Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυνικοί και λίγοι μέχρι τέλους


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μία εβδομάδα από την τραγωδία στο Μάτι. Στην περιοχή που βίωσε τις…μαύρες ώρες της προηγούμενης Δευτέρας και μετράει ακόμα νεκρούς, όσο οι φωνές των κατοίκων για παραλείψεις, για απουσία σχεδίου, για λάθη επί λαθών μετατρέπονται σε καταιγίδα, η οποία παρασύρει στο διάβα της κάθε επικοινωνιακή και πολιτική άμυνα που επιχειρεί αγχωτικά να στήσει η συγκυβέρνηση.

Μία εβδομάδα από την τραγωδία στο Μάτι. Εκεί που, μετά από επτά ημέρες εκκωφαντικής απουσίας, βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να…εποπτεύσει. Να ενημερωθεί.. Προστατευμένος από την παρουσία δημοσιογράφων. Μακριά από τυχόν συναντήσεις με κατοίκους, που θα στραπατσάριζαν ακόμα περισσότερο το πολλάκις ραπισμένο προφίλ του. Βρέθηκε ή σύρθηκε. Από τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων, από τις συνεχείς επιθέσεις της αντιπολίτευσης που τον εγκαλούν ότι δεν τόλμησε να κοιτάξει κατάματα τους πολίτες. Να δώσει εξηγήσεις στα τεράστια "γιατί".

Μόνο που το οικοσύστημα των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων βλέπει την άμμο στην κλεψύδρα του…στρίβειν δια των ήξεις αφήξεις τοποθετήσεων να τελειώνει. Και η ώρα των απαντήσεων πλησιάζει, όσο στον αέρα σφυρίζουν ακόμα οι ενδείξεις του κυβερνητικού φιάσκο. Όσο η περιλάλητη φράση της "πολιτικής ευθύνης" μετατρέπεται σε λάστιχο, το οποίο ανοίγει και κλείνει κατά το δοκούν. Διότι χθες απέκτησε ακόμα μία έννοια. Αυτή τη φορά διατυπωμένη από το κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.
"Η έμπρακτη πολιτική ευθύνη αναδεικνύεται με τη στήριξη ακριβώς των πληγέντων, με την προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και με τη δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για τη διόρθωση των οικιστικών στρεβλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο Μάτι ειδικά, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει να αποφύγουμε παρόμοιες τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Αυτή είναι η έμπρακτη πολιτική ευθύνη από τη μεριά της κυβέρνησης", 
σχολίασε, από την αίθουσα της ενημέρωσης. Κατά τα λοιπά, ακόμα να ακουστεί μία "συγγνώμη". Ακόμα να ακουστεί ένα…mea culpa.


Ο πρωθυπουργός, όταν το οικοδόμημα άρχιζε να τρίζει από τη… βαβελοποίηση, ανέλαβε άρον-άρον την πολιτική ευθύνη. Για παραίτηση, ούτε λόγος. Για αποπομπή, ούτε λέξη. Όλα αυτά…πάνε περίπατο, παρά τα σενάρια που πληθαίνουν.
Το είπε, άλλωστε, καθαρά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
"Η λογική των παραιτήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις, στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση μίας κατάστασης ή μίας κριτικής. Το σημαντικό, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι αφού παρέλθει η κρίση, αφού παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα και πολιτικά αλλά και επιχειρησιακά όλα όσα έγιναν…Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί είτε τον πρωθυπουργό είτε την κυβέρνηση",
είπε.

Και τι άλλο θα μπορούσε να πει, όταν μέσα από τα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου χάνεται το ένα επικοινωνιακό χαρτί πίσω από το άλλο. Γιατί ακόμα και ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος δε θα αποτελέσει (όταν γίνει) κίνηση επανεκκίνησης. Αλλά, σύρσιμο πίσω από τις εξελίξεις. Κάτω από τη βαριά σκιά μίας κοινωνίας που…. βράζει.

Η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, συνεχίζει να διαψεύδει πλήθος από μαρτυρίες, οι οποίες αναφέρουν πως την ώρα της ενημέρωσης του κ. Τσίπρα (τα μεσάνυχτα της Δευτέρας) ήταν ήδη γνωστό πως υπήρχαν αρκετοί νεκροί. Το διέψευσε ο κ. Τζανακόπουλος. Που επέλεξε τη συνήθη οδό της εκτόξευσης κατηγοριών κατά των Μέσων Ενημέρωσης για "τυμβωρυχία". Επιμένουν να το διαψεύδουν και άλλοι υπουργοί.

Η οσμή της κυνικής επικοινωνιακής διαχείρισης έχει στήσει πάρτι στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι ευθύνες μετατίθενται σαν… μπαλάκι. Τη…νύφη πληρώνει, για αρχή, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, την αναμόρφωση της οποίας προωθεί (μετά το κακό φυσικά) το Μαξίμου. Στο κάδρο μπαίνουν και δήμαρχοι, όσο το…καλώς καμωμένα για την κυβέρνηση θολώνει.
"Από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει και επαναλήφθηκε αυτό και στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της προηγούμενης βδομάδας, ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Οφείλω να σας πω ότι αρμόδιος για την εκκένωση της περιοχής με βάση το νόμο είναι ο δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής", 
σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Τα… παιχνίδια επικοινωνιακού τύπου συνεχίζονται. Μόνο που μπάζουν από αλαλούμ και ασυνέχειες.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]