Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάνος Τσίπρας - Αλέξης Καμμένος


Του Σάκη Μουμτζή

Χθες, «πρωί-πρωί με την αυγούλα και μέσα στην γλυκιά θολούρα», πολύς κόσμος περίμενε ο Π.Καμμένος να ανατρέψει την κυβέρνηση στην οποία μετέχουν και τ΄απομεινάρια του κόμματος του. Ο Πάνος όμως δεν τους έκανε το χατήρι! Γιατί;

Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε την σημασία του «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι» και, ίσως λιγότεροι, το αρχαιοελληνικό «όμοιος ομοίω αεί πελάζει». Πιθανόν, μετά από μερικούς αιώνες οι Έλληνες του μέλλοντος να αναφέρονται στον Πάνο Τσίπρα και στον Αλέξη Καμμένο, όταν θέλουν να δείξουν πόσο κοντά βρίσκονται δύο άνθρωποι. Την σχέση ταυτότητας που τους ορίζει. Όχι συγγένειας, αλλά ταυτότητας.

Η σχέση των δύο ανδρών δεν είναι πολιτική. Έχει ξεφύγει από αυτό το πεδίο, εδώ και καιρό. Είναι σχέση ίδια με αυτήν του Δάμωνα με τον Φιντία, όπως την πρωτομάθαμε στα «Κλασσικά εικονογραφημμένα». Ο ένας θυσιάζεται για τον άλλον. Περί αυτού πρόκειται.

Μέχρι πού θα φτάσει αυτός ο δεσμός; Πόσο θα αντέξουν στην πίεση των γεγονότων; Τα λάθος ερωτήματα δίνουν λάθος απαντήσεις. Το σωστό ερώτημα είναι: τι σχεδιάζουν από κοινού;

Είναι φυσικό να σχεδιάζουν την προσωπική τους σωτηρία. Η τύχη και του Τσίπρα και του Καμμένου μέχρι στιγμής είναι σκοτεινή. Ο Π.Καμμένος βρίσκεται σαφώς σε δυσκολότερη θέση. Βρίσκεται στα πρόθυρα του πολιτικού αφανισμού, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ποινικές διώξεις που θα ακολουθήσουν . Ο Πάνος θα είναι ευάλωτος σε όλα τα πεδία και το γνωρίζει.

Αλλά και ο Α.Τσίπρας έχει σοβαρά προβλήματα. Τόσο σοβαρά που απειλούν να τον εξαφανίσουν από την κεντρική πολιτική σκηνή. Όσοι διατείνονται πως ο Αλέξης ήρθε για να μείνει, ενδεχομένως να πέσουν τραγικά έξω. Με ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, οι σύντροφοι του θα τον κατασπαράξουν.

Άλλωστε, και η συνεργασία του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς δεν θα μπορεί να γίνει με τον Α.Τσίπρα επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο διχαστικός του λόγος και κυρίως τα πεπραγμένα του εναντίον της Κεντροαριστεράς αποκλείουν την παρουσία του στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πολιτικών χώρων.

Αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντριπτική, μάλλον ο Αλέξης θα περάσει την δική του έρημο, ώστε να επανέλθει μετά από μια δεκαετία. Άλλωστε, είναι νέος.

Συνεπώς, οι δύο καλοί φίλοι, κάτι θα κάνουν για να αλληλοβοηθηθούν. Ο Πάνος δεν θα καταψηφίσει τον Αλέξη και ο Αλέξης θα βάλει τον Πάνο σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς οι ΑΝΕΛ θα έχουν αποσυντεθεί. Εκτός απροόπτου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τέσσερις βουλευτές Επικρατείας. Άρα, κάπου θα χωρέσει και ο Πάνος. Πάντως μέχρι στιγμής αυτός έχει κάνει 120 ταξίδια στο εξωτερικό, με την χορηγία όλων ημών. Το αεροπλάνο που τον μεταφέρει είναι κρατικό και πληρώσαμε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ για καύσιμα.

«Ψιλά γράμματα», θα πει ο αναγνώστης. Άλλωστε τι καλοί φίλοι θα ήταν; Στα δύο εκατομμύρια θα κολλούσαν;

Αυτήν την ταύτιση των δύο ανδρών, προφανώς, δεν την βλέπουν οι «πρόθυμοι» της Κεντροαριστεράς. Πιστεύουν πως αυτή η όσμωση δεν επέδρασε στην φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένουν στην από κοινού πορεία. Έχουν την πλανημένη εντύπωση πως ο Τσίπρας θα εγκαταλείψει τον βολικό Πάνο για τα μάτια τους. Για να τους έχει στην μόνιμη διαφωνία και στην γκρίνια, κύριο χαρακτηριστικό του χώρου των «προθύμων».

Ας το εμπεδώσουμε όλοι. Ο Πάνος Τσίπρας και ο Αλέξης Καμμένος θα προχωρήσουν χέρι-χέρι, με πλήρη συνείδηση της κοινής τους πορείας. Και οι δύο θα διασωθούν ή και οι δύο θα χαντακωθούν.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]