Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περαστικά γείτονα!


Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Η Ελλάδα θρηνεί δεκάδες νεκρούς μιας ανείπωτης τραγωδίας που παρέσυρε στο πέρασμα της από αγγελούδια μερικών μηνών, μέχρι γιαγιάδες και παππούδες αγκαλιασμένους με τα μονάκριβα, πολυαγαπημένα παιδιά ή εγγόνια τους.

Είναι ανέφικτο, κάτω από το ισχυρό σοκ που είναι αδύνατο να ξεπεραστεί σε λίγα εικοσιτετράωρα, να ψάξουμε τώρα με ψυχραιμία και ακρίβεια για αίτια, υπαίτιους ή σφάλματα που οδήγησαν στην καταστροφή. Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να γίνει στην ώρα του.

Καταγράφουμε, μουδιασμένοι απ΄ το μεγάλο κακό, τα μηνύματα συμπαράστασης που καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο σαν ένα ουδέτερο νέο που συνεισφέρει θετικά στην άσχημη ψυχολογία μας.

Πολλά από τα μηνύματα αυτά διακρίνονται για την ειλικρίνεια της θλίψης που εκφράζουν καθώς και μια πραγματική διάθεση συμπαράστασης και πρακτικής βοήθειας, όπως η τεράστια κινητοποίηση στην Κύπρο με υποστήριξη και από Τουρκοκύπριους, τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ρώσου Προέδρου Βλαδήμηρου Πούτιν, του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, του Γ. Γραμματέα του ΝΑΤΟ, των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Γερμανίας, Ισραήλ, Καναδά, Ισπανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας και πολλών άλλων.

Ορισμένα, με την «διπλωματική» υποχρέωση που επιβάλλει η τραγωδία, τυπικά και διαδικαστικά, όπως τα μηνύματα συμπαράστασης του Ρ. Τ. Ερντογάν, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Έντυ Ράμα ή της ΠΓΔΜ.

Υπάρχουν όμως και δείγματα μιας ξεχωριστής συμπαράστασης από Τούρκους πολίτες με πολύ ιδιαίτερη βαρύτητα:

Ο Ενές Καντέρ, διάσημος Τούρκος μπασκετμπολίστας που αγωνίζεται στο ΝΒΑ (New York Knicks), είχε το θάρρος και την δύναμη να καταγγείλει τον Ρ. Τ. Ερντογάν σαν «φρικτό ψυχασθενή» όταν ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος σε ένα εξάχρονο κοριτσάκι βουτηγμένο στα κλάματα του είπε πως «θα ήταν πολύ τιμητικό να γίνει μάρτυρας αν θυσίαζε την ζωή του στο πεδίο της μάχης» προσθέτοντας μάλιστα πως «κρατούσε στην τσέπη της μια σημαία με την οποία θα την τύλιγαν, αν γινόταν μάρτυρας» (25 Φεβρουαρίου 2018, Καχράμανμαρας).


Ο Ενές Καντέρ λοιπόν με την γνωστοποίηση της είδησης της φονικής πυρκαγιάς στην Ελλάδα, κινητοποιήθηκε αμέσως με εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ των πυρόπληκτων της Αττικής με ένα συγκινητικό μήνυμα που ξεχωρίζει για την ανθρωπιά του: «Η Ελλάδα έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές, οι οποίες κόστισαν την ζωή σε 70+ ανθρώπους. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για τα επόμενα χρόνια, ενώ άλλοι έχουν χάσει το πιο πολύτιμο πράγμα, την ζωή τους. Βοηθήστε με να συγκεντρώσω χρήματα για τα θύματα στην Ελλάδα. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε διάφορες προσπάθειες ανάκαμψης, από φαγητό μέχρι έξοδα κηδείας. Παρόλο που είμαι Τούρκος, οι Έλληνες είναι γείτονες. Ακόμα και αν ζεις στην Αμερική, μην ξεχνάς τα αδέρφια σου από την Ελλάδα σε στιγμές ανάγκης. Κάθε δωρεά, ανεξάρτητα από το ποσό, θα κάνει την διαφορά. Καλώ τους οπαδούς μου να βοηθήσουν την Ελλάδα, την στιγμή που αντιμετωπίζει αυτή την τραγωδία. Ας έρθουμε κοντά για χάρη της ανθρωπότητας».

