Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το χρέος (127%) πνίγει την Τουρκία και την Ισλαμική οικονομία


Το χρέος της Τουρκίας έχει εκτραχυνθεί από στοιχεία που ανέφερε η δημοσιογράφος Mehtap Ӧzcan Ertürk στην εφημερίδα Sozcu της χθες.

Ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας ξεπέρασε τα 3 τρσεκατομμύρια λίρες το 2017, τα εγχώρια και τα εξωτερικά χρέη στον πραγματικό τομέα υπερέβησαν τα 2,4 τρισεκατομμύρια λίρες (μια λίρα σήμερα ανέρχεται σε 0,20 δολάρια).

Επιπλέον, με το συνολικό χρέος της Τουρκίας να προσεγγίζει τα 4 τρισεκατομμύρια λίρες, ο λόγος του συνολικού χρέους προς το εθνικό εισόδημα έφθασε το 127%.

Το εγχώριο χρέος του Τουρκικού Δημοσίου αυξήθηκε από τις αρχές του έτους κατά 25,8 δισεκατομμύρια λίρες, φθάνοντας τα 561,2 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ τα εξωτερικά χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 67,6 δισεκατομμύρια λίρες σε 6 μήνες, φθάνοντας τα 408,6 δισεκατομμύρια λίρες. Το χρέος των νοικοκυριών, εν τω μεταξύ, υπερέβη τις 500 δισεκατομμύρια λίρες από τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η Erturk επέστησε επίσης την προσοχή στις αυξήσεις του χρέους κατά την περίοδο 2002-2009. Μεταξύ αυτών των ετών, το χρέος αυξήθηκε από σχεδόν 360 δισεκατομμύρια λίρες σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο λίρες, ενώ το χρέος των νοικοκυριών σημείωσε άνοδο από 6,6 δισεκατομμύρια λίρες σε 129,8 δισεκατομμύρια λίρες την ίδια περίοδο, δηλαδή αύξηση άνω του 1800 τοις εκατό. Υπήρξε επίσης, κατά την ίδια περίοδο, 552% αύξηση των δανείων που χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες στον πραγματικό τομέα, φθάνοντας σχεδόν τα 270 δισεκατομμύρια το 2009.


Από το 2009 έως το 2017 η αύξηση του συνολικού χρέους ήταν 234%, φτάνοντας συνολικά 3,6 τρισεκατομμύρια, κυρίως λόγω δανεισμού προς νοικοκυριά, όπου μεταξύ του χρέους 2009 και του 2017 αυξήθηκε το χρέος από 130 δισεκατομμύρια λίρες σε 488 δισεκατομμύρια λίρες.

Στην Τουρκία ακόμη και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και ειδικές εκδόσεις δεν μπορούν να μην αναφερθούν στο πρόβλημα την ώρα που ο νέος «τσάρος της οικονομίας» γαμβρός του Προέδρου Erdogan, συνεχίζει να κάνει επαφές και συσκέψεις και να υπόσχεται ¨καλύτερες ημέρες» χωρίς να προφέρει λύσεις και οδηγίες για το μέλλον καθώς η πολιτική των χαμηλότοκων δανείων δεν αποδίδει πλέον, παρά το γεγονός ότι έχει την ευλογία του Ισλάμ…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]