Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήπως ο κ. Κοτζιάς την «έχει ψωνίσει» εντελώς;


Η αλαζονεία του χτυπάει κόκκινο και οι υποτιμητικές αναφορές σε όποιον διαφωνεί με την πολιτική του δίνουν και παίρνουν

Από τον Δημήτρη Ριζούλη

Τα έχουν μπερδέψει στον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Την εξωτερική πολιτική της χώρας την ορίζει ο εκάστοτε υπουργός, συνολικά η κυβέρνηση ή το εθνικό συμφέρον; Η ερώτηση είναι ρητορική, φυσικά, αλλά έχει προκύψει εξ αφορμής των κινήσεων του κ. Κοτζιά το τελευταίο διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται σαν να έχει τη δική του, προσωπική ατζέντα, χωρίς μάλιστα να δέχεται κανέναν αντίλογο, πεπεισμένος ότι γράφει ιστορία. Φοράει τα καπέλα του, ενίοτε ντύνεται και Ινκας, περιδιαβάζει στις πρωτεύουσες του κόσμου και μιλά με ύφος παντογνώστη που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του (και κυρίως στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις) η αλαζονεία του χτυπάει κόκκινο και οι υποτιμητικές αναφορές σε όποιον διαφωνεί με την πολιτική του δίνουν και παίρνουν. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που πρέπει να κάνουν οι διπλωμάτες και όσοι προΐστανται αυτών.

Ο προσεκτικός, νηφάλιος, πολλές φορές και αμφίσημος λόγος των υπουργών Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη είναι προφανώς μοντέλο που απορρίπτει ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος αρέσκεται στις κόντρες και στους τσακωμούς. Αλλο, όμως, να υβρίζει τον Βασίλη Κικίλια για την ημιμάθειά του και άλλο να κάνει μαθήματα διεθνούς πολιτικής στους Ρώσους.

Ο υπουργός Εξωτερικών το παρατράβηξε. Προχθές απευθύνθηκε στον ομόλογό του της Μόσχας σαν τον δάσκαλο που επιτιμά τον μαθητή. Πάνω που πήγε να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, ήρθε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Με διατυπώσεις ακραίες και οξύτατο ύφος, ο κ. Κοτζιάς είπε στους Ρώσους ότι δεν σέβονται την Ελλάδα (ως εδώ καλά) και συμπλήρωσε ότι δεν αντιλαμβάνονται τον σύγχρονο κόσμο! Στη συνέχεια υποστήριξε ορθά κοφτά ότι η Μόσχα γνώριζε ακριβώς τι έκαναν οι άνθρωποί της που απελάθηκαν, χωρίς να αφήσει περιθώριο πιθανού συμβιβασμού για την υπόθεση.

Με λίγα λόγια, ο κ. Κοτζιάς έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας στην εν λόγω ανακοίνωση, που μοιάζει περισσότερο συναισθηματική (γι’ αυτό και τόσο οργισμένη) παρά διπλωματική (όπως θα έπρεπε).

Αν ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν εξέδωσε επίτηδες αυτή τη σκληρή ανακοίνωση (για να τη δουν κάποιοι... τρίτοι, ίσως), τότε μάλλον βρίσκεται σε σύγχυση. Χθες, που οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών με μια σχεδόν παιδική διαρροή απάντησε «μα, δεν τον καλέσαμε». Σοβαρότης μηδέν!

Πράγματι, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι για τις μυστικές υπηρεσίες ξένων δυνάμεων, αλλά αυτό μπορείς να το πεις με πολύ καλύτερο τρόπο.

Ο κ. Κοτζιάς, όμως, μάλλον δεν καταλαβαίνει από τέτοιους τρόπους. Με την ίδια αλαζονεία και «ξερολίαση» (αν υπάρχει τέτοιος όρος) απαντά σε όποιον τον κατηγορεί για μυστική διπλωματία με την Αλβανία. Τα ίδια κάνει (διανθίζοντάς τα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς) και σε όσους αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια. Μόνο αυτός γνωρίζει! Ουδείς άλλος. Οποιος τον αμφισβητεί είναι φασίστας ή ανίδεος.

Το κεντρικό ερώτημα, όμως, παραμένει: Εγκρίνει ο πρωθυπουργός αυτά τα ξεσπάσματα και κυρίως το τελευταίο εναντίον της Ρωσίας; Αυτές οι κινήσεις είναι προϊόν κυβερνητικής πολιτικής και στρατηγικής ή ο κ. Κοτζιάς «την ψώνισε», νομίζει πως είναι ο νέος Τσόρτσιλ και κάνει του κεφαλιού του; Πάντως, συνολικά η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Και, δυστυχώς, τα αποτελέσματά της θα μας κυνηγάνε για πολύ πολύ καιρό.

