Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «αποστασία» και το δράμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξελίσσεται σε κωμωδία


Ακροδεξιοί, επιχειρηματικά συμφέροντα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οργανώνουν αποστασία με στόχο την πτώση της κυβέρνησης πριν από τις 20 Αυγούστου, για να μην προλάβουν ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Πάνο Καμμένο να απελευθερώσουν τη χώρα από το μνημόνιο. Αυτό είναι το νέο, καλοκαιρινό αφήγημα με το οποίο θα πάμε στα μπάνια του λαού. Ο χρόνος θα δείξει αν το αφήγημα θα εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία γιατί, κακά τα ψέματα, 152 και τόσο απαξιωμένοι δεν είναι αρκετοί για να βάλει κανείς στοίχημα ότι θα βγάλουν την τετραετία. Προς το παρόν, πάντως, το αφήγημα, αν και διεκδικεί την καταχώρησή του στην κατηγορία «πολιτικό δράμα», κατατάσσεται επάξια στην κατηγορία «πολιτική κωμωδία».

Δείτε πώς εκτυλίχθηκε το σενάριο την περασμένη εβδομάδα και βγάλτε συμπέρασμα: την περασμένη Τρίτη το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα non paper εκτός συναγωνισμού ανέφερε καθαρά τους εχθρούς: επιχειρηματικά συμφέροντα από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν για λογαριασμό του Μητσοτάκη σχεδιάζουν αποστασία για να ρίξουν την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργου Λαζαρίδη που άφησε την κυβέρνηση με 152 βουλευτές.

Επειδή η ζωή έχει καμιά φορά την ιδιότητα να μιμείται την τέχνη, την επόμενη μέρα το πρωί το πολιτικό δράμα που εξυφαίνουν οι σεναριογράφοι του Μαξίμου εξελίχτηκε σε κωμωδία. Την ώρα που ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης ήταν στον τηλεοπτικό αέρα του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 πληροφορήθηκε κι αυτός μαζί με τους τηλεθεατές ότι κάποιοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο γραφείο του. Ο βουλευτής, που έτσι κι αλλιώς έχει δηλώσει ότι απειλείται η ζωή του, έκανε αμέσως τη διάγνωση ότι έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Προφανώς από υπερεθνικιστές πολέμιους της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, γιατί ποιοι άλλοι θα ήθελαν να τον χτυπήσουν; Αλλωστε, υποθέτουμε ότι και στα απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής του γραμμής κάποιοι τον στοχοποιούν επειδή δεν ρίχνει την κυβέρνηση που έδωσε όνομα, μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα στα Σκόπια.

Λίγα λεπτά μετά το γεγονός, ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, με βαρυσήμαντη παρέμβασή του στο Twitter του, καλούσε τον εισαγγελέα να παρέμβει γιατί η επίθεση στο γραφείο Κατσίκη συνιστά απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Δεν πρόλαβε να περάσει μία ώρα και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων του τόπου, μετά τον πρωθυπουργό και τον ΠτΔ, διέγνωσε ακροδεξιά επίθεση στο γραφείο Κατσίκη, προφανώς ενταγμένη στην επιχείρηση αποστασίας που στήνουν τα συμφέροντα από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Μητσοτάκη.

Κι ενώ το δράμα κορυφωνόταν, γύρω στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ρουβίκωνας αποφάσισε να μας κάνει να γελάσουμε. Με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι πήγε να εισβάλει στο γραφείο Κατσίκη, αλλά τελικώς δεν ολοκλήρωσε την εισβολή. Και συνεχίζοντας εξηγούσε ότι επέλεξε τον Κατσίκη γιατί τον θεωρεί παρατράγουδο, ομοφοβικό και διάφορα άλλα τέτοια και πάντως όχι για να εκφράσει τη διαφωνία του στο Σκοπιανό!

Αφού είχαν συμβεί όλα αυτά, τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αυτή τη φορά διεύρυνε τον κύκλο αυτών που επιχειρούν να ρίξουν την κυβέρνηση εκ μέρους του Μητσοτάκη: ακροδεξιοί, επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά τώρα πλέον και προβοκάτορες. Προφανώς στους τελευταίους εντάσσει τον Ρουβίκωνα.
Εχουμε και λέμε λοιπόν: ακροδεξιός ο Ρουβίκωνας κατά Βούτση, ανατροπέας του πολιτεύματος κατά Καμμένο, τρομοκρατική ομάδα κατά Κατσίκη, προβοκάτορας κατά Τζανακόπουλο. Αυτά την περασμένη Τετάρτη, γιατί την επομένη μπορεί να ισχύουν άλλα...

Η κωμωδία, όμως, γίνεται πιο ξεκαρδιστική αν κάνουμε ένα μικρό flash back για να θυμηθούμε τι έλεγαν κυβερνητικά στελέχη για τον Ρουβίκωνα μέχρι την περασμένη Τετάρτη. Κατά τον κ. Κυρίτση, ο Ρουβίκωνας είναι πολιτική ομάδα που κάνει ακτιβισμό (23/4/2018), ενώ κατά τον κ. Τόσκα είναι ένα ιδεολογικό μωρό που μπουσουλάει (23/5/2018). Οσο για τον Νίκο Βούτση, που είχε προλάβει να τον πει «ακροδεξιό» το πρωί της Τετάρτης, μέχρι πρότινος ο Ρουβίκωνας έκανε... αγνό ακτιβισμό. Αλλωστε είναι ενδεικτικό ότι όταν συνελήφθησαν κάποια μέλη του για την παράνομη είσοδό τους στη Βουλή, ο πρόεδρος φρόντισε με ένα τηλεφώνημα να αφεθούν ελεύθεροι.

Η κωμωδία όμως δεν έχει μόνο Κατσίκη και Ρουβίκωνα. Εχει και Πειραιά και Θεσσαλονίκη και Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Δύο ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν κατονομάζονται αλλά φωτογραφίζονται είναι πίσω από την επιχείρηση αποστασίας. Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης, δύο επιχειρηματίες δηλαδή που πριν από ενάμιση χρόνο, με τον διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, θα είχαν γίνει καναλάρχες αν δεν μεσολαβούσε το ΣτΕ που ακύρωσε τον διαγωνισμό.
Για να μπορούν όμως τα επιχειρηματικά συμφέροντα να ρίξουν την κυβέρνηση με αποστασία και να φέρουν τον Μητσοτάκη (για τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ο Σαββίδης έλεγε ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός), υπάρχει προφανώς μια παραδοχή που δε μας τη λένε ούτε τη γράφουν στα non papers αλλά την υπονοούν: ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας, οι ηρωικοί 152, είναι εξαγοράσιμοι. Γιατί, αν δεν είναι, τι νόημα έχει να συζητάμε για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα τους εξαγοράσουν;

Και κάτι τελευταίο: αν είναι εξαγοράσιμοι αυτοί που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, τότε είναι εξαγοράσιμοι κι αυτοί που αφήνουν ανοιχτό να τη στηρίξουν κοινοβουλευτικά, είτε είναι ανεξάρτητοι, είτε βουλευτές άλλων κομμάτων. Και εφόσον είναι κι αυτοί εξαγοράσιμοι, κάποιος θα ετοιμάζεται να τους πληρώσει κι αυτούς, που προφανώς θα τον ξέρει τον Μέγαρο Μαξίμου γι’ αυτό νιώθει «too hard to die». Για γέλια και για κλάματα...

Γιώργος Κουβαράς
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]