Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Αναζητούν τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος


Καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για τις επιμέρους λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην ΠΓΔΜ, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρίλεπ ανέφερε κατ’ αρχάς ότι «δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα». Επισήμανε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους πολιτικούς και άλλους παράγοντες της χώρας, ώστε να αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, όπως είπε, «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι υποχρεωτικό, το οποίο σημαίνει ότι η βούληση των πολιτών θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμα τεθεί προς συζήτηση ούτε το ερώτημα του δημοψηφίσματος. «Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε. Ο κ. Ζάεφ (ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε για σύντομες διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική) είπε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Οκτωβρίου. Με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις της ΠΓΔΜ, η περίοδος πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 60 και 90 ημερών. Ως εκ τούτου, οι πλέον πιθανές ημερομηνίες είναι η 23η ή η 30ή Σεπτεμβρίου, παρότι προκήρυξή του αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και την επίσημη πρόσκληση στη Συμμαχία, θα έδινε, θεωρητικά, στον κ. Ζάεφ τη δυνατότητα να διοργανώσει δημοψήφισμα ακόμα και στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι κυβερνώντες στη γειτονική χώρα έχουν ήδη αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου εντός και εκτός της ΠΓΔΜ, προκειμένου να λάβουν στήριξη, κυρίως όμως, να δείξουν στους πολίτες ότι όσα έχουν εξασφαλιστεί ώς αυτή τη στιγμή είναι αρκετά, ως ένα πρώτο βήμα. Η παραπομπή της επανεξέτασης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία για τον Ιούνιο του 2019, σχεδόν έναν χρόνο από σήμερα, δημιουργεί πολιτικά προβλήματα για την προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης Ζάεφ που έχει ως σκοπό την επικράτηση στο δημοψήφισμα και, κατόπιν, τη συγκέντρωση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του συντάγματος. Κατά της κυβέρνησης εξακολουθούν να τάσσονται και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, κυρίως του μεγαλύτερου, εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE. Ο πρόεδρος του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει ζητήσει τη διοργάνωση διαδήλωσης στη Στρώμνιτσα, πόλη στην οποία ο νυν πρωθυπουργός Ζάεφ ήταν δήμαρχος επί σειράν ετών.

Βασίλης Νέδος
ΚαθημερινήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]