Ναι, ο κ. Κοτζιάς είναι γνώστης της διεθνούς σκηνής. Γνωρίζει Ιστορία, πολιτική, διπλωματία. Είναι άριστος καθηγητής. Ομως αυτή τη στιγμή ασκεί τα καθήκοντα υπουργού και ορίζει το μέλλον της χώρας. Δεν είναι ήρωας ιστορικού μυθιστορήματος ούτε πρωταγωνιστής σε κατασκοπευτικό θρίλερ. Το έχει καταλάβει;

Δημοκρατία

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Το κεντρικό ερώτημα του άρθρου είναι περιτό διότι οι κινήσεις και τα λόγια του Κοτζιά είναι αποφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής που είναι εκτελεστικό όργανο της παγκοσμιοποίησης. Από πλευράς ΗΠΑ ο Τσίπρας είναι εντεταλμένος υποτελής του σκοτεινού κυκλώματος της Χίλαρυ Κλίντον, στο οποίο είναι ενταγμένος δογματικά και ο Πάιατ που ενορχηστρώνει συστηματικά με κάθε βρώμικο τρόπο την αντιρωσική υστερία των φιλορωσικών λαών. Στην Ελλάδα όμως δεν θα τους περάσει η δημιουργία αντιρωσικών αισθημάτων, αντίθετα οξύνουν τα φιλορωσικά μας αισθήματα με τα βρώμικα παιχνίδια που κατασκευάζουν εναντίον της Ρωσίας. Οι γνήσιοι Ελληνες με πατριωτική συνείδηση ονειρευόμαστε έναν ηγέτη όπως ο Βλαδίμηρος Πούτιν που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην θέση που της αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή εκτίμηση σου αγαπητέ Λεωνίδα ότι ή κατευθυνόμενη αντιρωσσική προπαγάνδα δέν θά περάσει ΄καί δέν θά ανατρέψει τά φιλορωσσικά αισθήματα τού Ελληνικού λαού. Όμως εδώ οί πέραν τού Ατλαντικού ενορχηστρωτές έστειλαν εδώ τόν πολύπειρο άνθρωπό τούς GEOFRY PYATT. Είχε πρίν "τακτοποιήσει" τήν Ουκρανία. Γνώστης εμπειρότατος τής Ρωσσικής σκέψης καί νοοτροπίας.. Καί πάτησε σέ μιά κορυφαία ανθελληνική Ρωσσική κίνηση : ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Σ400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Τί σημαίνει αυτό; Ό εναέριος χώρος τού Αιγαίου κλειδώνεται από τήν Τουρκία . Καί γίνεται απαγορευτκή όποιαδήποτε πτήση αεροσκαφών τής ΠΑ πάνω από Ελληνικά νησιά . Καθώς μέ τήν απογείωση[από οποιαδήποτε σμηναρχία μάχης, πτέρυγα] είναι λοκαρισμένα καί στοχοποιημένα γιά κατάρριψη. Θά τό ζήσουμε εντός τού 2019. Αυτό αγαπητέ Λεωνίδα τό κρίνεις φιλελληνική Ρωσσική κίνηση; ΠΑΝΟΣ

      Διαγραφή
  2. Είναι απολύτως σίγουρο ότι έχει "καβαλήσει το καλάμι", νομίζοντας ότι ιππεύει τον Βουκεφάλα, ως άλλος Μ.Αλέξανδρος. Θα πρέπει και να τον μισεί, γιατί τα ασήμαντα ανθρώπινα μεγέθη μερικές φορές μισούν τους "Μεγάλους" της Ιστορίας. Γι αυτό και τον "παρέδωσε" με τόση ευτυχία, που δεν μπορεί να κρυφτεί, στα Σκόπια.
    Το μέγεθος της ασημαντότητας αλλά και της πλήρους ασχετοσύνης του γίνεται αμέσως κατανοητό, αν διαβάσει κάποιος με προσοχή τη σύντομη ανάλυση όλων των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και του ελληνικού Συντάγματος που περιέχει η συμφωνία αυτή, γραμμένη από τον καθηγητή κ. Γιώργο Ρωμανό. Εδώ:http://greece4greeks.blogspot.com/2018/07/blog-post_64.html?m=1
    Υπέγραψε ένα νομικό κουρελόχαρτο και επί πλέον το θεωρεί αριστούργημα! Αλλά μήπως διάβασε τη συμφωνία; Έτοιμη του δόθηκε και έβαλε φαρδειά-πλατειά την υπογραφή του χωρίς να πολυεξετάσει το κείμενο. Κάτι που ούτως ή άλλως δεν έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να το κάνει. Τουλάχιστον ας είχε την εξυπνάδα να ζητήσει τη συνδρομή ισχυρής νομικής ομάδας. Ούτε καν αυτό δεν έπραξε. Και το κουρελόχαρτο του θα καταπέσει στο πρώτο "καλό" φύσημα του νομικού και "μακεδονικού" αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ναι, ο κ. Κοτζιάς είναι γνώστης της διεθνούς σκηνής. Γνωρίζει Ιστορία, πολιτική, διπλωματία."



    Γιατι τετοιο γλυψιμο για τον ανιστορητο μπουγατσοφαγο ,κ. Ριζουλη;!

    Απο την συμπεριφορα του και την ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ελλειψη ιστορικων γνωσεων ο ανθρωπος οχι

    απλως ειναι ακαταλληλος ,αλλα ΠΡΟΔΟΤΗΣ!

    Περα απο ΠΡΟΔΟΤΗΣ, ειναι και ΦΑΣΙΣΤΑΣ, μονο και μονο επειδη ετεροπροσδιοριζει τους

    διαφωνουντες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς για εμάς είναι δοσίλογος (έχει δώσει λόγο και θα τον κρατήσει μέχρι τελευταία στιγμή),αλλά προφανώς δεν "την έχει ψωνίσει".
    Οδηγίες ακολουθεί από τους Γερμανούς και τους Δανειστές.
    Οι επικοινωνιολόγοι του ΔΝΤ κάνουν όλοι τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]