πολύ μικρό περιθώριο κινήσεων του κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την προσφυγή στις κάλπες. Μία πιθανή περίοδος που «μυρίζει» εκλογές είναι το φθινόπωρο μετά και την επίσημη έξοδο από τα μνημόνια, κάτι το οποίο δεν αποκλείει και η ΝΔ αν και το βασικό της σενάριο δείχνει την άνοιξη του 2019.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]