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την φονική πυρκαγιά στην Ελλάδα (Πέμπτη βράδυ 26 Ιουλίου 2018), έξω από το ιστορικό κτίριο της παραλία της Σμύρνης όπου σήμερα στεγάζεται το Προξενείο της Ελλάδος, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες – μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, κρατώντας πανό, λουλούδια και αναμμένα κεριά, για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων των πυρκαγιών στην Ελλάδα και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό. Το πανό των συγκεντρωθέντων είχε αντιγράψει τον τίτλο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» της 17ης Αυγούστου 199 όταν η Τουρκία είχε χτυπηθεί από φονικό σεισμό: «Κρατάτε γείτονες».

Την ίδια μέρα, στην κορυφή των τουρκικών trends σκαρφάλωσε το #GeçmişOlsunKomşu (Περαστικά γείτονα) το οποίο κυριολεκτικά κατακλύστηκε από χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης.

Το ίδιο σύνθημα «Περαστικά γείτονα» κυριάρχησε στο πανό που εμφανίστηκε πριν από τον φιλικό αγώνα του Ολυμπιακού Πειραιώς με την τουρκική Γκέζτεπε στο Άρνεμ της Ολλανδίας. Παίκτες και συνοδοί της Γκέζτεπε φωτογραφήθηκαν πίσω από το πανό που έγραφε επίσης «Προσευχηθείτε για την Ελλάδα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σε μια Τουρκία όπου τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός υποφέρει κάτω από την απροκάλυπτη Δικτατορία Ερντογάν, η Ελλάδα διατηρεί ένα μόνιμα απλωμένο χέρι βοήθειας σε όσους καταδιώκονται από το εγκληματικό καθεστώς των γειτόνων μας.

Σε μια Τουρκία όπου κρατείται με αόριστες κατηγορίες φυλακισμένος ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος του Τουρκικού κοινοβουλίου (Σελαχετίν Ντεμιρτάς, HDP), σε μια Τουρκία όπου απειλείται με φυλάκιση ο αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου) γιατί δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σκίτσο το οποίο δείχνει εικόνες ζώων µε το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα μένει αταλάντευτα πιστή στους άγραφους κανόνες της ανθρωπιάς απέναντι σε συνανθρώπους μας που απειλούνται ή καταδιώκονται άδικα, αλλά και απέναντι στις ρητές υποχρεώσεις της απέναντι στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει.

Σε μια Τουρκία που «καυχιέται» με κάθε επισημότητα, ότι το αόρατο χέρι της Δικτατορίας, η αποκρουστική ΜΙΤ, έχει «επαναπατρίσει», δηλαδή έχει απαγάγει 80 αντιφρονούντες (επίσημα ονομάζονται «τρομοκράτες») από 18 διαφορετικές χώρες, η Ελλάδα παρέχει Ευρωπαϊκή προστασία και ασφάλεια σε όσους Τούρκους πολίτες κινδυνεύουν από τους επικίνδυνους πειρατές της Άγκυρας, της «Φαμίλιας Ερντογάν».

Σε μια Τουρκία που άρπαξε και κρατάει ομήρους δύο αθώα παλληκάρια του Ελληνικού στρατού απαιτώντας ανθρώπινα «ανταλλάγματα», η Ελλάδα, σταθερή σε ηθικές αξίες, αρνείται αποφασιστικά με αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά, είναι πράγματα που χωρίς να φαίνεται, εκτιμώνται ιδιαίτερα από εκατομμύρια Τούρκων ή Κούρδων πολιτών είτε βρίσκονται εντός, είτε βρίσκονται εκτός Τουρκίας.

Συσσωρεύουν αισθήματα ευγνωμοσύνης, εμπιστοσύνης, εκτίμησης και φιλίας, σε πείσμα των κηρυγμάτων μίσους από τους επαγγελματίες του νέο-οθωμανικού επεκτατισμού.

Εκφράζονται αυθόρμητα, με ένα ιδιαίτερο τρόπο, σε κρίσιμες στιγμές.

Και αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, ένα σχετικά ασφαλές μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην επιθυμητή ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, κάποτε στο μέλλον.

Μέρες θλίψης που περνάει ολόκληρη η Ελλάδα, κάποιες ειδήσεις που εκφράζουν μια ξεχωριστή συμπαράσταση, είναι πολύ ευπρόσδεκτες…

Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ψόφο στον αληταρά Ενάς Καντέρ και σε όσους τον υποστηρίζουν (μαζί με αυτούς και σε σας εννοείται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γιουσουφακια προσκυνουν και γονατιζουν μπροστα στον αφεντη τους!

      Αφου τελειωσεις με τις "ευχες" σου, τραβα στον "σουλτανο" σου για να παραλαβεις τα

      αργυρια σου.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]